Шта наслеђујемо од маме, а шта од тате

Да ли сте знали да се изразито упечатљиве црте као што је велики нос, преносе са једне на другу генерацију?

Занимљивости 02.02.2016 | 10:02
Шта наслеђујемо од маме, а шта од тате

Да ли сте знали да се изразито упечатљиве црте као што је велики нос, преносе са једне на другу генерацију? Исто је и са великим ушима, које се у највећем броју случајева наслеђују од оца, док за велики ножни палац можемо да захвалимо мајци, истичу генетичари.

Да девојчице чешће личе на очеве а синови на мајке, делимично има научно упориште. Дечаци од мајке наслеђују само један икс хромозом, богат "наследним материјалом" који одређује физички изглед, док је очев икс хромозом сиромашан таквим генима. Код девојчица је ситуација потпуно обрнута. Оне добијају по један икс хромозом од оба родитеља богат генима за одређивање физичког изгледа, који им омогућавају подједнаке шансе да личе и на оца и на мајку.

Боја очију такође зависи од комбинације гена. Међутим, ту постоји једна законитост по којој је немогуће да родитељи са изразито тамним очима добију плавооко дете. За разлику од њих, особе са смеђом косом и очима могу да добију потомка са плавим окицама, мада су чешћи другачији примери. Људи светле косе и очију најчешће имају плавооке или зеленооке наследнике.

Боја косе такође зависи од генетске комбинаторике, па тако, уколико су оба родитеља светлокоса и дете ће наследити светлу нијансу. Ако један родитељ има тамну а други светлу косу, дете ће бити тамнокосо или ће добити "средњу" нијансу. А, ако један од родитеља има коврџаву косу, велика је вероватноћа да и дете има такву косу.

Новости

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ниста

02.02.2016 21:18

Ако су двоје тамнокоси и 4 дјеце су такодје тамнокоси. Само једно је плаво. Како је онда? Усвојено или гријесим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

02.02.2016 22:21

Гријесите. Прица око насљедјивања је много слозенија него сто се у овом тексту наводи. Да, могуце је да дијете тамнокосих родитеља има свијетлу косу, али су дјеци тамнокосих родитеља сансе много мање да буду свијетли него дјеци цији су родитељи такодје свијетле косе (као сто и сами наводите од неколико дјеце само једно има свијетлу косу). Иста ствар је и са бојом оцију. Знате наса дјеца наследјују особине од оца и од мајке, али и свако од њихових родитеља је наслиједило особине тј.генски материјал своја оба родитеља.