Да ли је вријеме: Рајан Гигс менаџер?!

Није тајна да Манчестер јунајтед "спрема" легендарног фудбалера да једног дана проба да постане нови сер Алекс Фергусон.

Фудбал 11.12.2015 | 11:20
Да ли је вријеме: Рајан Гигс менаџер?!

Ипак, остаје дилема око тога који је пут за њега бољи – да седи на клупи као асистент неубедљивом Лују ван Галу (или сутра неком другом) и чека шансу или да проба да ради самостално и сакупља непроцењиво искуство пре евентуалног великог повратка на "Олд трафорд".

Из Енглеске стижу вести да ће овим поводом 42-годишњи Велшанин ускоро бити стављен на велико искушење.

Наиме, Свонси намерава да му понуди место менаџера након што је смењен Гари Монк!

Гигс, који је за Манчестер јунајтед у периоду од 1991. до 2014. године одиграо 963 утакмице и освојио 34 трофеја, ниједног тренутка није напустио "Олд трафорд" од када је пре годину и по дана одлучио да заврши са играњем фудбала. Последњу сезону, 2013/14, провео је као играч-асистент менаџера, у време Дејвида Мојеса, да би га потом, после смене 22. априла 2014. године, одменио у последње четири утакмице сезоне и забележио две победе, реми и пораз као в. д. менаџера "ђавола".

Гигс није имао ништа против да поново преузме улогу асистента и то по доласку Луја ван Гала у јулу 2014. године, што је функција коју и даље обавља.

Међутим, док се о одласку Ван Гала све гласније говори у Манчестеру и шире, Гигс не слови, бар јавно, као један од могућих "наследника", већ се помињу друга имена, пре свега Карло Анћелоти.

Свесни тога, на "Либерти стадиону" у Свонсију понудили су сународнику клупу "лабудова" у нади да ће изабрати да самостално ради, пре него да асистира чекајући. Ту се, ипак, појавио још један проблем – Свонси је велики ривал Кардифу, ова два клуба играју чувени и жестоки "Дерби Јужног Велса", а Гигс је рођен 29. новембра 1973. године у Кантону, предграђу Кардифа.

Ипак, како је Велс напустио још као дечак и како је врло брзо, 1987. године направио бег из једног у редове другог великог ривала (напустио је Академију Манчестер ситија и дошао у Манчестер јунајтед), тешко је рећи да ће ривалитет дуж 42 миље дуге саобраћајнице између два града на обали мора бити проблем за човека који је током живота ломио многа срца, па и рођеног брата.

Ако се одлучи да буде човек који ће Свонсију понудити опстанак ове сезоне, Гигс ће кући у Велс понети 13 титула првака Енглеске, четири ФА купа, три Лига купа, девет Комјунити шилда, две Лиге шампиона, једно ФИФА светско првенство клубова, један Интерконтинентални куп и један УЕФА суперкуп.

Коментари / 0

Оставите коментар