Propast banaka dokaz nesposobne vlasti

Poslije „Bobar banke”, “Banka Srpske”, koja je bila pod kontrolom Vlade Republike Srpske, doživjela je sličnu sudbinu. Za samo godinu dana, vlast Republike Srpske je propašću dvije banke pokazala da je nesposobna, a prema preduzećima i građanima Srpskoj čije su pare ostale zarobljene – neodgovorna.

Republika Srpska 21.01.2016 | 07:40
Propast banaka dokaz nesposobne vlasti

“Banka” Srpske je u novembru prošle godine dobila privremenu upravu koja je imala rok od 60 dana da provjeri poslovanje banke i sačini izvještaj sa uputstvima o njenoj daljoj sudbini. Nakon “Bobar banke”, ovo je u samo godinu dana, druga finansijska institucija koja je, nesporno, pred gašenjem, a u njoj su zarobljeni milioni maraka javnih preduzeća, institucija i građana.

Iako vlast i posljednjih dana ističe da ima moguća rješenja za spas, likvidacija je neminovna i činjenica je da se radi o velikom kriminalu, te da se nakon slučaja “Bobar banke”, nadležni moraju pozvati na odgovornost.

Blokiran novac

Kao i u slučaju “Bobar banke”, i na računima “Banke Srpske” blokirana su sredstva Poreske uprave, Elektroprivrede, Autoputeva i drugih javnih preduzeća i institucija. Depoziti pravnih lica i građana u “Banci Srpske” procjenjuju se na oko 134 miliona KM, dok javna preduzeća i institucije imaju oko 30 miliona maraka, i ta su sredstva sada pod blokadom.

Iz Elektroprenosa BiH su reagovali na vrijeme i zatražili povrat svojih oročenih sredstava.

Privremeni upravnik je blokirao isplatu i uplatu depozita, a privremena uprava je ušla u banku po nalogu Agencije za bankarstvo Republike Srpske, jer je kapital banke pao ispod zakonskog minimuma, a banka nije poštovala ni naloge Agencije.

Neispunjena obećanja

Nakon likvidacije “Bobar banke”, znalo se da je i “Banka Srpske” u lošoj situaciji jer je konstantno poslovala u minusu. Samo nekoliko mjeseci prije propasti, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obećao je prodaju banke misterioznom investitoru sa zapada.

Objasnio je javnosti da se kupac obavezuje u privatizacionom ugovoru da u zakonskom roku dokapitalizuje banku i poveća njen kapital za 300 miliona evra.

Umjesto 300 miliona evra i spasa banke došla je privremena uprava. U Agenciji za bankarstvo RS uvjeravali su javnost kako privremena uprava automatski ne znači i likvidaciju ove banke. Do daljnjeg je blokirana i svaka isplata iz banke, depoziti su privremeno blokirani, a situacija u kojoj ne rade ni banka ni bankomati dočekala je i građane.

Banku su u životu do sada držali depoziti, ali je nakon propasti “Bobar banke” dio sredstava povučen, a smanjen priliv depozita.

Strašna poruka

Poruka koju je vlast Republike Srpske poslala građanima propašću dvije banke je strašna.

Po svemu sudeći, i u slučaju ove banke se primjenjuje recept koji je korišten za propast „Bobar banke“, za šta je takođe odgovorna Agencija za bankarstvo, koja očigledno zaštitu ima u Ministarstvu finansija RS.

“Banka Srpske” je nastala 2013. godine dokapitalizacijom “Balkan Investment banke”, koju je na sumnjiv način izvršila Vlada RS. “Balkan investment banka” je služila vlasnicima iz Litvanije za nezakonito izvlačenje milionskih sredstva iz Republike Srpske i bivši menadžment je bio povezan sa političkim vrhom Dodikove partije.

Desetine miliona maraka plasiranih kreditnih sredstava Investiciono-razvojne banke su na ovaj način izgubljeni, izgubljena su 42 miliona u fazi dokapitalizacije banke, izgubljeni su depoziti javnih preduzeća, ustanova i institucija.

Po slobodnoj procjeni, oko 100 miliona maraka javnih sredstava je u opasnosti. U direktnu dokapitalizaciju banke Republika Srpska je do sada putem entitetske Investiciono-razvojne banke i Garantnog fonda uložila 42 miliona maraka.

Krivična odgovornost

Ko će krivično odgovarati, u situaciji kada je nezavisna revizija u banci utvrdila 17 miliona maraka gubitka, a menadžment koji je instalirao ministar finansija RS Zoran Tegeltija i Vlada Republike Srpske, prikazao dobit od 500.000 maraka – niko ne odgovara.

Očigledno je da Vlada nije sposobna da se nosi s kriminalom, niti da upravlja javnim dobrom, a MUP i Specijalno tužilaštvo RS nisu uradili ništa, jer njihove navodne istrage u ovoj banci nisu urodile plodom.

U banci je na dan uvođenja privremene uprave bilo oko 240 radnika.

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

TREĆA

21.01.2016 07:27

PAVLOVIĆEVA BANKA, UNIVERZITET SLOBOMIR ITD!'''''++++++!

ODGOVORITE
Name

Ja

21.01.2016 08:11

Pa Hipo i poslije toga sve sto su ostale ce da razgule! Osim Nove Banke, ona ce da ostane i vjerno da pere pare sto su Milorad i Tegeltija pokrali!

Name

Pismen

21.01.2016 08:25

Ne kaze se Pavloviceva banka, vec Pavlovic banka.

Name

mm

21.01.2016 08:37

I ona ce ubrzo a i univerzitet za njom. Nadtavnici nisu dobili plate vec pola godine

Name

realno

21.01.2016 07:56

Bespredmetno je to sve više i čitati i komentarisati.

ODGOVORITE
Name

Zero

21.01.2016 09:30

Bankarstvo i privreda je propala vec odavno u RS-u. Ovo se sad nesto jos malo brljavi i onda kljuc u bravu.

Name

Vasilije

21.01.2016 07:57

Naša vlada je stručnjak samo za propast, i to stručnjak vasionskih razmjera.Pa ti, narode,sam si to zaslužio. Sad gledaj i uživaj u svojoj propasti i propasti Srpske.

ODGOVORITE
Name

Pesimista sa prazlogom

21.01.2016 10:01

Nije to samo propast, to se zove i pljačka, i to ona još neviđena..

Name

PRIJEDOR

21.01.2016 08:19

OD PRIJEDORSKE INDUSTRIJE OSTALA SU SAMO DVA DIMNJAKA!? NIKO NE SMIJE DA PISNE!

ODGOVORITE
Name

Comic

21.01.2016 08:33

Mirjana Comic je za racun Litvanaca i domace oligarhije krala novac jadnih gradjana!!!! Tuzilastvo posao privodi kraju

ODGOVORITE
Name

COMIC RE

21.01.2016 10:08

ZABORAVIO SI JOS OVE NOVE TRIVUNDZU, KRADOMANOVICA I RETADRA I ZLIKOVCA BORISA LUDOG.

Name

gost

21.01.2016 09:08

Tu ima samo dvije mogucnosti da se to desi. prvo i to je naj zalosnije sto nasi eksperti Dr. "nauka" kupljeni Magistri nemaju pojma o Ekonomiji a takvi su i njihovi Profesori. Drugi problem je nesposobni politicari na tim polozajima. Ja mislim da i drugim Bankama u svjetu imaju iste probleme proizasle iz raznih Kriza ali ako Banka mora dati Prominenciji Kredite za koje znaju da ih nikada nece moci vratiti ond to nije cudo. Jadno skolstvo trebali bi studenti da javo vode diskusije o takvim promasajima.

ODGOVORITE
Name

slobo

21.01.2016 09:12

Nesposobna, ili sposobna? Zavisi , odakle gledate. Gledate li sa vrha gromade, vlast je itekako sposobna, za ono zašto je i doveden na presto-da nas uništi.

ODGOVORITE
Name

Kontra

21.01.2016 09:55

Naprotiv, mislim da je vlast jako sposobna, ali nazalost za nelegalne aktivnosti namjenjene licnom bogacenju. Isto tako bi bili sposobni i da rade za narod koji ih je izabrao, ali ne da im se kad mogu krasti bez sankcija.

ODGOVORITE
Name

PISMEN

21.01.2016 09:59

DODIK BANKA ILI DODIKOVA BANKA!

ODGOVORITE
Name

Order

21.01.2016 11:41

Direktori firmi i institucija dobili nalog od ŠEFA da pare čuvaju u tim bankama, a on i njegova ekipa te pare izvlačili kroz druge firme. Sad kad su banke bez para dugovi ostaju ovim što su slušali ŠEFA, i imaju papirološko pokriće da knjiže gubitak kojim mogu nos da obrišu.

Name

xyx

21.01.2016 10:18

Tako nam i treba kad RS vode svrseni mesar i kvazi nastavnik engleskog jezika, a ostalim pulenima iz vlade da se neprica sve neki doktori i magistri.

ODGOVORITE
Name

bn

21.01.2016 11:04

To je sve politika ko je i malo pismen zna zasto je namjesteno da propane Banka Srpske

ODGOVORITE
Name

True

21.01.2016 11:14

Premijerka, prevodilac. Predsednik, traktorista i švercer.

ODGOVORITE
Name

pero

21.01.2016 11:22

Pa Dodik je radio da propadnu a ne da opstanu

ODGOVORITE
Name

Slaviša

21.01.2016 12:10

Uvijek ih možemo prodati za 1 euro!

ODGOVORITE
Name

patriota

21.01.2016 21:16

"Narode,stoko."kao sto je rekao Nikola Pasic,to jedanput mora da stane.Mora da se zna gdje se sta trosi,nemoze imati jedan direktor banke platu ako je nezaradi kao sto je imao platu gosp.Zdravko neka vrati platu i svi koji nisu zaradili pare na pare LAKO JE POTROSITI DRZAVNI NOVAC I NARODNI NOVAC.Mene da se pita ja bih od toga poceo.

ODGOVORITE