Земље Балкана жртве климатских промјена

Међу 10 земаља које су најизложеније екстремним временским увјетима у 2014. години, чак су три балканске, показује ново истраживање.

Регион 08.12.2015 | 11:28
Земље Балкана жртве климатских промјена

Према Глобал Цлимате Риск Индеxу који објављује Германwатцх прво мјесто на попису држи Србија, док је на трећем мјесту Босна и Херцеговина. Те су земље погодиле најобилније падалине и поплаве у посљедњих 120 година колико се биљеже таква мјерења, наводи се у Глобалном индексу климатског ризика.

На трећем је мјесту Афганистан.

Средином маја прошле године поплаве у Србији проузрочиле су штету која је процијењена на више од двије милијарде долара, док је због поплава и клизишта у БиХ из властитих домова морало побјећи отприлике 90.000 људи, наводе аналитичари Германwатцха у извјештају презентираном на свјетском суммиту о клими у Паризу.

Бугарска, која је смјештена на шесто мјесто по угрожености, погођена је тешким градом и поплавама. Највише су погођени сектори туризма и пољопривреде, док је у протеклој години забиљежена и 31 смрт изазвана тим непогодама.

Суочит ћемо се с екстремним падалинама

"Због климатског затопљења људи и државе вјеројатно ће се суочити с екстремним падалинама", казао је аутор истраживања Сонке Крефт за Реутерс.

Еуропске државе добиле су новчану помоћ из фонда солидарности Еуропске уније, што може показати каква помоћ би могла бити доступна погођеним државама у склопу споразума о климатским промјенама у Паризу, додао је.

Филипини су традиционално најпогођенији временским непогодама, а ове године смјештена је на 4. мјесто листе. Годину раније била је на самом врху. Раyмунд Либоро, филипински дужносник за климатске промјене, испричао је новинарима у Паризу да је његова земља у претходне четири године искусила три најгора икад забиљежена тајфуна, а додао је и да његова влада разбија системе раног упозорења, законодавство те управљање ризиком како би се смањио утјецај климатских промјена.

На попису су и Пакистан, Непал, Бурунди, Боливија и Индија.

(Н1)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Едо , Слатина - Тузла

08.12.2015 10:36

Највеци губитци БДП по глави становника у БиХ , "цуди" ме када су "насе власти" направиле канале,бране,системе за узбуњивање,обавили све да не додје до проблема !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

зитто

08.12.2015 20:15

Једно од многих Антихристових оружја , је и манипулација климом и временом . Међу осталим оружјима су , лажна , слаткорјечива обећања о удобном животу без ратова , религије , без пореза ...под условом , да сви на планети , прихватимо ласерски печат на челу или руци , а циљна група је прије свих омладина ...све то подпомогнуто холограмским чудима . Свака побуна насилно ће бити гушена . У случају непослушности , помоћу телекомуникацијских веза и примљених печата , ће бити уништавани појединци , народи и цијеле државе . Припреме су већ увелико извршене , контролом свих медија и константним пласирањем , лажи . Ко год буде пристао на ово , Бог му неће опростити , и душу неће моћи спасити ! За православне вјернике долазе тешка времена , али Срби су народ који , можда једини имају искуства у таквим ситуацијама , ослањајући са на поруку Косовског боја , ваљда због тога тако дуго инсистирају , да нас убиједе , да је то , само мит !

ОДГОВОРИТЕ