Пропаст банака доказ неспособне власти

Послије „Бобар банке”, “Банка Српске”, која је била под контролом Владе Републике Српске, доживјела је сличну судбину. За само годину дана, власт Републике Српске је пропашћу двије банке показала да је неспособна, а према предузећима и грађанима Српској чије су паре остале заробљене – неодговорна.

Република Српска 21.01.2016 | 07:40
Пропаст банака доказ неспособне власти

“Банка” Српске је у новембру прошле године добила привремену управу која је имала рок од 60 дана да провјери пословање банке и сачини извјештај са упутствима о њеној даљој судбини. Након “Бобар банке”, ово је у само годину дана, друга финансијска институција која је, неспорно, пред гашењем, а у њој су заробљени милиони марака јавних предузећа, институција и грађана.

Иако власт и посљедњих дана истиче да има могућа рјешења за спас, ликвидација је неминовна и чињеница је да се ради о великом криминалу, те да се након случаја “Бобар банке”, надлежни морају позвати на одговорност.

Блокиран новац

Као и у случају “Бобар банке”, и на рачунима “Банке Српске” блокирана су средства Пореске управе, Електропривреде, Аутопутева и других јавних предузећа и институција. Депозити правних лица и грађана у “Банци Српске” процјењују се на око 134 милиона КМ, док јавна предузећа и институције имају око 30 милиона марака, и та су средства сада под блокадом.

Из Електропреноса БиХ су реаговали на вријеме и затражили поврат својих орочених средстава.

Привремени управник је блокирао исплату и уплату депозита, а привремена управа је ушла у банку по налогу Агенције за банкарство Републике Српске, јер је капитал банке пао испод законског минимума, а банка није поштовала ни налоге Агенције.

Неиспуњена обећања

Након ликвидације “Бобар банке”, знало се да је и “Банка Српске” у лошој ситуацији јер је константно пословала у минусу. Само неколико мјесеци прије пропасти, предсједник Републике Српске Милорад Додик обећао је продају банке мистериозном инвеститору са запада.

Објаснио је јавности да се купац обавезује у приватизационом уговору да у законском року докапитализује банку и повећа њен капитал за 300 милиона евра.

Умјесто 300 милиона евра и спаса банке дошла је привремена управа. У Агенцији за банкарство РС увјеравали су јавност како привремена управа аутоматски не значи и ликвидацију ове банке. До даљњег је блокирана и свака исплата из банке, депозити су привремено блокирани, а ситуација у којој не раде ни банка ни банкомати дочекала је и грађане.

Банку су у животу до сада држали депозити, али је након пропасти “Бобар банке” дио средстава повучен, а смањен прилив депозита.

Страшна порука

Порука коју је власт Републике Српске послала грађанима пропашћу двије банке је страшна.

По свему судећи, и у случају ове банке се примјењује рецепт који је кориштен за пропаст „Бобар банке“, за шта је такође одговорна Агенција за банкарство, која очигледно заштиту има у Министарству финансија РС.

“Банка Српске” је настала 2013. године докапитализацијом “Балкан Инвестмент банке”, коју је на сумњив начин извршила Влада РС. “Балкан инвестмент банка” је служила власницима из Литваније за незаконито извлачење милионских средства из Републике Српске и бивши менаџмент је био повезан са политичким врхом Додикове партије.

Десетине милиона марака пласираних кредитних средстава Инвестиционо-развојне банке су на овај начин изгубљени, изгубљена су 42 милиона у фази докапитализације банке, изгубљени су депозити јавних предузећа, установа и институција.

По слободној процјени, око 100 милиона марака јавних средстава је у опасности. У директну докапитализацију банке Република Српска је до сада путем ентитетске Инвестиционо-развојне банке и Гарантног фонда уложила 42 милиона марака.

Кривична одговорност

Ко ће кривично одговарати, у ситуацији када је независна ревизија у банци утврдила 17 милиона марака губитка, а менаџмент који је инсталирао министар финансија РС Зоран Тегелтија и Влада Републике Српске, приказао добит од 500.000 марака – нико не одговара.

Очигледно је да Влада није способна да се носи с криминалом, нити да управља јавним добром, а МУП и Специјално тужилаштво РС нису урадили ништа, јер њихове наводне истраге у овој банци нису уродиле плодом.

У банци је на дан увођења привремене управе било око 240 радника.

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

ТРЕЋА

21.01.2016 07:27

ПАВЛОВИЋЕВА БАНКА, УНИВЕРЗИТЕТ СЛОБОМИР ИТД!'''''++++++!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

21.01.2016 08:11

Па Хипо и послије тога све сто су остале це да разгуле! Осим Нове Банке, она це да остане и вјерно да пере паре сто су Милорад и Тегелтија покрали!

Name

Писмен

21.01.2016 08:25

Не казе се Павловицева банка, вец Павловиц банка.

Name

мм

21.01.2016 08:37

И она це убрзо а и универзитет за њом. Надтавници нису добили плате вец пола године

Name

реално

21.01.2016 07:56

Беспредметно је то све више и читати и коментарисати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

21.01.2016 09:30

Банкарство и привреда је пропала вец одавно у РС-у. Ово се сад несто јос мало брљави и онда кљуц у браву.

Name

Василије

21.01.2016 07:57

Наша влада је стручњак само за пропаст, и то стручњак васионских размјера.Па ти, народе,сам си то заслужио. Сад гледај и уживај у својој пропасти и пропасти Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Песимиста са празлогом

21.01.2016 10:01

Није то само пропаст, то се зове и пљачка, и то она још невиђена..

Name

ПРИЈЕДОР

21.01.2016 08:19

ОД ПРИЈЕДОРСКЕ ИНДУСТРИЈЕ ОСТАЛА СУ САМО ДВА ДИМЊАКА!? НИКО НЕ СМИЈЕ ДА ПИСНЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цомиц

21.01.2016 08:33

Мирјана Цомиц је за рацун Литванаца и домаце олигархије крала новац јадних градјана!!!! Тузиластво посао приводи крају

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦОМИЦ РЕ

21.01.2016 10:08

ЗАБОРАВИО СИ ЈОС ОВЕ НОВЕ ТРИВУНДЗУ, КРАДОМАНОВИЦА И РЕТАДРА И ЗЛИКОВЦА БОРИСА ЛУДОГ.

Name

гост

21.01.2016 09:08

Ту има само двије могуцности да се то деси. прво и то је нај залосније сто наси експерти Др. "наука" купљени Магистри немају појма о Економији а такви су и њихови Професори. Други проблем је неспособни политицари на тим полозајима. Ја мислим да и другим Банкама у свјету имају исте проблеме произасле из разних Криза али ако Банка мора дати Проминенцији Кредите за које знају да их никада неце моци вратити онд то није цудо. Јадно сколство требали би студенти да јаво воде дискусије о таквим промасајима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

слобо

21.01.2016 09:12

Неспособна, или способна? Зависи , одакле гледате. Гледате ли са врха громаде, власт је итекако способна, за оно зашто је и доведен на престо-да нас уништи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Контра

21.01.2016 09:55

Напротив, мислим да је власт јако способна, али назалост за нелегалне активности намјењене лицном богацењу. Исто тако би били способни и да раде за народ који их је изабрао, али не да им се кад могу красти без санкција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПИСМЕН

21.01.2016 09:59

ДОДИК БАНКА ИЛИ ДОДИКОВА БАНКА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ордер

21.01.2016 11:41

Директори фирми и институција добили налог од ШЕФА да паре чувају у тим банкама, а он и његова екипа те паре извлачили кроз друге фирме. Сад кад су банке без пара дугови остају овим што су слушали ШЕФА, и имају папиролошко покриће да књиже губитак којим могу нос да обришу.

Name

xyx

21.01.2016 10:18

Тако нам и треба кад РС воде сврсени месар и квази наставник енглеског језика, а осталим пуленима из владе да се неприца све неки доктори и магистри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

21.01.2016 11:04

То је све политика ко је и мало писмен зна засто је намјестено да пропане Банка Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Труе

21.01.2016 11:14

Премијерка, преводилац. Председник, тракториста и шверцер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

21.01.2016 11:22

Па Додик је радио да пропадну а не да опстану

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славиша

21.01.2016 12:10

Увијек их можемо продати за 1 еуро!

ОДГОВОРИТЕ
Name

патриота

21.01.2016 21:16

"Народе,стоко."као сто је рекао Никола Пасиц,то једанпут мора да стане.Мора да се зна гдје се ста троси,немозе имати један директор банке плату ако је незаради као сто је имао плату госп.Здравко нека врати плату и сви који нису зарадили паре на паре ЛАКО ЈЕ ПОТРОСИТИ ДРЗАВНИ НОВАЦ И НАРОДНИ НОВАЦ.Мене да се пита ја бих од тога поцео.

ОДГОВОРИТЕ