Turska glavni pomagač globalnog terorizma?

Vlada turskog predsjednika Redžepa Erdogana igra direktnu ulogu u sponzorstvu, naoružavanju, pomaganju i vojnoj podršci svih aspekata terorizma u Siriji, navodi se u tekstu kanadskog Centra za istraživanje globalizacije (Centre for Research on Globalization).

Svijet 26.12.2015 | 20:44
Turska glavni pomagač globalnog terorizma?

U tekstu pod naslovom "Turska: kriminalna država, NATO država" navodi se da Turska podržava sve od Slobodne sirijske armije do grupe Džabhat al-Nusra (Al kaida u Siriji) i "Islamske države".

Sada se i u Turskoj otvoreno govori da je ta zemlja direktno umiješana u podstrekavanje i podršku rata protiv Sirije sa konačnim ciljem zbacivanja sirijske vlade koju će zamijeniti odgovarajući kandidat, "koji će biti podoban i za predsjednika i za `Muslimansko bratstvo`".

"To više nije teorija zavjere, već činjenica koja u prvi plan ističe zlu ulogu jedne članice NATO-a u podstrekavanju brutalnog i krvavog rata zarad postizanja svojih ciljeva", navodi se u analizi.

Autor Erik Drajcer navodi da je Turska umiješana u različita krivična djela, od kojih su neka u domenu ratnog zločina, i to podrška terorizmu, umiješanost Vlade u agresiju protiv svojih susjeda i drugih svjetskih sila, represiju novinara i drugih koji su iznijeli istinu na svjetlo dana.

"Postaje jasno da je pod Erdoganom Turska postala ratoboran akter koji zastupa hegemoniju i pokazuje potpuno nepoštovanje ljudskih prava i suvereniteta", navodi se u tekstu.

Dalje se ističe da se kriminalnost Erdoganove vlade može podijeliti u nekoliko kategorija: agresija protiv suverenih država, materijalna podrška međunarodnom terorizmu i sistematsko kršenje ljudskih prava.

Osim toga, krivična djela uključuju i korupciju, te promovisanje i podršku fašističkih bandi.

"Međutim, upravo njena podrška međunarodnom terorizmu izdiže se iznad ostalih jer stavlja Tursku u poziciju jedne od najznačajnijih pristalica i pomagača globalnog terorizma", navodi se u tekstu.

U tekstu se ističe da je vrijeme da se zaboravi iluzija da je NATO vojna alijansa koja brani pravdu, ljudska prava i vladavinu zakona. "Turska, članica NATO-a je mafijaška država kojom upravlja kriminalni režim", navodi se u tekstu.

Autor navodi da je Sirija samo poligon za terorističke grupe koje direktno ili indirektno sarađuju sa vladom Erdogana.

"Dodatno je evidentirano i sada činjenično dokumentovano da je vlada Erdogana direktno umiješana u transfer hemijskog oružja u ruke pripadnika `Islamske države`", navodi se u tekstu.

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Kako onda

26.12.2015 19:51

Da Nato ima najmanje 30 godina vojne baze u Turskoj. Dugo sam se dopisivala s visokim engleskim oficirem koji je sluzbovao u Adani. To je bilo davno. Mozda oni pomazu sve one koji imaju Kurde i iste ili slicne situacije. Da zabranis osobi da govori svoj jezik i da se ona boji to da uradi cak i u EU je zalosno.

ODGOVORITE
Name

Erdogan

26.12.2015 20:08

Posto u svijetu vlada licemjerje, moguce je da zapadne zemlje zatvaraju oci pred aktivnostima sve vise islamisticke Turske.To ce im se dugorocno obiti o glavu jer je Turska pocela da to servira kao izvozni proizvod

ODGOVORITE
Name

Bosanac

26.12.2015 20:19

Turska podržava Sirijske gerilce, Amerika Iračke Kurde, Francuska direktno napala Gadafija, Rusija otela dio Ukrajine i Džordžije, Kina okupirala Tibet...

ODGOVORITE
Name

Miki

26.12.2015 22:15

Turci imaju svoj interes i njega zastupaju.Bas kao Rusija u Ukrajni i na Krimu. Lova pokrece svijet.

Name

re bosanac

27.12.2015 08:53

I? Dalje Bosanac,nabrajaj dalje.Zasto stajes? Na Balkanu vecito ostaje nesto ne doreceno,ne zaveseno i zato imamo svakih par desetina godina, neke nezeljene nastavke.

Name

re bosanac

26.12.2015 20:47

Kad sve znas,sto ne rece Ameri otese Srbiji Kosovo. A Rusi samo vracaju ono sto je neko bez pitanja naroda poklonio.

ODGOVORITE
Name

Brle

26.12.2015 20:53

Tursku trba srediti kao Libiju, Irak, da bi bili umjereniji

ODGOVORITE
Name

Re bosanac

26.12.2015 21:08

Zaboravio si da kažeš da je Bih okupirala ili kako kažeš otela 25 posto teritorije Rs

ODGOVORITE
Name

Md

26.12.2015 21:10

Turska je glavni pomagač teroristima a Bih glavni rasadnik tih terorista

ODGOVORITE
Name

Crni

26.12.2015 21:16

Jel to Dodik kaže ? Ili su žene iz brijačnice

ODGOVORITE
Name

Sakib Mahmuljanin

26.12.2015 23:57

Meni je Turska O.K.

ODGOVORITE
Name

Hm

27.12.2015 00:25

Na kraju će se objelodaniti da je Islamska Država projekat turskih vlasti. Možda su neki krugovi u Turskoj poželjeli obnoviti Otomansku imperiju. S tim ciljem Turska je i ustanovila i podržava Islamsku državu. Preuzimaju i plasiraju njihovu sirovu naftu a snabdijevaju ih oružjem te im služe kao pozadinska baza, npr liječe ranjene borce ID. Možda je Islamskoj državi još Alija ustanovio temelje. Ili je Alija ušao u rat u Bosni na prijedlog Erdogana i sličnih? Možda je upetljana i Saudi Arabija. I jedni i drugi su suniti. Npr Iran nije u tome. Jer nisu suniti nego šiiti. Velike sile znaju sve, samo se o tom ne priča jer politika je malo veća kurva. Sve te sile imaju svoje interese. Kako god, mi smo u proteklih 20 godina dobro naj.bali. I tome se ne vidi kraja.

ODGOVORITE
Name

Dobro cini i dobru se nadaj

27.12.2015 08:46

Ako je ova prica tacna.U tom slucaju me ne bi cudile,neke turske nesrece. Davno je receno "sto se seje to se i zanje".

ODGOVORITE