Анализа - Звезда, штедња и плате: Добре и лоше стране!

Не ваља кад су високе, не ваља кад су ниске, ваља само кад су редовне. Црвена звезда ове зиме сусреће се са проблемима због висине примања неких играча и, за сада, успева да их решава.

Фудбал 20.01.2016 | 23:30
Анализа - Звезда, штедња и плате: Добре и лоше стране!

Не ваља кад су високе, не ваља кад су лимитиране, не ваља кад су ниске... Ваља само кад су редовне.

Кад је Фудбалски клуб Црвена звезда у питању, ситуација око плата фудбалера стабилизовала се, што одлуком челника да горњи максимум буде 240.000 евра годишње, што продајом Марка Грујића Ливерпулу након чега су већином исплачена дуговања према првотимцима.

Али, далеко од тога да клуб нема текућих проблема и то управо због плата. Примера је више...

ЛЕО РЕНАН

Искусни, 28-годишњи штопер Крузеира дуго већ чека праву европску понуду, а испоставило се да она коју је послала Црвена звезда није у складу са његовим очекивањима, јер...

Генерални директор црвено-белих Звездан Терзић поновио је да ће штедња бити настављена тако што ће максимална плата износити 240.000 евра, а према неким информацијама Бразилац је тражио за трећину јача примања, 360.000, колико отприлике зарађује у Бразилу тренутно.

Отуда, он је отпао као опција, па се траже нова решења.

Наћи одличног играча, који неће бити скупо плаћен (читај: доћи као слободан), који неће тражити преко 200.000 евра годишње и који ће квалитетом направити разлику на терену вредну пласмана у Лигу шампиона је јако тешко. Али не и немогуће. Црвена звезда је већ "убола" са Луисом Ибањезом (230.000), Мичелом Доналдом (200.000) и Угом Вијеиром (200.000).

Наводно, Давид Бабунски, чији потенцијал обећава много, пристао је на 300.000 евра за две и по године, што износи 120.000 евра годишње. Делује прихватљиво за Звезду, видећемо хоће ли бити и реализовано...

Ослањање на појачања из Србије могу вам донети, повремено, позитивне ефекте, али Звезди се догодило да за 72.000 евра годишње не добије очекивано од Зорана Рендулића, а шта тек рећи за Новака Мартиновића, који је имао 150.000 евра по сезони и који је, иако није био ни близу првог тима, уредно сачекао да његов двогодишњи уговор истекне до последњег цента, пардон - дана.

ЏОШУА ПАРКЕР

Колико јесте "убола" са Ибањезом, Доналдом и Вијеиром, Црвена звезда није када је доводила Џошуу Паркера, али не постоји клуб на свету којем се исплатио сваки остварени трансфер.

За Звезду је сада важно да што безболније изађе из уговора са Паркером, а проблем је – плата!

Не игра, а кошта око 150.000 евра годишње и не само то, већ и заинтересовани клубови одустају када чују какав уговор би требало да преузму. На прсте једне руке могу се набројати играчи који пристану да на трансфер уколико је услов мања плата, па је тако летос Олимпија дигла руке од Паркера, а он завршио на позајмици у Абердину (чиме је Звезда мало приштедела).


Међутим, када се вратио из Шкотске, вратио се и проблем звани – брзоноги крилни нападач скромне технике и не баш изражене радне етике. Словеначки медији пишу да је Олимпија поново заинтересована, да је позитивна ствар то што зелено-бели немају решење на крилу и што Паркер не би заузимао место странца у екипи, али постоје наводно и два проблема: нови тренер лидера словеначког првенства, бивши шеф струке Партизана Марко Николић, могао је да се упозна са већином проблема које је Звезда имала са Паркером, а ту је и плата која је висока чак и за словеначке услове.

Нешто мањи проблем Црвена звезда тренутно има са односом плате и учинка Идана Вереда, којем је дата шанса да се још једном (из)бори за место у тиму, међутим његових 84.000 евра годишње упућују на то да би растанак био најбоље решење. За клуб, наравно.

Паркер, летос, није желео да раскине уговор по, за њега, неповољним условима, већ је тражио сваки цент до истека уговора, а ако Веред размишља исто колико и његов земљак, Гал Мекел, бивши играч кошаркашке секције Црвене звезде, спортски директор клуба Блажо Раосављевић мораће да му обезбеди добар трансфер ако у Љутице Богдана желе да се отарасе његових примања пре свега.

Бруно Матос игра за 72.000 евра, што такође није мало, али је Бразилац у финишу јесењег дела сезоне наговестио да би заузврат имао шта да пружи.

ВУКАШИН ЈОВАНОВИЋ

"У Звезди се не игра за новац", поручио је више пута залуђеник за црвено-беле боје, Вукашин Јовановић, а слично су размишљали и неки његови вршњаци, од којих је један поштено награђен за такав став (и зове се Марко Грујић).

Међутим, да ли је реално да играч чија је цена у међувремену нарасла на 2,5 до 3 милиона евра, Јовановић, настави после такве понуде да игра у Црвеној звезди за 1.000 евра?

Штедња је Звезди преко потребна и оправдана, али добре игре појединаца и њихов излазак на европско тржиште повремено доводе до тога да је повишица неопходна. Јовановић је, стога, недавно потписао нови, знатно јачи уговор са клубом (40.000 евра годишње), који је на тај начин и наградио дефанзивца за верност, професионализам и квалитет, а с друге стране додатно побољшао своју преговарачку позицију, јер...

Када се разговара о висини обештећења, један од важних фактора на путу ка што бољој цени јесте и дужина, односно "јачина" уговора.

Најтрофејнији српски клуб, иако су мишљења око те одлуке подељена, није продао Јовановића ни када је Бордо подигао понуду на 2,5 милиона евра и 20 одсто права од наредне продаје, а у својим редовима је задржао сада потпуно задовољног играча, који неће пред сан размишљати да ли је требало да појури голуба на грани или је срећан са врапцем у руци.

ЛУКА ЈОВИЋ

"Лука Јовић неће отићи из клуба пре 18. године", рекао је својевремено један од агената фирме "ЛИАН спортс", Никола Поповић. Јовић је у време ове изјаве, као 16-годишњак, дебитовао код Славише Стојановића у финишу шампионске 2013/14 сезоне и наговестио да би могао да буде нови љубимац навијача Звезде.

О ономе што се у међувремену догађало углавном се све зна. Звезда је у паничној јурњави за УЕФА лиценцом брже-боље, пре него што је ФИФА забралина учешће треће стране у трансферима, продала 70 одсто Јовићевог уговора Пинију Захавију за 1.400.000 евра, момак из Бијељине је продужио уговор до 2018, за нешто јачу плату од почетне, и онда су почели да се ређају и проблеми...

Нит' је Јовић наставио да се развија темпом којим је морао, нит' је Звезда инсистирала на њему као првој нападачкој опцији, што због доласка Вијеире, што због чињенице да играч више није био у већинском власништву клуба и да је тиме пао економски интерес Звезде у чекању правих потеза овог "вундеркинда".

Јовић је довођен у везу са многим клубовима, углавном оним у којима Захави има јаке везе и редовно остварује трансфере (Бенфика, Фиорентина, Торино, Фенербахче...), али у целој причи заборављена је важна чињеница: УЕФА и ФИФА почели су да кажњавају преговоре са малолетницима и, реално, тек од овог јануара Јовићев трансфер постао је безбедан у том смислу.

Терзић је рекао да Звезда, на крају, од њега намерава да заради два милиона евра, а клуб је наводно дао зелено светло агенцији да пронађе ангажман 18-годишњаку и, уколико црвено-белима буде припало око пола милиона евра, трансфер ће моћи да буде реализован.

Зашто овај пример наводимо на крају – па и у овом случају уговор је одиграо важну улогу, јер иако је продала авансно право на приход од Јовићевог трансфера, Звезда се у његовом случају заштитила дугорочном сарадњом са играчем, до 2018. године, и избегла замку у коју је Партизан упао са уступањем Андрије Живковића истој агенцији, јер Јовићевом саиграчу из младе репрезентације Србије уговор истиче на лето и он ће тада моћи да оде без обештећења.

Коментари / 0

Оставите коментар