Šta nasleđujemo od mame, a šta od tate

Da li ste znali da se izrazito upečatljive crte kao što je veliki nos, prenose sa jedne na drugu generaciju?

Zanimljivosti 02.02.2016 | 10:02
Šta nasleđujemo od mame, a šta od tate

Da li ste znali da se izrazito upečatljive crte kao što je veliki nos, prenose sa jedne na drugu generaciju? Isto je i sa velikim ušima, koje se u najvećem broju slučajeva nasleđuju od oca, dok za veliki nožni palac možemo da zahvalimo majci, ističu genetičari.

Da devojčice češće liče na očeve a sinovi na majke, delimično ima naučno uporište. Dečaci od majke nasleđuju samo jedan iks hromozom, bogat "naslednim materijalom" koji određuje fizički izgled, dok je očev iks hromozom siromašan takvim genima. Kod devojčica je situacija potpuno obrnuta. One dobijaju po jedan iks hromozom od oba roditelja bogat genima za određivanje fizičkog izgleda, koji im omogućavaju podjednake šanse da liče i na oca i na majku.

Boja očiju takođe zavisi od kombinacije gena. Međutim, tu postoji jedna zakonitost po kojoj je nemoguće da roditelji sa izrazito tamnim očima dobiju plavooko dete. Za razliku od njih, osobe sa smeđom kosom i očima mogu da dobiju potomka sa plavim okicama, mada su češći drugačiji primeri. Ljudi svetle kose i očiju najčešće imaju plavooke ili zelenooke naslednike.

Boja kose takođe zavisi od genetske kombinatorike, pa tako, ukoliko su oba roditelja svetlokosa i dete će naslediti svetlu nijansu. Ako jedan roditelj ima tamnu a drugi svetlu kosu, dete će biti tamnokoso ili će dobiti "srednju" nijansu. A, ako jedan od roditelja ima kovrdžavu kosu, velika je verovatnoća da i dete ima takvu kosu.

Novosti

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Nista

02.02.2016 21:18

Ako su dvoje tamnokosi i 4 djece su takodje tamnokosi. Samo jedno je plavo. Kako je onda? Usvojeno ili grijesim

ODGOVORITE
Name

Nikola

02.02.2016 22:21

Grijesite. Prica oko nasljedjivanja je mnogo slozenija nego sto se u ovom tekstu navodi. Da, moguce je da dijete tamnokosih roditelja ima svijetlu kosu, ali su djeci tamnokosih roditelja sanse mnogo manje da budu svijetli nego djeci ciji su roditelji takodje svijetle kose (kao sto i sami navodite od nekoliko djece samo jedno ima svijetlu kosu). Ista stvar je i sa bojom ociju. Znate nasa djeca nasledjuju osobine od oca i od majke, ali i svako od njihovih roditelja je naslijedilo osobine tj.genski materijal svoja oba roditelja.