Најмања национална жељезница на свијету

Многи људи, па ни сами Римљани, не знају како се одмах иза базилике Св. Петра, у близини куће у којој папа станује, покривена споменицима светаца, налази најмања национална железница на свету.

Информационе технологије 04.12.2015 | 16:00
Најмања национална жељезница на свијету

Отворена давне 1934. године, ватиканска железничка пруга протеже се тек на 1,3 километара, и спаја једину станицу у Ватикану с железничком станицом у Риму, одмах изван ватиканских зидина. Линијом су се некад возиле папе, али последњих година је променила намену и најчешће су њоме увозили робу из Италије у Ватикан. Готово заборављена линија је још једна од тајни Ватикана која је откривена целом свету.

Сада, први пут у историји, железница је отворена и за туристе. Од септембра, на иницијативу папе Фрање, воз повезује Ватикан с папином летњом резиденцијом у Кастел Гандолфу. Целодневна карта укључује и улаз у ватиканске музеје и вртове у Риму.

Воз након ватиканске станице прелази вијадукт који води на римску страну зидина, тако да сте за некаквих тристотинак метара већ у другој држави. Затим, наставља пут кроз италијанска романтична села и поља све док не дође до језера Албано, које се налази у близини Кастел Гандолфа.

Сам летниковац папа Фрањо не користи, чиме је постао први папа од 17. века (не рачунајући ратне периоде) који вруће римске дане радије проводи у Риму. Та одлука је имала значајан утицај и на туризам у околном крају, с обзиром на то да су многи пре долазили по благослов у Кастел Гандолфо. Ипак, папа је поправио туристичку слику следећим потезом - за јавност је отворио вртове Кастел Гандолфа.

Након уживања у овим посебним, пажљиво његованим и чуваним вртовима, пре повратка возом директно у Ватикан, у близини се можете окрепити добрим еспресом или ручком.

У сваком случају, ако мислите да путујете папиним возом и да обиђете његов љетниковац свакако се пријавите на време, јер је интерес велики. Цена је и више него популарна, а за овај излет износи прихватљивих 16 евра.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар