Super Mario stiže na pametne telefone?

Poslednje najave iz Nintenda govore kako bi do kraja ove godine neki od poznatih likova iz njihovih legendarnih igara trebalo da se pojave i na mobilnim uređajima

Informacione tehnologije 18.01.2016 | 09:30
Super Mario stiže na pametne telefone?

Pametni telefoni odavno su nam već zamenili gadgete poput muzičkih playera i digitalnih fotoaparata, a zahvaljujući sve jačem hardveru, odnosno procesorima i grafici koja je nekada bila rezervisana samo za računare, danas su mobilni uređaji delu korisnika zamenili i konzole. Iako su igre i samo iskustvo igranja i dalje bolji na Nintendovoj konzoli 3DS i Sonyjevoj konzoli PlayStation Vita, telefoni i tableti sasvim su dovoljni velikom broju korisnika i tzv. casual gamera koji ponekad žele da igraju video igre, ali ne žele da kupe posebne konzole i igre za njih, već ih downloadaju sa aplikacija (Google Play i App Store) i igraju na svojim mobilnim uređajima.

Da mobilni uređaji postaju sve veća pretnja shvatili su i u Nintendu pa su prošle godine najavili ulazak na mobilno tržište, ali do sada su najavili smo jednu igru (Miitomo) koja bi na tržištu trebalo da se pojavi tokom marta i koja je bazirana na Mii avatarima.

Iako su se nakon najave Nintenda o ulasku na mobilno tržište mnogi ponadali kako ovo označava dolazak igara poput Super Marija i Pokemona na telefone, bivši predsednik kompanije Satoru Ivata (koji je prošle godine preminuo) rekao je kako Nintendo neće uraditi ništa što bi moglo da našteti njihovom imidžu i poslovanju. Pri tome je mislio kako na telefonima ne treba očekivati najpopularnije igre jer bi to moglo uticati na prodaju njihovih konzola – čemu plaćati posebnu konzolu ako bi Super Mario mogli da igraju na telefonu.

Međutim, prema poslednjim najavama novog predsednika Tacumija Kimišime, oni ipak pripremaju neke promene u prethodnoj strategiji pa će do kraja ove godine predstaviti aplikacije s popularnim likovima iz Nintendovih igara. Kimišima nije govorio o konkretnim igrama i likovima koje možemo očekivati, ali na Yahoou, pozivajući se na japanske medije, kažu kako postoji mogućnost da već ove godine na našim telefonima zaigramo Super Marija.

Inače, prema ranijim planovima, Nintendo će do marta 2017. predstaviti još četiri igre za mobilne uređaje, ali ova kompanija ipak ima mnogo važnije planove kada je u pitanju hardver, odnosno konzola koju pripremaju. Glasine kažu kako će Nintendov NX uređaj biti hibridna konzola koja će zameniti Wii U i 3DS (Kimišima je rekao kako će to biti 'drugačiji i jedinstven uređaj'), a hardverski bi trebalo da konkuriše posljednjim generacijama PlayStationa i Xboxa.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar