Analiza - Zvezda, štednja i plate: Dobre i loše strane!

Ne valja kad su visoke, ne valja kad su niske, valja samo kad su redovne. Crvena zvezda ove zime susreće se sa problemima zbog visine primanja nekih igrača i, za sada, uspeva da ih rešava.

Fudbal 20.01.2016 | 23:30
Analiza - Zvezda, štednja i plate: Dobre i loše strane!

Ne valja kad su visoke, ne valja kad su limitirane, ne valja kad su niske... Valja samo kad su redovne.

Kad je Fudbalski klub Crvena zvezda u pitanju, situacija oko plata fudbalera stabilizovala se, što odlukom čelnika da gornji maksimum bude 240.000 evra godišnje, što prodajom Marka Grujića Liverpulu nakon čega su većinom isplačena dugovanja prema prvotimcima.

Ali, daleko od toga da klub nema tekućih problema i to upravo zbog plata. Primera je više...

LEO RENAN

Iskusni, 28-godišnji štoper Kruzeira dugo već čeka pravu evropsku ponudu, a ispostavilo se da ona koju je poslala Crvena zvezda nije u skladu sa njegovim očekivanjima, jer...

Generalni direktor crveno-belih Zvezdan Terzić ponovio je da će štednja biti nastavljena tako što će maksimalna plata iznositi 240.000 evra, a prema nekim informacijama Brazilac je tražio za trećinu jača primanja, 360.000, koliko otprilike zarađuje u Brazilu trenutno.

Otuda, on je otpao kao opcija, pa se traže nova rešenja.

Naći odličnog igrača, koji neće biti skupo plaćen (čitaj: doći kao slobodan), koji neće tražiti preko 200.000 evra godišnje i koji će kvalitetom napraviti razliku na terenu vrednu plasmana u Ligu šampiona je jako teško. Ali ne i nemoguće. Crvena zvezda je već "ubola" sa Luisom Ibanjezom (230.000), Mičelom Donaldom (200.000) i Ugom Vijeirom (200.000).

Navodno, David Babunski, čiji potencijal obećava mnogo, pristao je na 300.000 evra za dve i po godine, što iznosi 120.000 evra godišnje. Deluje prihvatljivo za Zvezdu, videćemo hoće li biti i realizovano...

Oslanjanje na pojačanja iz Srbije mogu vam doneti, povremeno, pozitivne efekte, ali Zvezdi se dogodilo da za 72.000 evra godišnje ne dobije očekivano od Zorana Rendulića, a šta tek reći za Novaka Martinovića, koji je imao 150.000 evra po sezoni i koji je, iako nije bio ni blizu prvog tima, uredno sačekao da njegov dvogodišnji ugovor istekne do poslednjeg centa, pardon - dana.

DŽOŠUA PARKER

Koliko jeste "ubola" sa Ibanjezom, Donaldom i Vijeirom, Crvena zvezda nije kada je dovodila Džošuu Parkera, ali ne postoji klub na svetu kojem se isplatio svaki ostvareni transfer.

Za Zvezdu je sada važno da što bezbolnije izađe iz ugovora sa Parkerom, a problem je – plata!

Ne igra, a košta oko 150.000 evra godišnje i ne samo to, već i zainteresovani klubovi odustaju kada čuju kakav ugovor bi trebalo da preuzmu. Na prste jedne ruke mogu se nabrojati igrači koji pristanu da na transfer ukoliko je uslov manja plata, pa je tako letos Olimpija digla ruke od Parkera, a on završio na pozajmici u Aberdinu (čime je Zvezda malo prištedela).


Međutim, kada se vratio iz Škotske, vratio se i problem zvani – brzonogi krilni napadač skromne tehnike i ne baš izražene radne etike. Slovenački mediji pišu da je Olimpija ponovo zainteresovana, da je pozitivna stvar to što zeleno-beli nemaju rešenje na krilu i što Parker ne bi zauzimao mesto stranca u ekipi, ali postoje navodno i dva problema: novi trener lidera slovenačkog prvenstva, bivši šef struke Partizana Marko Nikolić, mogao je da se upozna sa većinom problema koje je Zvezda imala sa Parkerom, a tu je i plata koja je visoka čak i za slovenačke uslove.

Nešto manji problem Crvena zvezda trenutno ima sa odnosom plate i učinka Idana Vereda, kojem je data šansa da se još jednom (iz)bori za mesto u timu, međutim njegovih 84.000 evra godišnje upućuju na to da bi rastanak bio najbolje rešenje. Za klub, naravno.

Parker, letos, nije želeo da raskine ugovor po, za njega, nepovoljnim uslovima, već je tražio svaki cent do isteka ugovora, a ako Vered razmišlja isto koliko i njegov zemljak, Gal Mekel, bivši igrač košarkaške sekcije Crvene zvezde, sportski direktor kluba Blažo Raosavljević moraće da mu obezbedi dobar transfer ako u Ljutice Bogdana žele da se otarase njegovih primanja pre svega.

Bruno Matos igra za 72.000 evra, što takođe nije malo, ali je Brazilac u finišu jesenjeg dela sezone nagovestio da bi zauzvrat imao šta da pruži.

VUKAŠIN JOVANOVIĆ

"U Zvezdi se ne igra za novac", poručio je više puta zaluđenik za crveno-bele boje, Vukašin Jovanović, a slično su razmišljali i neki njegovi vršnjaci, od kojih je jedan pošteno nagrađen za takav stav (i zove se Marko Grujić).

Međutim, da li je realno da igrač čija je cena u međuvremenu narasla na 2,5 do 3 miliona evra, Jovanović, nastavi posle takve ponude da igra u Crvenoj zvezdi za 1.000 evra?

Štednja je Zvezdi preko potrebna i opravdana, ali dobre igre pojedinaca i njihov izlazak na evropsko tržište povremeno dovode do toga da je povišica neophodna. Jovanović je, stoga, nedavno potpisao novi, znatno jači ugovor sa klubom (40.000 evra godišnje), koji je na taj način i nagradio defanzivca za vernost, profesionalizam i kvalitet, a s druge strane dodatno poboljšao svoju pregovaračku poziciju, jer...

Kada se razgovara o visini obeštećenja, jedan od važnih faktora na putu ka što boljoj ceni jeste i dužina, odnosno "jačina" ugovora.

Najtrofejniji srpski klub, iako su mišljenja oko te odluke podeljena, nije prodao Jovanovića ni kada je Bordo podigao ponudu na 2,5 miliona evra i 20 odsto prava od naredne prodaje, a u svojim redovima je zadržao sada potpuno zadovoljnog igrača, koji neće pred san razmišljati da li je trebalo da pojuri goluba na grani ili je srećan sa vrapcem u ruci.

LUKA JOVIĆ

"Luka Jović neće otići iz kluba pre 18. godine", rekao je svojevremeno jedan od agenata firme "LIAN sports", Nikola Popović. Jović je u vreme ove izjave, kao 16-godišnjak, debitovao kod Slaviše Stojanovića u finišu šampionske 2013/14 sezone i nagovestio da bi mogao da bude novi ljubimac navijača Zvezde.

O onome što se u međuvremenu događalo uglavnom se sve zna. Zvezda je u paničnoj jurnjavi za UEFA licencom brže-bolje, pre nego što je FIFA zabralina učešće treće strane u transferima, prodala 70 odsto Jovićevog ugovora Piniju Zahaviju za 1.400.000 evra, momak iz Bijeljine je produžio ugovor do 2018, za nešto jaču platu od početne, i onda su počeli da se ređaju i problemi...

Nit' je Jović nastavio da se razvija tempom kojim je morao, nit' je Zvezda insistirala na njemu kao prvoj napadačkoj opciji, što zbog dolaska Vijeire, što zbog činjenice da igrač više nije bio u većinskom vlasništvu kluba i da je time pao ekonomski interes Zvezde u čekanju pravih poteza ovog "vunderkinda".

Jović je dovođen u vezu sa mnogim klubovima, uglavnom onim u kojima Zahavi ima jake veze i redovno ostvaruje transfere (Benfika, Fiorentina, Torino, Fenerbahče...), ali u celoj priči zaboravljena je važna činjenica: UEFA i FIFA počeli su da kažnjavaju pregovore sa maloletnicima i, realno, tek od ovog januara Jovićev transfer postao je bezbedan u tom smislu.

Terzić je rekao da Zvezda, na kraju, od njega namerava da zaradi dva miliona evra, a klub je navodno dao zeleno svetlo agenciji da pronađe angažman 18-godišnjaku i, ukoliko crveno-belima bude pripalo oko pola miliona evra, transfer će moći da bude realizovan.

Zašto ovaj primer navodimo na kraju – pa i u ovom slučaju ugovor je odigrao važnu ulogu, jer iako je prodala avansno pravo na prihod od Jovićevog transfera, Zvezda se u njegovom slučaju zaštitila dugoročnom saradnjom sa igračem, do 2018. godine, i izbegla zamku u koju je Partizan upao sa ustupanjem Andrije Živkovića istoj agenciji, jer Jovićevom saigraču iz mlade reprezentacije Srbije ugovor ističe na leto i on će tada moći da ode bez obeštećenja.

Komentari / 0

Ostavite komentar