Da li je vrijeme: Rajan Gigs menadžer?!

Nije tajna da Mančester junajted "sprema" legendarnog fudbalera da jednog dana proba da postane novi ser Aleks Ferguson.

Fudbal 11.12.2015 | 11:20
Da li je vrijeme: Rajan Gigs menadžer?!

Ipak, ostaje dilema oko toga koji je put za njega bolji – da sedi na klupi kao asistent neubedljivom Luju van Galu (ili sutra nekom drugom) i čeka šansu ili da proba da radi samostalno i sakuplja neprocenjivo iskustvo pre eventualnog velikog povratka na "Old traford".

Iz Engleske stižu vesti da će ovim povodom 42-godišnji Velšanin uskoro biti stavljen na veliko iskušenje.

Naime, Svonsi namerava da mu ponudi mesto menadžera nakon što je smenjen Gari Monk!

Gigs, koji je za Mančester junajted u periodu od 1991. do 2014. godine odigrao 963 utakmice i osvojio 34 trofeja, nijednog trenutka nije napustio "Old traford" od kada je pre godinu i po dana odlučio da završi sa igranjem fudbala. Poslednju sezonu, 2013/14, proveo je kao igrač-asistent menadžera, u vreme Dejvida Mojesa, da bi ga potom, posle smene 22. aprila 2014. godine, odmenio u poslednje četiri utakmice sezone i zabeležio dve pobede, remi i poraz kao v. d. menadžera "đavola".

Gigs nije imao ništa protiv da ponovo preuzme ulogu asistenta i to po dolasku Luja van Gala u julu 2014. godine, što je funkcija koju i dalje obavlja.

Međutim, dok se o odlasku Van Gala sve glasnije govori u Mančesteru i šire, Gigs ne slovi, bar javno, kao jedan od mogućih "naslednika", već se pominju druga imena, pre svega Karlo Anćeloti.

Svesni toga, na "Liberti stadionu" u Svonsiju ponudili su sunarodniku klupu "labudova" u nadi da će izabrati da samostalno radi, pre nego da asistira čekajući. Tu se, ipak, pojavio još jedan problem – Svonsi je veliki rival Kardifu, ova dva kluba igraju čuveni i žestoki "Derbi Južnog Velsa", a Gigs je rođen 29. novembra 1973. godine u Kantonu, predgrađu Kardifa.

Ipak, kako je Vels napustio još kao dečak i kako je vrlo brzo, 1987. godine napravio beg iz jednog u redove drugog velikog rivala (napustio je Akademiju Mančester sitija i došao u Mančester junajted), teško je reći da će rivalitet duž 42 milje duge saobraćajnice između dva grada na obali mora biti problem za čoveka koji je tokom života lomio mnoga srca, pa i rođenog brata.

Ako se odluči da bude čovek koji će Svonsiju ponuditi opstanak ove sezone, Gigs će kući u Vels poneti 13 titula prvaka Engleske, četiri FA kupa, tri Liga kupa, devet Komjuniti šilda, dve Lige šampiona, jedno FIFA svetsko prvenstvo klubova, jedan Interkontinentalni kup i jedan UEFA superkup.

Komentari / 0

Ostavite komentar