Dragan Vučetić i projekat "Nikola Tesla"

Partija demokratskog progresa očekuje od svih nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske. Očekujemo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja.

Republika Srpska 31.12.2015 | 21:52
Dragan Vučetić i projekat "Nikola Tesla"

AFERA „Četrdeset osam“

„Slučaj Nikola Tesla"

Dragan Vučetić – veliki ekonomski stručnjak, kojeg je predsjednik RS Milorad Dodik jedno vrijeme angažovao i kao savjetnika za inostrane investicije, kroz famozni „najveći investiciono-poslovni poduhvat“ – preduzeće „Nikola Tesla“ ojadio je Republiku Srpsku za najmanje 10 miliona KM, a sumnja se da je iznos čak i mnogo veći.

MUP Republike Srpske proslijedio je ove godine Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske izvještaj protiv Vučetića, ali je Vučetić i danas u bjekstvu. Pojavile su se informacije i da se odrekao državljanstva BiH, što znači da mu vrlo vjerovatno nikad neće biti suđeno za veliku pljačku pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske.

Kako je sve počelo

Priča sa Vučetićem počela je 2012. godine, kada je Vlada Republike Srpske osnovala Javno preduzeće “Nikola Tesla” i njega, Dodikovog savjetnika, imenovala za vršioca dužnosti direktora.

Vlada je tada obećala da će u Hercegovini biti otvoreno dvije hiljade radnih mjesta u tekstilnoj industriji, jer su njemački privrednici „odlučili da svoje pogone iz Kine premjeste u Bileću i Trebinje“.

Vučetić je tada tvrdio, što je Vlada u javnosti i ponavljala, da Nijemci sele pogone iz Kine i da će, ako Republika Srpska na vrijeme ne obezbijedi uslove, otvoriti fabrike negdje drugo.

O Vučetiću se i prije sumnjivih projekata pisalo kao o osobi koja iza sebe ima nekoliko neuspješnih projekata, upravo na području Hercegovine. Spominju se preduzeća „Pilana i namještaj“ u Nevesinju za koje je uzet kredit od oko dva miliona maraka, ali posao je propao. Pisalo se o voćnjaku u Ljubinju i hladnjači u Berkovićima, firmi za proizvodnju peleta…

Međutim, Tegeltija je tada rekao da „to što je neko bio neuspješan u privatnom biznisu, ne znači da neće biti uspješan u rukovođenju državnom firmom“.

Tekstil, elektromobil i garancija Vlade za kredit

Osim dotadašnje namjene hercegovačkih preduzeća za proizvodnju tekstila, kompanija je, uz apsolutnu podršku Vlade Republike Srpske, saopštila da se bavi i proizvodnjom električnih automobila! I spektakularno otvorili čak i pogone, uz laž da ćemo ih proizvoditi za potrebe njemačkih pošta!

Vlada Republike Srpske je bila i garant da kompanija “Nikola Tesla” kod komercijalnih banaka digne kredit od 12 miliona maraka, a Investiciono-razvojna banka Republike Srpske je kompaniji odobrila i dodatnih pet miliona maraka kredita. Nije poznato gdje su pare završile.

Tegeltija: „Lično ću snositi odgovornost ako projekat „Nikola Tesla“ ne uspije“

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija obećavao je da bi prvi pogon u Bileći trebalo da počne da radi već u maju 2013. godine u kome bi odmah bilo zaposleno oko 400 radnika. Takođe, najavio je da će u Ljubinju biti izgrađen pogon u kojem će biti zaposleno 350 radnika, a u Trebinju 800 radnika.

Tegeltija je tada rekao da lično snositi odgovornost ukoliko ovaj projekat ne uspije. Osim što projekat nije uspio, Srpska je opljačkana, ali ni za to, kao ni za sve ostale koruptivne i kriminalne aktivnosti u Srpskoj enormno visokih iznosa, niko nije odgovarao.

Izvještaj MUP Republike Srpske

U izvještaju koji je MUP Republike Srpske dostavio Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske, a koji se odnosi samo na dio Vučetićevih mutnih poslova u Republici Srpskoj, navode se detalji kako je nezakonito prebacio blizu 100 hiljada KM sa firme „Nikola Tesla“ na račun „prof. Vučetić“ u Njemačkoj.

U izvještaju se navodi da je Vučetić, za kojim je raspisana potjernica, pored državne firme „Nikola Tesla“ d.o.o. Banjaluka i u Njemačkoj registrovao preduzeće „Nikola Tesla“ GMBH Keln, te obavljao nezakonite transakcije između ove dvije i svoje privatne firme „prof. Vučetić“.

Policija je otkrila da je Vučetić 15. marta 2014. godine sa računa „Nikola Tesla“ Banjaluka izvršio devizno plaćanje firmi „Nikola Tesla“ Keln, a kao osnov naveo isporučeni agregat za hidrauličnu presu za projekat “Elektromobil”. Potom je tih 49.051 evra iskoristio da plati obaveze svoje privatne firme „prof. Vučetić“. Agregat nikada nije isporučen niti je bilo potrebe za takvom isporukom za projekat „Elektromobil“. Agregat je Vučetićeva privatna firma isporučila preduzeću „Novi Jelšingrad“ Banjaluka.

„Vučetić je prebacio iznos od 49.051,89 evra iako je znao da nema funkcionalnu povezanost sa projektom Elektromobil i isti se odnosi na avans za agregat za hidrauličnu presu od 315 tona, koji je predmet kupoprodaje preduzeća „Novi Jelšingrad“ ad Banjaluka i privatne firme Dragana Vučetića „prof. Vučetić“ Bergheim Njemačka. Preduzeće „Novi Jelšingrad“ je po tom osnovu prethodno uplatilo punu cijenu koštanja agregata od 103.050 evra na račun „Prof. Vučetić“ te je na taj način Vučetić svom preduzeću omogućio sticanje protivpravne imovinske koristi od 49.051 evra, oštetivši javno preduzeće „Nikola Tesla“ za isti iznos“, navodi se u Dopuni izvještaja od prije nekoliko mjeseci.

Mićo Stanojević, kojeg je Vučetić angažovao za nadzor projekta „Elektromobil“, potvrdio je policiji da „Nikola Tesla“ nikada nije razvijala hidraulične dijelove niti joj je ova tehnologija bila potrebna za poslove u vezi sa elektromobilom.

Direktor „Novog Jelšingrada“ Boris Tomanić potvrdio je da su od Vučetića i njegove privatne firme naručili šet hidrauličnih agrega za razvoj hidrauličnih presa, jer je Vučetić mogao dobiti povoljniju cijenu od njemačkih proizvođača. Policija je došla do dokaza da je „Novi Jelšingrad“ platio pun iznos firmi „prof. Vučetić“, međutim Vučetić šalje fakturu i „Nikoli Tesla“ Banjaluka da izvrše avansno plaćanje, te iste mašine u iznosu od 49 hiljada evra za projekat Elektromobil, što je i plaćeno.

Šteta za Republiku Srpsku još uvijek neutvrđena; procjena je najmanje 10 miliona KM ili 31.000 prosječnih penzija

Konačan rezultat Vladinog spektakularnog projekta: milioni maraka iz budžeta Republike Srpske nestali, radnici na ulici, Vučetić u bjekstvu, a ministar Tegeltija, iako je obećao, kao ni bilo ko iz vlasti Republike Srpske koja je garantovala uspjeh, nije odgovarao za propali projekat!

Partija demokratskog progresa

Komentari / 26

Ostavite komentar
Name

Nemanja

31.12.2015 08:34

Najvecu kolekciju fotografija sa kriminalcima ima Milorad Dodik!

ODGOVORITE
Name

Rudar II smjena

31.12.2015 10:52

A STA JE SA SLUCAJEM UNISTAVANJA I OTIMANJA RUDNIKA OLOVA I CINKA SASE KOD SREBRENICE. Drzava (pretpostavite ko) prvo je dozvolila da ode u stecaj drzavna (pazite, DRZAVNA) firma koja je upravljala rudnikom, da bi isti rudnik dala privatnoj firmi. Vecinski vlasnici (2/3) te privatne firme (koja sada upravlja rudnikom) su neki srbijanski tajkuni bivsi direktori Genexa (skoro svi zbog kriminala na poternicama nekoliko zemalja okruzenja), a manjinski vlasnik (1/3) jedna firma sa Kipra (zna se i koja), ciji je vlasnik, kako se otvoreno prica u Srebrenici, jedan nas visokopozicionirani politicar (za pretpostaviti je koji). Ustvari, drzava je bez tendera i koncesionog ugovora, prvo dala privatnoj firmi rudnik na raspolaganje, pa tek onda svoju (DRZAVNU) firmu nakon 5 godina gurnula u stecaj. U momentu stecaja, privatna firma (novi korisnik rudnika) dugovala je drzavnoj firmi koja je otisla u stecaj preko 3 miliona KM, koje mozda nikada nisu vracene. Nakon otvaranja stecaja, stecajni upravnici (prvo jedan, pa onda ovoj sto je sad) privatnoj firmi (novom korisniku rudnika) iz stecajne mase prodali su u bescijenje i po simbolicnoj cijeni svu vrijednu pokretnu i nepokretnu imovinu. Sada se ruda izvozi u inostranstvo (znaci ne preradjuje u zemlji) ispod trzisnih cijena i tako uskracuje porez na dobit drzavi. Isto sto su radili Litvanci sa proizvodima fabrike Birac. SIPA za sve ovo zna i ima sve podatke, ali po tom pitanju nikad nista nije preduzimala. Pretpostavljate zasto. MI MALI AKCIONARI BIVSE DRZAVNE FIRME I BIVSI RADNICI RUDNIKA SE PITAMO: DA LI ĆE SE "NOVA" SIPA TIM PITANJEM IKADA POZABAVITI I KO CE ZA PLKCKU ODGOVARATI

Name

re. rudar

31.12.2015 11:42

Razumijemo tvoju frustriranost, svi smo isfrustrirani, ali je li stvarno misliš brate da neko čita ovolike komentare? :-/

Name

BOGATA

31.12.2015 08:44

REPUBLIKA SRPSKA JE NAJBOGATIJA ZEMLJA NA SVIJETU!

ODGOVORITE
Name

Rudareva Kci

31.12.2015 08:59

A sta bi sa aferim POKLANJANJA RUDNIKA OLOVA I CINKA SASE KOD SREBRENICE. Izgleda da ste svi podjednako krivi pa se ucutali. Al ima Boga. Stcice vas pravda nebeska al i ona zamaljska

ODGOVORITE
Name

Anonymus

31.12.2015 09:51

Mnogo nepravilnosti ima i u radu SSC Srebrenica, ali nazalost o tome niko javno ne govori.

Name

Re Anonimus

31.12.2015 10:45

A sta je SSC Srebrenica ?

Name

Sds

31.12.2015 09:08

Dosadni ste, uradite nešto korisno!! Samo nešto pametujete!

ODGOVORITE
Name

Фотограф

31.12.2015 09:19

Постоји ли иједан регионални кримос а да се није, уз кез и загрљај, сликао са Додиком и његовом камарилом? Очито да тај "албум" није интересантан ткз. Специјалном тужилаштву РС, јер би се и њихове слике ту нашле. Једина нада је да га коначно прегледа и претресе СИПА, под условом да и њих ту нема.

ODGOVORITE
Name

miki

31.12.2015 09:36

Pozdravio vas je Toma Nikolic.Stidite se.

ODGOVORITE
Name

rundo

31.12.2015 10:34

J..e te Toma Nikolic,koji dok strajkuje gladju potajno jede sendvice sa sunkom.

Name

miki

31.12.2015 11:26

Nemoj da se vrijedjamo.Ime ti sve kaze.

Name

Nostradamus Nidzo

31.12.2015 09:36

Baja je nocna mora RS.Nidzo se nije izrazio najbolje,covek je hteo da kaze da ce Baja unistiti sve za sobom povuci i brod RS.Treba znati sta je pisac Nidzo hteo da kaze.PS. MOLIO BI NEKOGA DA MI KAZE STA JE TO BAJA URADIO ZA DOBROBIT RS????? ZA SVOJE VLADAVINE I TIRANIJE Ja sam drzavljanin RS i BIH

ODGOVORITE
Name

miki

31.12.2015 10:01

Toma je sve rakao.

Name

Radovan

31.12.2015 09:47

Ma ovo sve pise onih 49 posto nezadovoljnih .Ovu vlast je izabrala vecina .Dok god nezadovoljnih nebude min.70 posto ovi ce vladati,jer ako im malo nedostaje vladajuci to dokupe.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA

31.12.2015 09:55

SRETNA TI NOVA GODINA GOSPODINE VUČETIĆU!

ODGOVORITE
Name

Mostarac

31.12.2015 10:20

Sretan vam Dan Republike!.......Živio Mića!

ODGOVORITE
Name

Batman

31.12.2015 10:44

Ovo sto svaki dan objavljujete jednu aferu postujem,ali mislim da nema efekta. Opozicija mora poceti raditi nesto konkretno a ne samo pisanje i "lajanje" bez ugriza. Morate naci nacina da porastete u ocima naroda da vidimo da stvarno hocete nesto bolje. Zasto niste u skupstinskoj sali svi iz opozicije stali uz Ranku i cekali da vas obezbjedjenje pokusa odstraniti,time bi pokazali da ste spremni na borbu sa ugrizima a ne samo "laprdanje" do besvjesti. Ako nemate mu.. trazite nekoga ko ima,ili oblacite suknje i gas.

ODGOVORITE
Name

rs

31.12.2015 10:51

Jos jedan Dodikov strucnjak kao sto je i on strucnjak.

ODGOVORITE
Name

Miki

31.12.2015 11:27

Sve ove pronevjere koje su izvršili bajini pljačkaši,lopovi,vršeni su sa njegovim znanjem i podjelom plijena.Baš je taj naš baja dokazani kriminalac.Pored ostalog,treba preispitati ko i kako finansira njegov porodični KK Igokeu gdje se obrću milioni i milioni EVRA.

ODGOVORITE
Name

borac

31.12.2015 11:36

Kao ekonomista neznam ali Baju dobro poducio.

ODGOVORITE
Name

borac

31.12.2015 11:43

Bajini projekti su svi propali osim terora sopstvenog naroda ali i tome se doci kraj

ODGOVORITE
Name

lav

31.12.2015 21:07

Go lopov majko moja mila!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Šulc

31.12.2015 22:39

ŠTA JE OVDJE POSLA ZA POLICIJU I SIPU.OPOZICIJA JE TANKA.KAO DA RADE U ITALIJI.NJIMA JE DOBRO NA DRŽAVNIM JASLAMA.ZA NIŠTA NE ODGOVARAJU.PONEKAD LANU PROTIV MILE, I TO JE TO.

Name

Olafa čekajući

01.01.2016 09:19

U BG za savjetnika postaviše policajca, a ovdje kriminalca. I to sijaset kriminalaca, grozdovi, čitava lepeza, spektar ober kriminalaca, bezobzirnih reketaša, nemilih razbojnika, uvježbanih prevaranata, svih vrsta, raznih provenijencija. Ali sve do Olafa, dok on ne stigne...

ODGOVORITE
Name

Felix

02.01.2016 05:49

Dok god IMT radi, od nas nema nista.*(ne mislim na traktore nego *ima li mene tu*).

ODGOVORITE