Супер Марио стиже на паметне телефоне?

Последње најаве из Нинтенда говоре како би до краја ове године неки од познатих ликова из њихових легендарних игара требало да се појаве и на мобилним уређајима

Информационе технологије 18.01.2016 | 09:30
Супер Марио стиже на паметне телефоне?

Паметни телефони одавно су нам већ заменили гадгете попут музичких плаyера и дигиталних фотоапарата, а захваљујући све јачем хардверу, односно процесорима и графици која је некада била резервисана само за рачунаре, данас су мобилни уређаји делу корисника заменили и конзоле. Иако су игре и само искуство играња и даље бољи на Нинтендовој конзоли 3ДС и Сонyјевој конзоли ПлаyСтатион Вита, телефони и таблети сасвим су довољни великом броју корисника и тзв. цасуал гамера који понекад желе да играју видео игре, али не желе да купе посебне конзоле и игре за њих, већ их доwнлоадају са апликација (Гоогле Плаy и Апп Сторе) и играју на својим мобилним уређајима.

Да мобилни уређаји постају све већа претња схватили су и у Нинтенду па су прошле године најавили улазак на мобилно тржиште, али до сада су најавили смо једну игру (Миитомо) која би на тржишту требало да се појави током марта и која је базирана на Мии аватарима.

Иако су се након најаве Нинтенда о уласку на мобилно тржиште многи понадали како ово означава долазак игара попут Супер Марија и Покемона на телефоне, бивши председник компаније Сатору Ивата (који је прошле године преминуо) рекао је како Нинтендо неће урадити ништа што би могло да наштети њиховом имиџу и пословању. При томе је мислио како на телефонима не треба очекивати најпопуларније игре јер би то могло утицати на продају њихових конзола – чему плаћати посебну конзолу ако би Супер Марио могли да играју на телефону.

Међутим, према последњим најавама новог председника Тацумија Кимишиме, они ипак припремају неке промене у претходној стратегији па ће до краја ове године представити апликације с популарним ликовима из Нинтендових игара. Кимишима није говорио о конкретним играма и ликовима које можемо очекивати, али на Yахооу, позивајући се на јапанске медије, кажу како постоји могућност да већ ове године на нашим телефонима заиграмо Супер Марија.

Иначе, према ранијим плановима, Нинтендо ће до марта 2017. представити још четири игре за мобилне уређаје, али ова компанија ипак има много важније планове када је у питању хардвер, односно конзола коју припремају. Гласине кажу како ће Нинтендов НX уређај бити хибридна конзола која ће заменити Wии У и 3ДС (Кимишима је рекао како ће то бити 'другачији и јединствен уређај'), а хардверски би требало да конкурише посљедњим генерацијама ПлаyСтатиона и Xбоxа.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар