Mateus: Pep, grešiš! Ne idi iz Bajerna!

Lotar Mateus nije fan Pepa Gvardiole, ali ipak misli da je Španac trebalo da ostane u Minhenu.

Fudbal 05.02.2016 | 23:00
Mateus: Pep, grešiš! Ne idi iz Bajerna!

Kao i pre tri godine, kada je nekoliko meseci pre leta ozvaničio svoj dolazak u Bajern, Pep Gvardiola i ove zime je usred sezone najavio gde će raditi od takmičarske 2016/17.

Naravno, već je dobro poznato da će to biti Mančester siti.

Za sobom, trofejni trener ostaviće Minhenu dominaciju Bajerna u domaćim okvirima i lošiju situaciju u završnicama Lige šampiona, koja bi ove sezone mogla da bude promenjena.

Lotas Mateus, legenda najvećeg nemačkog kluba i tamošnjeg fudbala, nije (bio) jedan od onih koji su bili oduševljeni Gvardiolonim radom na Alijanc areni. Međutim - sada smatra da je bivši trener Barselone pogrešio.

"Možda je jednostavno hteo novi izazov. Naravno da razumem Pepa, jer će mu plata verovatno biti ludo velika, a i hoće da okusi nešto novo, uprkos činjenici da već ima najbolji tim u Evropi", rekao je bivši trener Partizana.

On je podsetio na činjenicu da su Bavarci izašli u susret svakoj Gvardiolinoj želji od kada je seo na klupu. U tome i vidi jedan od razloga zbog kojih je Pep trebalo da ostane.

"Bajern je uradio sve što je on tražio. Bez obzira šta to bilo - igrači, treneri, pa čak i lekari. Izazvao je mnogo nemira van terena, ali jedan je od najboljih trenera na planeti i s obzirom na iznos novca koji kruži, mogu da ga razumem", ponovio je Mateus.

Uprkos ličnom stavu, legendarni kapiten nemačke reprezentacije ipak žali što Španac odlazi.

"Jesam jedan od njegovih kritičara, ali voleo bih da sam imao šansu da ga gledam u Minhenu duži period. Stalno je novinarima bio interesantan i zanimljiv. Popravio je ekipu u mnogim aspektima, ali je - sa druge strane - stvorio konfuziju i stvari koje mnogi nisu razumeli".

Jedan od tih zbunjujućih faktora, na primer, bio je Gvardiolin pomalo konfuzan sistem rotacije igrača, koji je izazvao otvoreno nezadovoljstvo nekih nosilaca igre Bajerna. Takođe, Hajnkesova mašina koja melje i osvaja titule vremenom je pretvarana u mehanizam koji više "leži" Barseloninom mentalitetu.

"Ne volim njegov sistem, koji se menja tokom utakmice. Koristi igrače na različitim pozicijama, čak i ako bi mogli da igraju bolje na svojim osnovnim mestima. Lično, ne bih hteo da igram levo krilo ako sam desni bek", počeo je Nemac, pa dodatno obrazložio:

"Uzmimo primer Davida Alabe, koji je morao da igra centralnog vezistu, iako je svoje najbolje partije pružao na mestu levog beka. Međutim, to morate da prihvatite".

Na kraju, Mateus je bez okolišanja istakao šta najviše zameraju Gvardioli u Minhenu.

"On je svugde bio uspešan, ali sa Bajernom nije osvojio Ligu šampiona. I zaista, trebalo je da potpiše još jedan ugovor i da ostane u Minhenu. Može da radi sa najboljim timom i da ima poverenje vrha kluba. Ipak, kada mu je ugovor istekao, imao je puno pravo da ode"

Komentari / 0

Ostavite komentar