Анализа: Ако оде Грујић, Звезда има ријешења!

Црвена звезда је на раскршћу. Клуб до 20. децембра чека неколико важних одлука, а најважнија се тиче продаје Марка Грујића. У случају одласка талентованог везисте у плану двојица "златних орлића".

Фудбал 19.12.2015 | 20:40
Анализа: Ако оде Грујић, Звезда има ријешења!

Црвена звезда је у среду победом над Јавором у Ивањици од 3:0 успешно окончала једну од најбољих полусезона у својој историји, бар када је домаће првенство у питању, а играчи су од четвртка и званично отишли на заслужени одмор.

Црвено-бели имају 25 бодова више од првих пратилаца Чукаричког и Борца, а чак 26 више од Партизана и Војводине, али због промене система такмичења нису у ситуацији да већ сада прославе титулу...

Јесен ће памтити по новом рекорду од 19 узастопних победа у првенству и великом броју постигнутих голова, али и поред сјајних резултата у Суперлиги финансијски проблеми су још увек ту и стварају главобољу челницима пред наставак сезоне.

У клубу већ сада планирају како "напасти" играње у групној фази Лиге шампиона и тако обезбедити значајан прилив новца у клупску касу - али су ту свакодневне финансијске "потешкоће" од заосталих дугова преко УЕФА лиценце до неисплаћених плата (за разлику од плата играчима су исплаћене све премије за победе у јесењем делу шампионата).

Странцима се касни са исплатом последње две плате, а домаћим играчима од четири до шест месеци, све у зависности од тога колико су играли ове јесени. Из тог разлога постоји могућност да ће неки фудбалери, који нису били у првом плану ове јесени, по старом "добром" обичају напустити клуб: раскид уговора пред арбитражном комисијом или добијање папира уз опрост дела дуга...

Све би ово требало да буде познато до 20. децембра који је означен као датум до којег би играчима требало да буду уплаћене заостале зараде, све у циљу тога како би безбрижно отишли на зимски одмор и орни се вратили пред припреме.

Пре "дана Д" играчи су после представљања клупског календара за 2016. годину и ручка са шефом стручног штаба Миодрагом Божовићем добили "слободно" све до новог окупљања у јануару, а предвиђено је да се на припреме иде у Словенију, а након тога на Кипар.

Ипак, пре припрема, пред Црвеном звездом је још много посла и велика одлука између две опције.

Прва, реалнија, је како МОНДО сазнаје та да ће Црвена звезда прихватити понуду и продати Марка Грујића, а потом "закључати" одласке свих осталих играча ове зиме, поред оних који нису играли.

Друга, мање вероватнија опција, је да ће Црвена звезда уместо продаје Марка Грујића продати двојицу или тројицу стандардних фудбалера да би се обезбедила средства с којима би клуб сезону привео крају и наставио да сервисира дугове за УЕФА лиценцу.

Ситуација око Звездиног најскупљег играча Марка Грујића би требало да буде позната до понедељка, што је услов који је поставио тренер Миодраг Божовић, све у циљу тога како се у току припрема не би догодила да трансфер "изненади" Црвену звезду и да она не може да реагује у том случају.

Такође, у случају продаје Марка Грујића прво ће бити измирени играчи, како се не би догодило да имају право на раскид уговора, а тиме би се такође и сачувала добра атмосфера која влада у табору црвено-белих. У клубу су такође одлучни да у евентуални трансфер Марка Грујића укључе клаузулу по којој би он остао у клубу до августа.

Прелазни рок у Црвеној звезди ће водити тандем Миодраг Божовић и Блажо Раосављевић, а довођење нових играча је попут исплата зарада условљен потенцијалном продајом Марка Грујића.

У зимском прелазном року је поред очувања костура тима приоритет и долазак једног дефанзивног везисте и једног снажног и искусног штопера, док би доласци других играча на осталим позицијама зависили искључиво од тога "ако се на тржишту појави нешто примамљиво". Македонски медији су такође писали о доласку фудбалера Шкендије Марјана Радеског.

Од раније је извесно да ће Црвена звезда у овом прелазном року покушати да ангажује и Француза Дамјана ле Талека, а врло је важан и откуп уговора сјајног дефанзивног везисте Мичела Доналда (рок за уплату новца Мордовији је такође 20. децембар).

Али то није све од предстојећег прелазног рока...

МОНДО сазнаје да ће Црвена звезда ове зиме покушати да доведе двојицу "златних орлића" - Мијата Гаћиновића из Франкфурта и Сашу Здјелара из Олимпијакоса.

Позајмица је реалнија опција, нарочито у случају Гаћиновића пошто је тек од лета у немачком клубу, а уколико не успеју да га ангажују у овом прелазном року - исто ће покушати на лето. Саша Здјелар је овог лета био на прагу доласка у Партизан, али договор је у последњи час отказан, док Црвена звезда већ има лепо искуство у случају позајмица из Олимпијакоса у виду Александра Катаија.

Пред Звездом је много важних одлука у наредним данима које би могле много тога да промене...

Коментари / 0

Оставите коментар