Укинути конститутивност народа у Српској

Све док постоји нелегитимна Одлука о конститутивности сва три народа (бошњачког, српског и хрватског) и у ФБиХ и у Републици Српској, политичари из Сарајева могу правно оспоравати Дан и крсну славу Републике Српске, па и само њено име.

Босна и Херцеговина 26.11.2015 | 22:47
Укинути конститутивност народа у Српској

9. Јануар је Дан Републике Српске и њена Крсна слава Свети архиђакон Стефан. Српски политичари, ако одустају од те чињенице, да је 9. јануар и Крсна слава, онда се може тумачити да су против Републике Српске као такве и они се повинују жељама политичара из Сарајева.

Суд странаца - Уставни суд БиХ највјероватније ће донијети одлуку којом се оспорава Дан Републике Српске и њена Крсна слава. У правном смислу она ће се заснивати на нелегитимној Одлуци о конститутивности сва три народа (бошњачког, српског и хрватског) и у ФБиХ и у Републици Српској. Управо је та одлука извориште проблема и других штетних одлука (укидање химне Боже правде и грба Немањића).

Зато установе Републике Српске одлуку о конститутивности сва три народа у Републици Српској требају ставити ван снаге, тим прије што се тако нешто не налази у Анексу ИВ Дејтонског споразума (Република Српска је ентитет српског народа и националних мањина), што су против те одлуке гласали представници два од три народа у БиХ и што она у коначници, не представља истинито стање.

Бошњаци и Хрвати као конститутиван - државотворан народ нису створили Републику Српску, као што српски народ није створио ФБиХ. Стављањем ван снаге одлуке о конститутивности, враћамо се изворним принципима Дејтонског споразума, а штетне одлуке, па и пренос овлашћења са нивоа Републике Српске на ниво БиХ, падају „као кула од карата“.

Такво стављање ван снаге Одлуке о конститутивности ни на који начин не значи промјену у формирању и одлучивању заједничких институција БиХ. Све је ту дефинисано Дејтонским споразумом и то принципом паритета, једнаке заступљености, као и начином одлучивања, принципом консензуса. Једино у Уставном суду БиХ доносе се одлуке већином, али нажалост пресудну улогу у доношењу одлука Уставног суда БиХ имају тројица судија странаца.

Уколико српски политичари јединствено не уђу у процес стављања ван снаге одлуке о конститутивности, убрзо се, и то правно утемељено, може очекивати и одлука о укидању имена Република Српска. То би значило крај постојања воље-права српског народа на овим просторима.

Српски народни покрет "Избор је наш"

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

МИ6

26.11.2015 21:21

Припреми се... Српски политицари

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФСБ

26.11.2015 21:53

Спремни.

Name

Михаило Микић

26.11.2015 23:26

СРБски "политичари" од рата до данас су показали своју велику неспособност и незнање како требају радити и водити политику да би они могли успјешно сачувају Републику СРБску. Они нису знали или ниси могли уз најбољу своју вољу У садашњим сложеним политичким условима да престављају на прави начин у земљи и туђем свијету интересе грађана Републике СРБске. За своју неспособност које се граничи са издајство они заједно са народом који је гласао за њих сносе пуну законску и моралну одговорност за уништење Републике СРБске које се непрестално спроводи плански испод жита постепеним одузимањем њезини права и принадлежнодти. Последњих десет година РС је изгубила своју СРБску Народну Војску, личне и путне исправе и многе друге принадлежности које РС припадају по дејтонском Споразуму. Ако се буде и даље као до сада у РС неодговорно радило њезини грађани завршиће ускоро горе од СРБс из Крајинр у будућем рату којег силе пакла могу увијек изазвати. Крајишници су имали иза себе ЈНА која је просјекла пут према Босанском Петровцу за њихово повлачење преко РС за СРБију, а СРБи из РС немају више никога да народ СРБски помогне и заштити. СРБија више неможе помоћи самој себи а камо ли неком другом? Ако у идућем рату непријатељи Бога и СРБства пресеку код Брчког везу између Босанске Крајине и Бијељине СРБи су тада из Западног дјела РС осуђени на одбрану док јуначки не изгиниу. Захтјевм зато у име Бога и СРБског Рода од свих до којих зависи опстанак РС да покажу међусобно мало више слоге, јединства, и више мудрости и одлучности У одбрани интереса СРБског Народа у РС. Нека се неспособни "политичари" и други државни службеници који су склони криминалу смичу сами НА време да њих СРБски народ у невољи својој неби морао смицати присилно. БРАЋИ СРБИ, ОД ВОЉЕ ВАМ КАО ШОКЦУ ПОСТ! КАКО СУ СРБИ ДО САДА РАДИЛИ ТАКО СУ И ПРОШЛИ! КАКО РАДЕ ТАКО И ПРОЛАЗЕ! КАКО БУДУ РАДИЛИ ТАКО ЋЕ И ПРОЋИ!

Name

Игор

26.11.2015 21:26

Врати се ти у Хрватску и тамо укидај ста хоцес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Странац

26.11.2015 21:41

Игоре, апсолутно си у криву. Цовјек нема везе са Хрватском.

Name

Странац

26.11.2015 21:30

Ово је вјероватно цланак од раније?! Само је сад погодан тренутак. Овај Цанковиц стандардно добар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за игора

26.11.2015 21:31

Не свирај к....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комсо

26.11.2015 21:44

Цовјек је прави родољуб, откад је основао СНП досљедан је само себи и не кривуда. Пратио сам мало њихов рад...свака цаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

26.11.2015 21:46

Сваки градјанин БИХ има да буде конститутиван на сваком педљу своје домовине, ма које националости и вјере био.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.11.2015 23:20

То је тако и тачка , а што се нама не свиђа то је опет нешто друго али тако било и тако е и остати . Сви имају право на све као да рата није ни било.

Name

xy

27.11.2015 03:59

Слажем се с тобом, чак шта више, под хитно укинути конститутивност свих накрода у БиХ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми

27.11.2015 05:11

Опет овај соли нам памет...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соко

27.11.2015 07:05

Ова људина је прави визионар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон

27.11.2015 07:17

Веома интересантно. Желиш укинути конститутивност народа, такозвану конститутивност, само на подручју РС, а грчевито се бориш са очување такозване конститутивности на нивоу државе БиХ. Сигурно би се противио да се одлучи да је Босна држава бошњачког народа и осталих. Смијешан си.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

27.11.2015 07:46

Немој бити смијесан. Конститутивности народа и нема у Федерацији а ни на нивоу БиХ, и нико је од Срба не зели...јер је та одлука давно наметнута

Name

срамотно

27.11.2015 20:40

Ста ти једес кад си тако паметан. Јос су гори они који ти поклањају медијски простор. Због таквих и слицних иди..а и јесмо стигли до дна. Кад це нормални људи добити сансу да се обнови зивот а не презивљавање на БХ терену.

ОДГОВОРИТЕ