Tokom zime izraženiji ekcemi i dermatitisi

Koža se tokom hladnih meseci prirodno više isušuje, što pogoduje nastanku i pogoršanju promena na koži, svraba i iritacija

Zdravlje 02.02.2016 | 09:50
Tokom zime izraženiji ekcemi i dermatitisi

Pacijenti koji boluju od kožnih oboljenja tokom zime imaju češća pogoršanja bolesti. To se najviše odnosi na one koji boluju od ekcema, atopijskog i seboroičnog dermatitisa i neurodermatitisa. Koža se tokom hladnih meseci prirodno više isušuje, što pogoduje nastanku i pogoršanju promena na koži, svraba i iritacija. Zbog toga se ovi pacijenti češće obraćaju dermatologu, a lečenje je duže.

Prema rečima prim. dr Zorana Nedića, dermatovenerologa u Opštoj bolnici u Pančevu, zajedničko za sve ove vrste kožnih bolesti je isušivanje kože, perutanje, crvenilo i svrab:

- To je posledica hladnoće i promena toplo-hladno, odnosno kada iz tople prostorije izlazimo na hladan vazduh i obrnuto. Zimi se proizvodnja sebuma, odnosno loja iz lojnih žlezda koje se nalaze ispod površine kože, smanjuje. Zbog toga slabe čvrste veze među ćelijama rožnatog sloja, pojačava se dehidracija, koža gubi prirodnu napetost i elastičnost i narušava se njena zaštitna funkcija, postaje suva, crvena i sklona pucanju.

Kod osoba sa osetljivijom i tanjom kožom to je još izraženije, pa se vrlo često javljaju ekcemi i dermatitisi. A usled učestalog češanja, mogu da se jave i sekundarne infekcije na mestima gde je koža oštećena.

- Povećan gubitak vlage može da bude i posledica korišćenja sredstava koja agresivno deluju na kožu i pospešuju njeno isušivanje, kao što su sapuni i kupke. I smanjen unos tečnosti i hrane koja sadrži dosta vode utiče na slabiju hidrataciju kože. Suv vazduh u stanovima sa grejanjem, i debela, vunena garderoba, takođe iritiraju kožu i izazivaju svrab - ističe dr Nedić.

Iako su pogoršanja česta, terapija ovih kožnih oboljenja se ne pojačava, ali lečenje može da potraje, sve do kraja hladnih meseci. Naročito ako se redovno ne sprovodi medicinski preporučena nega kože - tuširanje mlakom, ne previše toplom vodom, uz korišćenje uljanih kupki, nikako sapuna.

- Nakon kupanja kožu treba tapkati, ne trljati peškirom, i namazati mlekom za negu suve kože, ili emolijentnom kremom. Tokom dana poželjno je još jednom kožu namazati ovim sredstvom. Pre izlaska napolje, lice i ruke takođe treba namazati odgovarajućom kremom, jer su ovi delovi tela najizloženiji hladnoći - objašnjava dr Nedić.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar