Кинески град од леда!

Међународни Фестивал леда и снега у Харбину у Кини, познат по својим леденим резбаријама, сваке године окупи више стотина хиљада људи, а ова година, тврде организатори, биће рекордна по броју посетилаца.

Информационе технологије 08.01.2016 | 08:00
Кинески град од леда!

Харбин, највећи град у североисточној Кини, домаћин је највећег међународног фестивала фигура од леда. Уметници су дошли са свих меридијана како би се такмичили у изради најоригиналније фигуре од леда који је извучен из реке Сонгхуа.

Брачни пар из провинције Гуангдонг штедео је током целе године за посету јединственом фестивалу снега и леда: „Дошли смо из провинције Гуангдонг како бисмо видели Ледени град у Харбину, који је скулптурама дочарао бајку о леденој краљици“.

Осветљен ЛЕД сијалицама различитих боја ледени град, изникао на централном тргу петомилионског Харбина, скулптори су градили две недеље.

Неке од зграда високе попут солитера и различите џиновске фигуре људи, животиња и бића дочарали су свет бајки, који упркос ниским температурама, до 28 степени испод нуле, сваке године окупи све већи број посетилаца и вајара.

Користили су тестере, длета, алатке за разбијање леда, а како би ледене коцке биле прозирне, коришћена је дејонизована вода.

Харбин су основали Руси крајем 19. века, постао је политички, привредни, научни и културни центар тог дела Кине, а 2004. године проглашен је првим туристичким градом најмногољудније земље света.

Од 2001. године, када је добио свој садашњи облик, фестивал константно расте, а последњих година је доживео прави бум. Само прошле године број посетилаца повећао се 25 одсто.

РТС

 

Коментари / 0

Оставите коментар