Драган Вучетић и пројекат "Никола Тесла"

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

Република Српска 31.12.2015 | 21:52
Драган Вучетић и пројекат "Никола Тесла"

АФЕРА „Четрдесет осам“

„Случај Никола Тесла"

Драган Вучетић – велики економски стручњак, којег је предсједник РС Милорад Додик једно вријеме ангажовао и као савјетника за иностране инвестиције, кроз фамозни „највећи инвестиционо-пословни подухват“ – предузеће „Никола Тесла“ ојадио је Републику Српску за најмање 10 милиона КМ, а сумња се да је износ чак и много већи.

МУП Републике Српске прослиједио је ове године Специјалном тужилаштву Републике Српске извјештај против Вучетића, али је Вучетић и данас у бјекству. Појавиле су се информације и да се одрекао држављанства БиХ, што значи да му врло вјероватно никад неће бити суђено за велику пљачку под покровитељством Владе Републике Српске.

Како је све почело

Прича са Вучетићем почела је 2012. године, када је Влада Републике Српске основала Јавно предузеће “Никола Тесла” и њега, Додиковог савјетника, именовала за вршиоца дужности директора.

Влада је тада обећала да ће у Херцеговини бити отворено двије хиљаде радних мјеста у текстилној индустрији, јер су њемачки привредници „одлучили да своје погоне из Кине премјесте у Билећу и Требиње“.

Вучетић је тада тврдио, што је Влада у јавности и понављала, да Нијемци селе погоне из Кине и да ће, ако Република Српска на вријеме не обезбиједи услове, отворити фабрике негдје друго.

О Вучетићу се и прије сумњивих пројеката писало као о особи која иза себе има неколико неуспјешних пројеката, управо на подручју Херцеговине. Спомињу се предузећа „Пилана и намјештај“ у Невесињу за које је узет кредит од око два милиона марака, али посао је пропао. Писало се о воћњаку у Љубињу и хладњачи у Берковићима, фирми за производњу пелета…

Међутим, Тегелтија је тада рекао да „то што је неко био неуспјешан у приватном бизнису, не значи да неће бити успјешан у руковођењу државном фирмом“.

Текстил, електромобил и гаранција Владе за кредит

Осим дотадашње намјене херцеговачких предузећа за производњу текстила, компанија је, уз апсолутну подршку Владе Републике Српске, саопштила да се бави и производњом електричних аутомобила! И спектакуларно отворили чак и погоне, уз лаж да ћемо их производити за потребе њемачких пошта!

Влада Републике Српске је била и гарант да компанија “Никола Тесла” код комерцијалних банака дигне кредит од 12 милиона марака, а Инвестиционо-развојна банка Републике Српске је компанији одобрила и додатних пет милиона марака кредита. Није познато гдје су паре завршиле.

Тегелтија: „Лично ћу сносити одговорност ако пројекат „Никола Тесла“ не успије“

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија обећавао је да би први погон у Билећи требало да почне да ради већ у мају 2013. године у коме би одмах било запослено око 400 радника. Такође, најавио је да ће у Љубињу бити изграђен погон у којем ће бити запослено 350 радника, а у Требињу 800 радника.

Тегелтија је тада рекао да лично сносити одговорност уколико овај пројекат не успије. Осим што пројекат није успио, Српска је опљачкана, али ни за то, као ни за све остале коруптивне и криминалне активности у Српској енормно високих износа, нико није одговарао.

Извјештај МУП Републике Српске

У извјештају који је МУП Републике Српске доставио Специјалном тужилаштву Републике Српске, а који се односи само на дио Вучетићевих мутних послова у Републици Српској, наводе се детаљи како је незаконито пребацио близу 100 хиљада КМ са фирме „Никола Тесла“ на рачун „проф. Вучетић“ у Њемачкој.

У извјештају се наводи да је Вучетић, за којим је расписана потјерница, поред државне фирме „Никола Тесла“ д.о.о. Бањалука и у Њемачкој регистровао предузеће „Никола Тесла“ ГМБХ Келн, те обављао незаконите трансакције између ове двије и своје приватне фирме „проф. Вучетић“.

Полиција је открила да је Вучетић 15. марта 2014. године са рачуна „Никола Тесла“ Бањалука извршио девизно плаћање фирми „Никола Тесла“ Келн, а као основ навео испоручени агрегат за хидрауличну пресу за пројекат “Електромобил”. Потом је тих 49.051 евра искористио да плати обавезе своје приватне фирме „проф. Вучетић“. Агрегат никада није испоручен нити је било потребе за таквом испоруком за пројекат „Електромобил“. Агрегат је Вучетићева приватна фирма испоручила предузећу „Нови Јелшинград“ Бањалука.

„Вучетић је пребацио износ од 49.051,89 евра иако је знао да нема функционалну повезаност са пројектом Електромобил и исти се односи на аванс за агрегат за хидрауличну пресу од 315 тона, који је предмет купопродаје предузећа „Нови Јелшинград“ ад Бањалука и приватне фирме Драгана Вучетића „проф. Вучетић“ Бергхеим Њемачка. Предузеће „Нови Јелшинград“ је по том основу претходно уплатило пуну цијену коштања агрегата од 103.050 евра на рачун „Проф. Вучетић“ те је на тај начин Вучетић свом предузећу омогућио стицање противправне имовинске користи од 49.051 евра, оштетивши јавно предузеће „Никола Тесла“ за исти износ“, наводи се у Допуни извјештаја од прије неколико мјесеци.

Мићо Станојевић, којег је Вучетић ангажовао за надзор пројекта „Електромобил“, потврдио је полицији да „Никола Тесла“ никада није развијала хидрауличне дијелове нити јој је ова технологија била потребна за послове у вези са електромобилом.

Директор „Новог Јелшинграда“ Борис Томанић потврдио је да су од Вучетића и његове приватне фирме наручили шет хидрауличних агрега за развој хидрауличних преса, јер је Вучетић могао добити повољнију цијену од њемачких произвођача. Полиција је дошла до доказа да је „Нови Јелшинград“ платио пун износ фирми „проф. Вучетић“, међутим Вучетић шаље фактуру и „Николи Тесла“ Бањалука да изврше авансно плаћање, те исте машине у износу од 49 хиљада евра за пројекат Електромобил, што је и плаћено.

Штета за Републику Српску још увијек неутврђена; процјена је најмање 10 милиона КМ или 31.000 просјечних пензија

Коначан резултат Владиног спектакуларног пројекта: милиони марака из буџета Републике Српске нестали, радници на улици, Вучетић у бјекству, а министар Тегелтија, иако је обећао, као ни било ко из власти Републике Српске која је гарантовала успјех, није одговарао за пропали пројекат!

Партија демократског прогреса

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Немања

31.12.2015 08:34

Највецу колекцију фотографија са криминалцима има Милорад Додик!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудар ИИ смјена

31.12.2015 10:52

А СТА ЈЕ СА СЛУЦАЈЕМ УНИСТАВАЊА И ОТИМАЊА РУДНИКА ОЛОВА И ЦИНКА САСЕ КОД СРЕБРЕНИЦЕ. Дрзава (претпоставите ко) прво је дозволила да оде у стецај дрзавна (пазите, ДРЗАВНА) фирма која је управљала рудником, да би исти рудник дала приватној фирми. Вецински власници (2/3) те приватне фирме (која сада управља рудником) су неки србијански тајкуни бивси директори Генеxа (скоро сви због криминала на потерницама неколико земаља окрузења), а мањински власник (1/3) једна фирма са Кипра (зна се и која), цији је власник, како се отворено прица у Сребреници, један нас високопозиционирани политицар (за претпоставити је који). Уствари, дрзава је без тендера и концесионог уговора, прво дала приватној фирми рудник на располагање, па тек онда своју (ДРЗАВНУ) фирму након 5 година гурнула у стецај. У моменту стецаја, приватна фирма (нови корисник рудника) дуговала је дрзавној фирми која је отисла у стецај преко 3 милиона КМ, које мозда никада нису врацене. Након отварања стецаја, стецајни управници (прво један, па онда овој сто је сад) приватној фирми (новом кориснику рудника) из стецајне масе продали су у бесцијење и по симболицној цијени сву вриједну покретну и непокретну имовину. Сада се руда извози у иностранство (знаци не прерадјује у земљи) испод трзисних цијена и тако ускрацује порез на добит дрзави. Исто сто су радили Литванци са производима фабрике Бирац. СИПА за све ово зна и има све податке, али по том питању никад ниста није предузимала. Претпостављате засто. МИ МАЛИ АКЦИОНАРИ БИВСЕ ДРЗАВНЕ ФИРМЕ И БИВСИ РАДНИЦИ РУДНИКА СЕ ПИТАМО: ДА ЛИ ЋЕ СЕ "НОВА" СИПА ТИМ ПИТАЊЕМ ИКАДА ПОЗАБАВИТИ И КО ЦЕ ЗА ПЛКЦКУ ОДГОВАРАТИ

Name

ре. рудар

31.12.2015 11:42

Разумијемо твоју фрустрираност, сви смо исфрустрирани, али је ли стварно мислиш брате да неко чита оволике коментаре? :-/

Name

БОГАТА

31.12.2015 08:44

РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈЕ НАЈБОГАТИЈА ЗЕМЉА НА СВИЈЕТУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рударева Кци

31.12.2015 08:59

А ста би са аферим ПОКЛАЊАЊА РУДНИКА ОЛОВА И ЦИНКА САСЕ КОД СРЕБРЕНИЦЕ. Изгледа да сте сви подједнако криви па се уцутали. Ал има Бога. Стцице вас правда небеска ал и она замаљска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонyмус

31.12.2015 09:51

Много неправилности има и у раду ССЦ Сребреница, али назалост о томе нико јавно не говори.

Name

Ре Анонимус

31.12.2015 10:45

А ста је ССЦ Сребреница ?

Name

Сдс

31.12.2015 09:08

Досадни сте, урадите нешто корисно!! Само нешто паметујете!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фотограф

31.12.2015 09:19

Постоји ли иједан регионални кримос а да се није, уз кез и загрљај, сликао са Додиком и његовом камарилом? Очито да тај "албум" није интересантан ткз. Специјалном тужилаштву РС, јер би се и њихове слике ту нашле. Једина нада је да га коначно прегледа и претресе СИПА, под условом да и њих ту нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

31.12.2015 09:36

Поздравио вас је Тома Николиц.Стидите се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рундо

31.12.2015 10:34

Ј..е те Тома Николиц,који док страјкује гладју потајно једе сендвице са сунком.

Name

мики

31.12.2015 11:26

Немој да се вриједјамо.Име ти све казе.

Name

Нострадамус Нидзо

31.12.2015 09:36

Баја је ноцна мора РС.Нидзо се није изразио најбоље,цовек је хтео да казе да це Баја унистити све за собом повуци и брод РС.Треба знати ста је писац Нидзо хтео да казе.ПС. МОЛИО БИ НЕКОГА ДА МИ КАЗЕ СТА ЈЕ ТО БАЈА УРАДИО ЗА ДОБРОБИТ РС????? ЗА СВОЈЕ ВЛАДАВИНЕ И ТИРАНИЈЕ Ја сам дрзављанин РС и БИХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

31.12.2015 10:01

Тома је све ракао.

Name

Радован

31.12.2015 09:47

Ма ово све писе оних 49 посто незадовољних .Ову власт је изабрала вецина .Док год незадовољних небуде мин.70 посто ови це владати,јер ако им мало недостаје владајуци то докупе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА

31.12.2015 09:55

СРЕТНА ТИ НОВА ГОДИНА ГОСПОДИНЕ ВУЧЕТИЋУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мостарац

31.12.2015 10:20

Сретан вам Дан Републике!.......Живио Мића!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Батман

31.12.2015 10:44

Ово сто сваки дан објављујете једну аферу постујем,али мислим да нема ефекта. Опозиција мора поцети радити несто конкретно а не само писање и "лајање" без угриза. Морате наци нацина да порастете у оцима народа да видимо да стварно хоцете несто боље. Засто нисте у скупстинској сали сви из опозиције стали уз Ранку и цекали да вас обезбједјење покуса одстранити,тиме би показали да сте спремни на борбу са угризима а не само "лапрдање" до бесвјести. Ако немате му.. тразите некога ко има,или облаците сукње и гас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

31.12.2015 10:51

Јос један Додиков струцњак као сто је и он струцњак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

31.12.2015 11:27

Све ове проневјере које су извршили бајини пљачкаши,лопови,вршени су са његовим знањем и подјелом плијена.Баш је тај наш баја доказани криминалац.Поред осталог,треба преиспитати ко и како финансира његов породични КК Игокеу гдје се обрћу милиони и милиони ЕВРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

31.12.2015 11:36

Као економиста незнам али Бају добро подуцио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

31.12.2015 11:43

Бајини пројекти су сви пропали осим терора сопственог народа али и томе се доци крај

ОДГОВОРИТЕ
Name

лав

31.12.2015 21:07

Го лопов мајко моја мила!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шулц

31.12.2015 22:39

ШТА ЈЕ ОВДЈЕ ПОСЛА ЗА ПОЛИЦИЈУ И СИПУ.ОПОЗИЦИЈА ЈЕ ТАНКА.КАО ДА РАДЕ У ИТАЛИЈИ.ЊИМА ЈЕ ДОБРО НА ДРЖАВНИМ ЈАСЛАМА.ЗА НИШТА НЕ ОДГОВАРАЈУ.ПОНЕКАД ЛАНУ ПРОТИВ МИЛЕ, И ТО ЈЕ ТО.

Name

Олафа чекајући

01.01.2016 09:19

У БГ за савјетника поставише полицајца, а овдје криминалца. И то сијасет криминалаца, гроздови, читава лепеза, спектар обер криминалаца, безобзирних рекеташа, немилих разбојника, увјежбаних превараната, свих врста, разних провенијенција. Али све до Олафа, док он не стигне...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фелиx

02.01.2016 05:49

Док год ИМТ ради, од нас нема ниста.*(не мислим на тракторе него *има ли мене ту*).

ОДГОВОРИТЕ