Analiza: Ako ode Grujić, Zvezda ima riješenja!

Crvena zvezda je na raskršću. Klub do 20. decembra čeka nekoliko važnih odluka, a najvažnija se tiče prodaje Marka Grujića. U slučaju odlaska talentovanog veziste u planu dvojica "zlatnih orlića".

Fudbal 19.12.2015 | 20:40
Analiza: Ako ode Grujić, Zvezda ima riješenja!

Crvena zvezda je u sredu pobedom nad Javorom u Ivanjici od 3:0 uspešno okončala jednu od najboljih polusezona u svojoj istoriji, bar kada je domaće prvenstvo u pitanju, a igrači su od četvrtka i zvanično otišli na zasluženi odmor.

Crveno-beli imaju 25 bodova više od prvih pratilaca Čukaričkog i Borca, a čak 26 više od Partizana i Vojvodine, ali zbog promene sistema takmičenja nisu u situaciji da već sada proslave titulu...

Jesen će pamtiti po novom rekordu od 19 uzastopnih pobeda u prvenstvu i velikom broju postignutih golova, ali i pored sjajnih rezultata u Superligi finansijski problemi su još uvek tu i stvaraju glavobolju čelnicima pred nastavak sezone.

U klubu već sada planiraju kako "napasti" igranje u grupnoj fazi Lige šampiona i tako obezbediti značajan priliv novca u klupsku kasu - ali su tu svakodnevne finansijske "poteškoće" od zaostalih dugova preko UEFA licence do neisplaćenih plata (za razliku od plata igračima su isplaćene sve premije za pobede u jesenjem delu šampionata).

Strancima se kasni sa isplatom poslednje dve plate, a domaćim igračima od četiri do šest meseci, sve u zavisnosti od toga koliko su igrali ove jeseni. Iz tog razloga postoji mogućnost da će neki fudbaleri, koji nisu bili u prvom planu ove jeseni, po starom "dobrom" običaju napustiti klub: raskid ugovora pred arbitražnom komisijom ili dobijanje papira uz oprost dela duga...

Sve bi ovo trebalo da bude poznato do 20. decembra koji je označen kao datum do kojeg bi igračima trebalo da budu uplaćene zaostale zarade, sve u cilju toga kako bi bezbrižno otišli na zimski odmor i orni se vratili pred pripreme.

Pre "dana D" igrači su posle predstavljanja klupskog kalendara za 2016. godinu i ručka sa šefom stručnog štaba Miodragom Božovićem dobili "slobodno" sve do novog okupljanja u januaru, a predviđeno je da se na pripreme ide u Sloveniju, a nakon toga na Kipar.

Ipak, pre priprema, pred Crvenom zvezdom je još mnogo posla i velika odluka između dve opcije.

Prva, realnija, je kako MONDO saznaje ta da će Crvena zvezda prihvatiti ponudu i prodati Marka Grujića, a potom "zaključati" odlaske svih ostalih igrača ove zime, pored onih koji nisu igrali.

Druga, manje verovatnija opcija, je da će Crvena zvezda umesto prodaje Marka Grujića prodati dvojicu ili trojicu standardnih fudbalera da bi se obezbedila sredstva s kojima bi klub sezonu priveo kraju i nastavio da servisira dugove za UEFA licencu.

Situacija oko Zvezdinog najskupljeg igrača Marka Grujića bi trebalo da bude poznata do ponedeljka, što je uslov koji je postavio trener Miodrag Božović, sve u cilju toga kako se u toku priprema ne bi dogodila da transfer "iznenadi" Crvenu zvezdu i da ona ne može da reaguje u tom slučaju.

Takođe, u slučaju prodaje Marka Grujića prvo će biti izmireni igrači, kako se ne bi dogodilo da imaju pravo na raskid ugovora, a time bi se takođe i sačuvala dobra atmosfera koja vlada u taboru crveno-belih. U klubu su takođe odlučni da u eventualni transfer Marka Grujića uključe klauzulu po kojoj bi on ostao u klubu do avgusta.

Prelazni rok u Crvenoj zvezdi će voditi tandem Miodrag Božović i Blažo Raosavljević, a dovođenje novih igrača je poput isplata zarada uslovljen potencijalnom prodajom Marka Grujića.

U zimskom prelaznom roku je pored očuvanja kostura tima prioritet i dolazak jednog defanzivnog veziste i jednog snažnog i iskusnog štopera, dok bi dolasci drugih igrača na ostalim pozicijama zavisili isključivo od toga "ako se na tržištu pojavi nešto primamljivo". Makedonski mediji su takođe pisali o dolasku fudbalera Škendije Marjana Radeskog.

Od ranije je izvesno da će Crvena zvezda u ovom prelaznom roku pokušati da angažuje i Francuza Damjana le Taleka, a vrlo je važan i otkup ugovora sjajnog defanzivnog veziste Mičela Donalda (rok za uplatu novca Mordoviji je takođe 20. decembar).

Ali to nije sve od predstojećeg prelaznog roka...

MONDO saznaje da će Crvena zvezda ove zime pokušati da dovede dvojicu "zlatnih orlića" - Mijata Gaćinovića iz Frankfurta i Sašu Zdjelara iz Olimpijakosa.

Pozajmica je realnija opcija, naročito u slučaju Gaćinovića pošto je tek od leta u nemačkom klubu, a ukoliko ne uspeju da ga angažuju u ovom prelaznom roku - isto će pokušati na leto. Saša Zdjelar je ovog leta bio na pragu dolaska u Partizan, ali dogovor je u poslednji čas otkazan, dok Crvena zvezda već ima lepo iskustvo u slučaju pozajmica iz Olimpijakosa u vidu Aleksandra Kataija.

Pred Zvezdom je mnogo važnih odluka u narednim danima koje bi mogle mnogo toga da promene...

Komentari / 0

Ostavite komentar