Турска главни помагач глобалног тероризма?

Влада турског предсједника Реџепа Ердогана игра директну улогу у спонзорству, наоружавању, помагању и војној подршци свих аспеката тероризма у Сирији, наводи се у тексту канадског Центра за истраживање глобализације (Центре фор Ресеарцх он Глобализатион).

Свијет 26.12.2015 | 20:44
Турска главни помагач глобалног тероризма?

У тексту под насловом "Турска: криминална држава, НАТО држава" наводи се да Турска подржава све од Слободне сиријске армије до групе Џабхат ал-Нусра (Ал каида у Сирији) и "Исламске државе".

Сада се и у Турској отворено говори да је та земља директно умијешана у подстрекавање и подршку рата против Сирије са коначним циљем збацивања сиријске владе коју ће замијенити одговарајући кандидат, "који ће бити подобан и за предсједника и за `Муслиманско братство`".

"То више није теорија завјере, већ чињеница која у први план истиче злу улогу једне чланице НАТО-а у подстрекавању бруталног и крвавог рата зарад постизања својих циљева", наводи се у анализи.

Аутор Ерик Драјцер наводи да је Турска умијешана у различита кривична дјела, од којих су нека у домену ратног злочина, и то подршка тероризму, умијешаност Владе у агресију против својих сусједа и других свјетских сила, репресију новинара и других који су изнијели истину на свјетло дана.

"Постаје јасно да је под Ердоганом Турска постала ратоборан актер који заступа хегемонију и показује потпуно непоштовање људских права и суверенитета", наводи се у тексту.

Даље се истиче да се криминалност Ердоганове владе може подијелити у неколико категорија: агресија против суверених држава, материјална подршка међународном тероризму и систематско кршење људских права.

Осим тога, кривична дјела укључују и корупцију, те промовисање и подршку фашистичких банди.

"Међутим, управо њена подршка међународном тероризму издиже се изнад осталих јер ставља Турску у позицију једне од најзначајнијих присталица и помагача глобалног тероризма", наводи се у тексту.

У тексту се истиче да је вријеме да се заборави илузија да је НАТО војна алијанса која брани правду, људска права и владавину закона. "Турска, чланица НАТО-а је мафијашка држава којом управља криминални режим", наводи се у тексту.

Аутор наводи да је Сирија само полигон за терористичке групе које директно или индиректно сарађују са владом Ердогана.

"Додатно је евидентирано и сада чињенично документовано да је влада Ердогана директно умијешана у трансфер хемијског оружја у руке припадника `Исламске државе`", наводи се у тексту.

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Како онда

26.12.2015 19:51

Да Нато има најмање 30 година војне базе у Турској. Дуго сам се дописивала с високим енглеским официрем који је слузбовао у Адани. То је било давно. Мозда они помазу све оне који имају Курде и исте или слицне ситуације. Да забранис особи да говори свој језик и да се она боји то да уради цак и у ЕУ је залосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ердоган

26.12.2015 20:08

Посто у свијету влада лицемјерје, могуце је да западне земље затварају оци пред активностима све висе исламистицке Турске.То це им се дугороцно обити о главу јер је Турска поцела да то сервира као извозни производ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

26.12.2015 20:19

Турска подржава Сиријске герилце, Америка Ирачке Курде, Француска директно напала Гадафија, Русија отела дио Украјине и Џорџије, Кина окупирала Тибет...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

26.12.2015 22:15

Турци имају свој интерес и њега заступају.Бас као Русија у Украјни и на Криму. Лова покреце свијет.

Name

ре босанац

27.12.2015 08:53

И? Даље Босанац,набрајај даље.Засто стајес? На Балкану вецито остаје несто не дорецено,не завесено и зато имамо сваких пар десетина година, неке незељене наставке.

Name

ре босанац

26.12.2015 20:47

Кад све знас,сто не реце Амери отесе Србији Косово. А Руси само врацају оно сто је неко без питања народа поклонио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

26.12.2015 20:53

Турску трба средити као Либију, Ирак, да би били умјеренији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре босанац

26.12.2015 21:08

Заборавио си да кажеш да је Бих окупирала или како кажеш отела 25 посто територије Рс

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

26.12.2015 21:10

Турска је главни помагач терористима а Бих главни расадник тих терориста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

26.12.2015 21:16

Јел то Додик каже ? Или су жене из бријачнице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сакиб Махмуљанин

26.12.2015 23:57

Мени је Турска О.К.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

27.12.2015 00:25

На крају ће се објелоданити да је Исламска Држава пројекат турских власти. Можда су неки кругови у Турској пожељели обновити Отоманску империју. С тим циљем Турска је и установила и подржава Исламску државу. Преузимају и пласирају њихову сирову нафту а снабдијевају их оружјем те им служе као позадинска база, нпр лијече рањене борце ИД. Можда је Исламској држави још Алија установио темеље. Или је Алија ушао у рат у Босни на приједлог Ердогана и сличних? Можда је упетљана и Сауди Арабија. И једни и други су сунити. Нпр Иран није у томе. Јер нису сунити него шиити. Велике силе знају све, само се о том не прича јер политика је мало већа курва. Све те силе имају своје интересе. Како год, ми смо у протеклих 20 година добро нај.бали. И томе се не види краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добро цини и добру се надај

27.12.2015 08:46

Ако је ова прица тацна.У том слуцају ме не би цудиле,неке турске несреце. Давно је рецено "сто се сеје то се и зање".

ОДГОВОРИТЕ