Видео - Цане о "Гробарству": Ми смо постојани, скромни...!

Фронтмен легендарног бенда Партибрејкерс Зоран Костић-Цане причао о свом опредељењу да навија за Партизан и како он види "Гробарство". "Ми смо постојани, скромни, не подлежемо комерцијали".

Фудбал 04.12.2015 | 15:20
Видео - Цане о "Гробарству": Ми смо постојани, скромни...!

Много је јавних личности које су се "откриле" као навијачи Партизана или Црвене звезде. "Обични" навијачи воле када чују за неког глумца, певача, водитеља... да се декларисао као припадник табора клуба који и они воле.

Између навијача Партизана и Црвене звезде то је, чак, постао и предмет "озбиљних" расправа и потезања аргумената који је клуб "више цоол" или који клуб има више навијача међу јавним личностима и ко их све подржава.

Један од најживописнијих ликова домаћег рокенрола Зоран Костић-Цане одавно је рекао: "Моје срце припада Партизану".

Од дечачких ногу је на трибинама стадиона Партизан (некада ЈНА) или некада у Хали спортова, где су играле феноменалне генерације кошаркаша Партизана.

"Не навијаш за Партизан, родиш се као Гробар, то је тако... гробарске смо феле, знаш", каже певач легендарне групе Партибрејкерс у интервјуу за ТВ Партизан.

Присећајући се почетака навијања, Цане је рекао да је увек био на југу, не баш тамо где је био у епицентру, такозвано "Острво лудака", како је рекао, али увек у близини збивања.

"Ишла је читава екипа из краја, из новобеоградског Блока 22, то ус били старији момци, који су 'палили' на утакмице сваке недеље на југ. У том крају сад су 'Хијене' (навијачка подгрупа Делија), све је офарбано у црвено-бело. Времена су се променила, али ок, то је тако, само да буде спортско навијање. Цело детињство ми је прошло у знаку ЈНА или Хале спортова, ја сам викао: 'Моцо остани', викао сам: 'Кића, Праја, идемо до краја', гледао сам и Бача Тејлора, првог црнца овде... Све је био Партизан".

И њему је један од најупечатљивијих тренутака када је цео стадион певао после тешког пораза од сплитског Хајдука 1:6, а у сећању му је остало и када је Фадиљ Вокри ("сада заборављен због политичких прилика"), када су му навијачи Партизана скандирали 15 минута док је излазио из игре сломљених ребара.

Каже да је био редован на трибинама до тренутка када је видео да навијање прелазили оквире спортског, односно када је то све одлазило у хулиганство.

"Ја сам од малих ногу волео Партизан, али и музику. Моје навијање и музика нема везе са хулиганством... ваљда нема... мислим, бар тако ја мислим".

Од свих спортиста који су играли у Партизану увек је највише волео Моцу (Момчила Вукотића), Кићу (Драгана Кићановића) и Прају (Дражена Далипагића).

Испричао је анегдоту са недавне прославе 70 година ЈСД Партизан у Народном позоришту. Цане је ту био са члановима породице, односно сином који свира у Групи ЈНА (наступао на прослави) и кћерком.

"Кажем ја њој: 'Идем само да поздравим Момчила'. Она ме пита: 'Бајагу?'. Ја: 'Ма, неее, правог Момчича. Моцу Вукотића', па сам пред њом викао, евоцирао сам успомене на онај период: 'Моцо, остани'. Гледао је то све Моца, па му приђем и загрлим га као рода рођеног".

Испричао је и анегдоту током сусрета са Душаном Савићем, легендарним центарфором Црвене звезде.

"Била је нека свечаност поводом додељивања награде 'Личност године', и био сам у друштву поред Душана Савића. Кажем ја њему: 'Дуле, знаш шта би дала већина мојих другова - а они су, да не кажем цигани, него ромике' - да седе овде поред тебе'. А он мени: 'А сви моји другови су Гробари'".

Какви су по Цанету Гробари и шта је "Гробарство"?

"Постојаност, скромност, не хвалимо се, јер ми смо Гробари. Дајемо све од себе, ако може и више. Нисмо склони комерцијали, нисмо склони нечему што може да наружи наше симпатије према клубу. И кад нас је Фљамуртари победио, па боже мој, десило се, али ми смо и даље навијали за Партизан", каже певач Партибрејкерса.

Поручио је Гробарима да прекину међусобне свађе, туче, позивајући их на јединство и да се присете претходних генерација које су носиле навијачки покрет Гробари.

"Треба да долазимо на ЈНА као сви у своју кућу, да будемо сви сабрани. Пре свега, иако имамо неке личне анимозитете, тај Партизан треба да нас спаја, да буде тачка заједништва", порука је Цанета данашњим генерацијама навијача Партизана.

За крај његова "дефиниција" Партизана је...

"Партизан и после нас, Партизан је вечан. Надамо се да ће доћи боља времена, јер Партизан то заслужује. Ми смо ту због њега, а онда нам он то враћа. Партизан се воли до краја. За Партизан се не навија, Партизан се воли и рађа".

Погледајте цео интервју за ТВ Партизан (снимак од 21:20)...

Коментари / 0

Оставите коментар