Европски парламент усвојио резолуцију

Европски парламент усвојио је резолуцију о Дејтонском мировном споразуму за Босну и Херцеговину према којој, упркос својим ограничењима, тај споразум остаје темељ територијалног интегритета, суверенитета, међународног идентитета и политичке независности БиХ, јавља Анадолу Агенцy.

Босна и Херцеговина 17.12.2015 | 22:54
Европски парламент усвојио резолуцију

Посланици ЕП, који су расправу о нацрту овог документа обавили јуче, подржали су са 525 гласова за и 42 против резолузију ЕП о Дејтонском споразуму, који се на дневном реду засједања ЕП нашао поводом 20 година од потписивања споразума. Истовремено, 39 посланика остало је суздржано.

ЕП је похвалио позитиван прогрес БиХ током посљедње двије деценије, али и навео да много више посла остаје пред земљом.

ЕП у резолуцији позива бх. власти да уложе додатне напоре као неопходне на пољу помирења, демократског развоја и стабилизације. Помирење као процес тражи озбиљно ангажовање цивилног друштва на његовом остварењу, поручује се, посебно укључење младих у интеркултурни дијалог, као и у сферу политике.

Резолуцијом се исказује озбиљна забринутост припремама Републике Српске за одржавање референдума о Суду и Тужитељству БиХ, који се може посматрати као изазов територијалном интегритету и суверенитету БиХ.

Уз њега, резолуција осуђује недавну одлуку Републике Српске да суспендује сарадњу с државним правосудним и агенцијама за провођење закона, указујући да се сви недостаци у правосудном систему требају рјешавати у оквиру структурног дијалога о судству, гдје су реформе система и питања у вези с процесуирањем ратних злочина у темељу циљева дијалога.

Подсјећање Парламента о суштини Дејтона каже: ентитети немају право на сецесију. Документ који су почетком године потписали сви бх. државни и политички лидери обавезује све кључне факторе у земљи да поштују територијални интегритет и политичку независнот Босне и Херцеговине. У том свјетлу, подсјећа се да само државне институције могу да представљају државу у међународним организацијама.

Са друге стране, чињеница је да гломазна, спора и компликована бирократска структура, неспособна за доношење кључних одлука, својом нефункционалношћу даје печат процесу европских интеграција, умањујући могућност земље да једном функционише као дио ЕУ, пише Анадолија.

Двадесет година након потписа на Дејтонски мировни споразум Европски парламент још једном наглашава опредјељење миру и просперитету Босне и Херцеговине, као и подршку њеним европским аспирацијама.

Охрабрују политичке реформе које ће промовисати социо-економски развој и унаприједити функционисање заједничке државе. Таква реформа би, уз побољшање живота грађана БиХ, требала и снажно да заговара уздржавање од националистичке реторике која може да угрози сав досадашњи напредак.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Пфф

17.12.2015 13:34

Ниста нису рекли...елем, до даљњег нам је патња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yес

17.12.2015 14:12

Рекли су да подрзавају референдум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ајмо

17.12.2015 14:14

Ајмо Милеее рееефееерееендууум.Докле да цекамооо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

17.12.2015 17:10

Тај исти Европски парламент и крив за сукобе у БиХ, он га је припремао, подрзавао, помагао и сл.

ОДГОВОРИТЕ