Током зиме израженији екцеми и дерматитиси

Кожа се током хладних месеци природно више исушује, што погодује настанку и погоршању промена на кожи, свраба и иритација

Здравље 02.02.2016 | 09:50
Током зиме израженији екцеми и дерматитиси

Пацијенти који болују од кожних обољења током зиме имају чешћа погоршања болести. То се највише односи на оне који болују од екцема, атопијског и себороичног дерматитиса и неуродерматитиса. Кожа се током хладних месеци природно више исушује, што погодује настанку и погоршању промена на кожи, свраба и иритација. Због тога се ови пацијенти чешће обраћају дерматологу, а лечење је дуже.

Према речима прим. др Зорана Недића, дерматовенеролога у Општој болници у Панчеву, заједничко за све ове врсте кожних болести је исушивање коже, перутање, црвенило и свраб:

- То је последица хладноће и промена топло-хладно, односно када из топле просторије излазимо на хладан ваздух и обрнуто. Зими се производња себума, односно лоја из лојних жлезда које се налазе испод површине коже, смањује. Због тога слабе чврсте везе међу ћелијама рожнатог слоја, појачава се дехидрација, кожа губи природну напетост и еластичност и нарушава се њена заштитна функција, постаје сува, црвена и склона пуцању.

Код особа са осетљивијом и тањом кожом то је још израженије, па се врло често јављају екцеми и дерматитиси. А услед учесталог чешања, могу да се јаве и секундарне инфекције на местима где је кожа оштећена.

- Повећан губитак влаге може да буде и последица коришћења средстава која агресивно делују на кожу и поспешују њено исушивање, као што су сапуни и купке. И смањен унос течности и хране која садржи доста воде утиче на слабију хидратацију коже. Сув ваздух у становима са грејањем, и дебела, вунена гардероба, такође иритирају кожу и изазивају свраб - истиче др Недић.

Иако су погоршања честа, терапија ових кожних обољења се не појачава, али лечење може да потраје, све до краја хладних месеци. Нарочито ако се редовно не спроводи медицински препоручена нега коже - туширање млаком, не превише топлом водом, уз коришћење уљаних купки, никако сапуна.

- Након купања кожу треба тапкати, не трљати пешкиром, и намазати млеком за негу суве коже, или емолијентном кремом. Током дана пожељно је још једном кожу намазати овим средством. Пре изласка напоље, лице и руке такође треба намазати одговарајућом кремом, јер су ови делови тела најизложенији хладноћи - објашњава др Недић.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар