Анализа: Саво предсједник, власт у Партизану остаје на другој страни!

Да ли је на помолу ново “свето тројство“ у Хумској? Шта ће се десити после избора садашњег директора ФСС за првог човека црно-белих?!

Фудбал 19.12.2015 | 00:00
Анализа: Саво предсједник, власт у Партизану остаје на другој страни!

Легенде, вратите се. Кад год би последњих година зашкрипало, било на терену, по правилу одмах затим и у канцеларијама, завапили би Гробари за бившим асовима, пожелели да неког од њих виде на клупи и(ли) фотељи. Ако се гледа папир жеље ће им коначно бити испуњене.

Саво Милошевић долази за председника, Иван Томић за тренера, Ивица Илиев је већ спортски директор. "Свето тројство" за нови Партизан.

Рекло би се – моћно. Кад би (само) они одлучивали.

Стварност је другачија. Улога Сава Милошевића у Партизану ће бити мање-више протоколарна, а промене које ће се направити током прелазног периода у функционисању тек козметичке. Иако су се помињале корените, јер ће суштинска власт остати ван домашаја првог човека клуба.

Налик председнику у мешовитом систему државне власти, Милошевић, који долази из ФСС где је био потпредседник и директор репрезентативних селекција, на папиру ће имати овлашћења која тек у назнакама задиру у срж функционисања Партизана.

О томе сведочи и Статут, у Члану 48. прецизирајући задужења председника. Између осталог:
"Представља клуб у земљи и иностранству, сазива седнице и руководи радом Скупштине и УО, брине о извршавању програма, планова, одлука и закључака Скупштине и УО, потписује акта из надлежности Скупштине и УО, подноси Скупштини годишњи извештај о раду клуба, који обухвата и његов рад и рад УО, припрема седнице Скупштине и УО, предлаже Скупштини избор и разрешење чланова УО, предлаже Скупштини избор и разрешење чланова Надзорног одбора, предлаже Управном одбору избор и разрешење потпредседника клуба, предлаже Скупштини именовање и разрешење генералног директора, предлаже именовање и разрешење спортског директора, утврђује предлоге општих аката и одлука које доноси УО и обавља друге послове одређене Статутом и општим актима клуба".

Тако пише у Статуту. Најважнијем акту клуба. Истом оном у коме је функција председника Партизана померена у страну оног тренутка кад је на чело дошао управо Зоран Поповић. На Скупштини, 25. децембра прошле године, уведена је функција генералног директора (на њој се тренутно налази Милош Вазура) који има широка овлашћења. Уосталом члан 49 је директан:
"Генерални директор заступа и представља клуб, одговара за законитост рада, финансијски је налогодавац за реализацију финансијског плана, одлучује о појединачним правима, обавезама и одговорностима запослених, закључује уговоре о раду са запосленима и има у односу на запослена и радно ангажована лица у клубу положај, односно овлашћења директора у правном лицу, у складу са законом предлаже основе пословне политике, предлаже финансијски план и пословне планове и програме и стара се о њиховом спровођењу, предлаже Управном одбору доношење свих одлука из делокруга УО, осим оних за које је Статутом утврђено да их предлажу други органи, односно лица, доноси одлуке о коришћењу имовине клуба, ако Статутом није другачије одређено, организује и води активности и пословање клуба, одобрава службена путовања у земљи, учествује у раду органа клуба, без права гласа, подноси Скупштини и УО годишњи извештај о раду".

Тумачење Статута наводи на закључак да је извршна власт у рукама генералног директора, а да председник, ипак, неће имати тако значајну улогу у Партизану. Као што је није имао ни за време Поповићеве владавине. То даље значи да Саво Милошевић, иако има идеје за бољитак црно-белих, неће баш бити у прилици да их спроведе док не добије зелено светло од људи који су га довели, а они су окупљени око Војислава Недића, досадашњег потпредседника и човека чија се реч, заједно са Милошем Вазуром, изузетно цени у Хумској 1. Овај двојац, је, кажу добро упућени, најзаслужнији за редовно измиривање финансијских обавеза према запосленима и играчима, какву-такву стабилност у функционисању, коректне односе са повериоцима, људима из других клубова, менаџерима, те због тога ужива поштовање и поверење људи који су у клубу.

Оваква подела карата вратиће Партизан у време кад су такозвано "свето тројство" чинили Иван Ћурковић, Жарко Зечевић и Ненад Бјековић. Некадашњи голман био је председник, али је стварна власт била у рукама тадашњег генералног секретара који је у друштву у то време спортског директора направио од Парног ваљка толико цењен клуб да је паралелно успео да "избацује" играче, прави новац њиховом продајом, осваја трофеје, чак се и пласира у Лигу шампиона.

Могу ли Милошевић, Вазура и Илиев, уз асистенцију Недића да направе успех(е) сличне оним с краја деведесетих година прошлог и првим овог века?

Ако буду сложни...

Коментари / 0

Оставите коментар