Kineski grad od leda!

Međunarodni Festival leda i snega u Harbinu u Kini, poznat po svojim ledenim rezbarijama, svake godine okupi više stotina hiljada ljudi, a ova godina, tvrde organizatori, biće rekordna po broju posetilaca.

Informacione tehnologije 08.01.2016 | 08:00
Kineski grad od leda!

Harbin, najveći grad u severoistočnoj Kini, domaćin je najvećeg međunarodnog festivala figura od leda. Umetnici su došli sa svih meridijana kako bi se takmičili u izradi najoriginalnije figure od leda koji je izvučen iz reke Songhua.

Bračni par iz provincije Guangdong štedeo je tokom cele godine za posetu jedinstvenom festivalu snega i leda: „Došli smo iz provincije Guangdong kako bismo videli Ledeni grad u Harbinu, koji je skulpturama dočarao bajku o ledenoj kraljici“.

Osvetljen LED sijalicama različitih boja ledeni grad, iznikao na centralnom trgu petomilionskog Harbina, skulptori su gradili dve nedelje.

Neke od zgrada visoke poput solitera i različite džinovske figure ljudi, životinja i bića dočarali su svet bajki, koji uprkos niskim temperaturama, do 28 stepeni ispod nule, svake godine okupi sve veći broj posetilaca i vajara.

Koristili su testere, dleta, alatke za razbijanje leda, a kako bi ledene kocke bile prozirne, korišćena je dejonizovana voda.

Harbin su osnovali Rusi krajem 19. veka, postao je politički, privredni, naučni i kulturni centar tog dela Kine, a 2004. godine proglašen je prvim turističkim gradom najmnogoljudnije zemlje sveta.

Od 2001. godine, kada je dobio svoj sadašnji oblik, festival konstantno raste, a poslednjih godina je doživeo pravi bum. Samo prošle godine broj posetilaca povećao se 25 odsto.

RTS

 

Komentari / 0

Ostavite komentar