Номинације за Оскара ужариле интернет

Листа објављених номинација за престижну награду Оскар и ове године запалила је друштвене мреже и покренула лавину коментара.

Забава 18.01.2016 | 08:00
Номинације за Оскара ужариле интернет

„На Олимпијским играма у Берлину 1936. учесници су били равноправније заступљени него на Оскарима“, гласи један од коментара на друштвеним мрежама. Већ по објављивању номинација за 88. доделу награде Оскар, на Твитеру под хаштагом #Осцарссоwхите (Тако бели Оскар) могла се прочитати лавина оштрих критика на рачун Америчке академије за филмску уметност и науку и „чисто беле листе глумачких номинација“.

За многе филмске критичаре учињена је неправда јер на листи њих двадесеторо, са неспорним квалитетом и талентом, који су се нашли у трци за четири глумачке награде, нема потенцијалних црних и латино лауреата најпрестижније филмске награде. Међу њима било је и те како ваљаних кандидата, чак и више у односу на протекле године, сагласне су филмаџије широм света.

- Шокиран сам, али не и изненађен. Преостаје да уложимо дупле напоре да убедимо у важност поштовања различитости и уважавања прича другачијих људи - каже за амерички „Варајети“ Жил Робертсон, председник Асоцијације афроамеричких филмских критичара.

Уредница часописа „Броадвеј Блек“ Ејприл Рејн прокоментарисала је да то што ће свечаност доделе водити Крис Рок „не може да надомести 80 година игнорисања маргинализованих заједница“.

Иронију су многи видели и у томе што је одлична хип-хоп драма „Страигхт Оутта Цомптон“, по оценама критике и успеху на благајнама, номинована само у категорији за најбољи оригинални сценарио управо због тога што су аутори белци.

Само 14 Оскара за 87 година

Уочи Другог светског рата, тријумф на додели престижне награде однело је остварење „Прохујало са вихором“, а Хети Мекданијел постала је прва црна глумица која је награђена Оскаром (споредна улога) и која је присуствовала церемонији. У 87 година дугој историји доделе ове награде, тек 14 Оскара отишло је у руке глумцима Афроамериканцима.

Мајкл Б. Џордан и Теса Томпсон остварили су запажене улоге за многе критичаре, али и многи фанови славног Рокија, судећи по друштвеним мрежама, не би имали ништа против да су се нашли на листи номинација. Филм „Цреед“, за који сценарио и режију потписује црнац Рајан Куглер, има номинацију за најбољу епизодну улогу (Силвестер Сталоне).

Неправда за многе је и то што се на овогодишњој листи номинација за Оскар не налазе имена Идрис Елба и Абрахам Атах, који су бриљирали у, такође, одлично оцењеном филму „Беастс оф Но Натион“.

 

У трци за награду Оскар остао је филм „Марсовац“, али Чуител Еџиофор по многима је морао добити прилику да се надмеће у категорији најбоља споредна улога. Овај глумац био је номинован за најбољу мушку улогу за филм „12 година ропства“.

Вил Смит („Цонцуссион“), Оскар Ајзак („Еx Мацхина“, „Тхе Форце Аwакенс“), Беницио дел Торо („Сицарио“), као и скоро целокупан глумачки тим филма „Страигхт Оутта Цомптон“, завредели су номинације. Иначе, сценаристи ове хип-хоп драме су белци и они су номиновани у категорији оригинални сценарио.

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар