Najmanja nacionalna željeznica na svijetu

Mnogi ljudi, pa ni sami Rimljani, ne znaju kako se odmah iza bazilike Sv. Petra, u blizini kuće u kojoj papa stanuje, pokrivena spomenicima svetaca, nalazi najmanja nacionalna železnica na svetu.

Informacione tehnologije 04.12.2015 | 16:00
Najmanja nacionalna željeznica na svijetu

Otvorena davne 1934. godine, vatikanska železnička pruga proteže se tek na 1,3 kilometara, i spaja jedinu stanicu u Vatikanu s železničkom stanicom u Rimu, odmah izvan vatikanskih zidina. Linijom su se nekad vozile pape, ali poslednjih godina je promenila namenu i najčešće su njome uvozili robu iz Italije u Vatikan. Gotovo zaboravljena linija je još jedna od tajni Vatikana koja je otkrivena celom svetu.

Sada, prvi put u istoriji, železnica je otvorena i za turiste. Od septembra, na inicijativu pape Franje, voz povezuje Vatikan s papinom letnjom rezidencijom u Kastel Gandolfu. Celodnevna karta uključuje i ulaz u vatikanske muzeje i vrtove u Rimu.

Voz nakon vatikanske stanice prelazi vijadukt koji vodi na rimsku stranu zidina, tako da ste za nekakvih tristotinak metara već u drugoj državi. Zatim, nastavlja put kroz italijanska romantična sela i polja sve dok ne dođe do jezera Albano, koje se nalazi u blizini Kastel Gandolfa.

Sam letnikovac papa Franjo ne koristi, čime je postao prvi papa od 17. veka (ne računajući ratne periode) koji vruće rimske dane radije provodi u Rimu. Ta odluka je imala značajan uticaj i na turizam u okolnom kraju, s obzirom na to da su mnogi pre dolazili po blagoslov u Kastel Gandolfo. Ipak, papa je popravio turističku sliku sledećim potezom - za javnost je otvorio vrtove Kastel Gandolfa.

Nakon uživanja u ovim posebnim, pažljivo njegovanim i čuvanim vrtovima, pre povratka vozom direktno u Vatikan, u blizini se možete okrepiti dobrim espresom ili ručkom.

U svakom slučaju, ako mislite da putujete papinim vozom i da obiđete njegov ljetnikovac svakako se prijavite na vreme, jer je interes veliki. Cena je i više nego popularna, a za ovaj izlet iznosi prihvatljivih 16 evra.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar