ТИ БиХ: Закон о раду Српске неприхватљив

Организације цивилног друштва упутиле су Народној скупштини Републике Српске коментаре на радну верзију новог Закона о раду, у којима су указале на бројне недоречености Закона које могу довести до злоупотреба и произвољног тумачења одредби, на штету радника, саопштила је организација Транспаренцy Интернатионал БиХ.

Република Српска 25.12.2015 | 22:40
ТИ БиХ: Закон о раду Српске неприхватљив

Новим одредбама, прије свега, радно мјесто постаје потпуно флексибилно и самим тим и несигурно. Уговор о раду на одређено вријеме постаје модел заснивања радног односа и нема ограничења у броју закључених уговора о раду на неодређено. На овај начин ће послодавац имати право да у недоглед закључује уговоре на одређено са радником без икаквих обавеза да закључи уговор на неодређено, а радници ће бити приморани да пристају на све само да им послодавац продужи уговор.

Предложеним Законом је прописано преко 20 случајева у којима послодавац може отказати уговор раднику, на примјер ако не остварује резултате рада или нема потребна знања и способности за обављање послова на којима ради (ово ће се баш злоупотребљавати), ако одбије закључење анкеса уговора о раду, ако његово понашање представља радњу извршења кривичног дјела учињеног на раду и у вези са радом, независно од тога да ли је против запосленог покренут кривични поступак.

Осим што се послодавцу даје могућност да отпушта раднике произвољно, оставља се простор за злоупотребе у случају да послодавац користи сумњу на почињење кривичног дјела да отпусти радника, без обзира да ли је покренут кривични поступак.

Предложени су и потпуно нови и спорни концепти стављања радника „на чекање“ и „приправности“ радника, којима се омогућава стављање радника „на чекање“ због смањења обима посла и радници обавезују да буду у приправности и на располагању послодавцима ван радног времена. Спорно је што није прописана дужина трајања чекања, нити услови под којима се радници стављају „на чекање“, што такође оставља простор за злоупотребе, а са друге стране обавезивање радника да буду на располагању послодавцу ван радног времена, без прописаних висине накнаде, представља задирање у људска права и прилику за послодавце да не плаћају ову врсту рада.

Можда и најспорније одредбе у новом Закону односе се на одредбе којима с уређују плате, накнаде и друга примања, посебно законско уређење најниже плате. Новим рјешењем предвиђено је да најнижу плату утврђује Влада Републике Српске на приједлог Економско-социјалног савјета, а ако Савјет не да предлог, Влада сама доноси одлуку о најнижој плати, и то „имајући у виду кретања плата, раст производње и животног стандарда у Репубици“, чиме се Влади, без учешћа социјалних партнера, и јасних законских одређења, дају врло широке овласти у утврђивању најниже плате. Истовремено, друга примања по основу рада и помоћи радника само су таксативно наведена, без утврђивања минималног износа.

Организације цивилног друштва сматрају да предложене одредбе Закона о раду остављају превелику слободу послодавцима да произвољно тумаче закон, те да сами уређују услове, права и обавезе, док се с друге стране нпр. скраћују рокови радницима за обраћање суду или инспекцији рада. Такође, забрињавајући је тренд смањивања стечених радничких права у односу на актулено законско рјешење, што ће само допринијети већој социјалној несигурности.

Организације потписнице коментара такође сматрају да се овај Закон ни у ком случају није смио упућивати у хитну процедуру, с обзиром на његов значај и огроман интерес јавности, те утицај на грађане Републике Српске, и да је власт Републике Српске поново показала незаинтересованост за интерес и вољу јавности. Закон којим се уређују економско-социјална права морао би бити предмет јавне расправе која укључује све заинтересавне стране, а хитна законодавна процедура може се спровести само у изузетним случајевима који се морају оправдати.

Извор: Истинито

 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Илија Чворовић

25.12.2015 15:41

Не занима нас закон о раду и глад грађана, оћемо одбрану РС и да славимо 9 јануар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озренски извори

25.12.2015 16:20

Дан Републике Српске бити ће обиљежаван. 09. Јануар.

Name

Горан

25.12.2015 18:48

Ма сад би рекао, али нецу. Чудан ли смо ми народ мајко моја

Name

мм

25.12.2015 15:48

Сви имају уговоре и услове, само влада нема рок трајања. Њима нико ништа не може њихов рад је на неодређено вријеме. Ужас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радници

25.12.2015 16:18

Прослава 9. јануара је важнија од тамо неких радника и њихових права. Нека раде и црнче за 380 КМ и не треба им више. Ако буду незадовољни слиједи им отказ. Важно је да Бошњак Кустурица осмисли како ћемо запањити свијет и обиљежити 9. јануар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ цвока

25.12.2015 16:53

Није он Бошњак он је натурализовани Србин по занимању а за то опредељење је инкасирао на десетине милиона. Сличан примјер не постоји на кугли земаљској

Name

ре

25.12.2015 17:07

Слазем се,Куста је ту са неограниценим будзетом да запањи Бакија у Сарајеву.Само се зезнуо у овом слуцају Бакију ово иде у прилог,потроси Куста сто висе ј...с Србе они су глупи...ицемо ми у Сехер молити Бакија за помоц.

Name

окс

25.12.2015 17:11

А шта рекосте за закон у ФБИХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛУКА

25.12.2015 17:31

Закон о раду и треба усвојити јер он не одговара само воловима запосленим у дрзавним институцијама .

ОДГОВОРИТЕ
Name

зока

25.12.2015 17:56

Ста је спорно у томе да висе ником није сигуран посао. Па супер ако ти је стало до посла трудицес се ако није цао здраво. Мислим каква права досао си на посао. Цутис и радис наравно и да те плате за то адекватно. Кад додјес у хотел и платис собу трази права. Пун ми је мтелсица, аперионаса и слицне багре која се запосли на 10000 година и немозес им ниста. Па само тај синдикат има 500 радника. Мисицка је око себе запослила дјецу својих најблизих сарадника које по цитав дан испијају кафе убпицерији код брке, са њима су све бањалуцке инспекторице које ових дана праве новогодисњи харац над фирмам у бл.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Купујмо домаће

25.12.2015 18:13

Видим, врло "бурна" расправа о овоме новом робовласничком Закону. Робови очито нису занимљиви, нит'се ко о њима интересује. Јаук ће се чути кад се Закон усвоји. Биће то глас роба. Боже, све је горе од горег. Наказе и грешници владају и славе, а бједа и памет као да нису то што јесу.

ОДГОВОРИТЕ