Истраживање: Ердоган спреман за џихад

Међународно истраживање веза званичне Анкаре и милитантних џихадистичких група попут Исламске државе је показало да је Турска током протеклих година била најважнији и директни спонзор исламског тероризма у Сирији.

Свијет 26.11.2015 | 07:30
Истраживање: Ердоган спреман за џихад

Тим истраживача из САД, Европе и Турске, окупљених на пројекту "Програм за изградњу мира и права" Колумбија универзитета у Њујорку урадио је истраживање, ослоњено на извештаје светских медија током 2014. године, које сведочи о разгранатим везама Турске и Исламске државе.

Турска снабдева Исламску државу војном опремом

• Један командант ИСИС је за Вашингтон пост 12. августа 2014. изјавио "Наша опрема, снабдевање и већина бораца који су нам се придружили на почетку рата је дошла преко Турске"

• Кемал Киличдароглу, шеф Републиканске народне партије (РНП), да је изјаву у канцеларији турског Тужилаштва у Адани, 14. октобра, 2014 тврдећи да је Турска снабдевала оружјем терористичке групе. Он је такође приложио транскрипте разговора возача камиона који су испоручивали оружје.

• Према потпредседнику РНП, Булент Тежчану, 19. јануара, 2014. у Адани су заустављена и прегледана три камиона. Инспекција је открила да су они натоварени ракетама, оружјем и муницијом на аеродрому Есенбога у Анкари. Возачи су возили камионе до границе са Сиријом, где је преузимала турска обавештајна служба, која је онда испоручивала оружје Исламској држави и другим групама.

• Лист Џумхуријет је 12. октобра 2014. годин објавио да постоје аудио снимци који потврђују да Турска пружила финансијску и војну помоћ терористичким групама повезаних са Ал Каидом. На снимцима се може чути турски председник Ердоган да захтева од Оружаних снага Турске да крену у рат са Сиријом. Ердоган је од Хакана Фидана, шефа турске Националне обавештајне агенције (МИТ) тражио да смисли оправдање за нападе Сирију.

• Документи који су се појавили 19. септембра, 2014 показали су да је саудијски емир Бендер бин Султан финансирао превоз оружја за ИСИС кроз Турску.

Турска је обезбедила превоз и логистичку помоћ борцима ИСИЛ-а

• Према писању турског листа Радикал од 13. јуна 2014. године, министар унутрашњих послова Моамер Гулер је потписао директиву: "Због наших регионалних циљева, ми ћемо помоћи у оквиру наших граница, милитанте организације Ал-Нусра у борби против ПИД, терористичког огранка курдске партије ПКК ... Хатај је стратешка локација за муџахедине који кроз нашу границу прелазе у Сирију. Логистичка подршка за исламистичке групе ће се повећати, а њихова обука, лечење и безбедан пролаз ће се углавном одвијати у Хатају ... МИТ-а и Управа за верска питања ће координирати распоређивање бораца у јавним смештајним капацитетима. "

• Британски Дејли меил је 25. августа 2014. године објавио да се многи страни милитанти придружују ИСИЛ у Сирији и Ираку после путовања кроз Турску, а да Турска не покушава да их заустави. Овај чланак описује како страни милитанати, нарочито из Велике Британије, иду у Сирију и Ирак преко турске границе, коју зову "врата џихада". Турска војска или жмури, или џихадистима за прелаз наплаћује 10 долара.

• Британски Скај Њуз је објавио документ који показује да Турска печатира пасоше страних милитаната који желе да пређу границу Турске да би се придружили ИСИЛ у Сирији.

• ББЦ је у септембру 2014. објавио интервју са сељацима на турској граници, који тврде да аутобуси са џихадистима који се боре против курдских снага у Сирији и Ираку путују ноћу.

• Високи египатски званичник је 9. октобра 2014. указао да турска обавештајна служба прослеђује Исламској држави сателитске снимке и друге податке.

Турска је обезбедила обуку за борце ИСИЛ-а

• ЦНН Турк је 29. јула 2014. године известио да су нека места у центру Истанбула, постала места прикупљања и обуке терориста. На порталу таквахабер.нет, турском пропагандном сајту Исламске државе, постављени су неки од видео-снимака њихових тернинга. Према ЦНН Турк, турске снаге безбедности су ово могле да зауставе да су хтеле.

• Турци који подржавају ИСИЛ-у су 28. јула 2014. године организовали јавни скуп и молитву у крају Омерли у Истанбулу

.• Лидер РНП Кемал Киличдароглу је у октобру 2014. упозорио владу да не даје новац и не пружа обуку терористичким групама. Он је рекао, "Није у реду да се оружане групе обучавају на турском тлу. Доводите стране борце, дајете им новац и оружје да убијају муслимане у Сирији. Када смо рекли влади да престане да помаже ИСИЛ, Ахмет Давутоглу је тражио да му покажемо доказ. Свако зна да они помажу ИСИЛ".

• Према подацима јорданске обавештајне службе, Турска обучава ИСИЛ милитанте за специјалне операције.

Турска пружа медицинску негу борцима ИСИЛ-а

 

• Један командант ИСИЛ је за Вашингтон пост 12. августа 2014. године рекао "Неки борци - чак и високорангирани припадници Исламске државе су лечени у турским болницама."

• Турски портал Т24 је 12. октобра 2014. године објавио да је Денгир Мир Мехмет Фират, један од оснивача Ердоганове странке АКП, изјавио да је Турска подржала терористичке групе, и да их и даље подржава, а њихове чланове лечи у болницама. "Да би се ослабили сиријски Курди, влада је дала уступке и оружје екстремним религијским групама ... Влада помаже њиховим рањенима, а министар здравља је рекао да је људска обавеза да се брине за рањеног борца ИСИЛ. "

• Према писању портала Тараф, Ахмет Ел Х, један од најбољих команданата Исламске државе и десна рука њеног вође Ал Багдадија је лечен у Турској, у приватној болници у граду Шанлијурфа (или Урфа, раније Едеса у југоисточној Анадолији), заједно са другим повређеним члановима ИСИЛ. Њихово лечење је платила турска држава, а према изворима овог портала, џихадисти Исламске државе се лече у болницама широм југоисточне Турске. Од почетка америчких ваздушних удара у августу лечено је све више и више бораца.

Куповином нафте Турска финансијски подржава ИСИЛ

• 13. септембра, 2014, Њујорк Тајмс је известио о напорима Обамине администрације да изврши притисак на Турску да разбије опсежну продајну мрежу ИСИЛ. Џејмс Филипс, виши сарадник у Фондацији Херитиџ, тада је тврдио да Турска није у потпуности прекинула продају нафте, јер има корист од њене ниже цене, и да чак постоје и турски владини званичници који имају користи од трговине.

• Портал Радикал је 13. септембра 2014. објавио чланак о илегалним нафтоводима Сирије до оближњих пограничних градова у Турској, која се продаје за свега 1,25 лира по литру. Аутор чланка је навео да у тренутку писања његовог текста, многи од тих илегалних нафтовода радили више од три године.
• Дејвид Коен, званичник америчког Министарства правде је навео да појединци у Турској делују као посредници за продају нафте Исламске државе преко Турске.

• 14. октобра 2014. године, немачки парламентарац из странке Зелених је оптужио Турску да преко своје територије допушта пребацивање оружја Исламској држави и продају нафте.

Турска помаже регрутацију бораца ИСИЛ-а

• Керим Киличдароглу је 14. октобра 2014. године саопштио да се канцеларије ИСИЛ у Истанбулу и Газиантепу користе за регрутовање бораца. Дана 10. октобра, 2014, муфтија из града Коња је рекао да се тих дана 100 људи из Коње придружило ИСИС.

• Станица ОдаТВ је известила да портал Таква Хабер служи као пропагандно средство ИСИЛ за регрутацију Турака у Турској и Немачкој. Објављено је да адреса на којој је овај пропагандни сајт регистрован одговара адреси једне школе под називом "Ирфан Колеји", коју је основала фондација "Илим Кима Вакфи" ,коју су између осталих основали предеснки Ердоган и Давутоглу. Такође се тврди да су овај пропагандни сајт покренули чланови Ердоганове странке АКП.

• Турски министар спорта, Суат Килиц, члан АКП, је у Немачкој посетио џихадисте вехабије присталице ИСИЛ. Ова група је позната по томе да допире до присталицама путем поклањања бесплатних Курана и прикупља средства за подршку самоубилачким нападима у Сирији и Ираку.

Турске снаге се боре поред ИСИЛ-а

• У неким медијима су 7. октобра 2014. године објављена сведочења турских милитантних организација које подржавају ИСИЛ, који сведоче да је "Турска умешана у све ово" и да ће "10.000 чланова ИСИЛ доћи у Турску. Речено је и да џихадисти често долазе у Турску на одмор и на паузу од служења војног рока. Они тврде да Турска доживљавају исламску револуцију, и да би Турци требало да буду спремни за џихад.

• Амерички публициста Сејмур Херш је у часопису "Лондон ривју оф букс" навео да је Исламска држава у Сирији извела нападе бојним отровом сарином, а да је Турска о томе била обавештена. "Месецима је међу високим војним лидерима и обавештајној заједници владала забринутост у вези о улоге суседа Сирије у рату, посебно Турске. Познато је да премијер Реџеп Ердоган подржава Ал-Нусра Фронт, џихадистичку фракцију међу побуњеницима, као и друге побуњеничке исламске групе", написао је Херш.
• Дана 20. септембра 2014, Демир Челик, посланик Народне демократске странке (НДП) је тврдио да се турски специјалци боре са ИСИЛ.

 

Турска је помогла ИСИЛ у бици за Кобани

• Градоначелник Кобанеа Анвар Мослим је 19. септембра 2014. године изјавио "На основу информација које смо добили два дана пре избијања текућег рата, возови пуни војника и муниције, које су пролазили северно од Кобанеа су у неколико села имали паузу од више од сат времена. О овоме постоје докази, сведоци, и снимци. Зашто је ИСИЛ јака само у Кобанеу на истоку? Зашто није јака ни на југу или западу? Претпостављамо да су јој возови донели муницију и додатне снаге".

• Портал Нухабер је објавио видео који показује турске војне конвоје који превозе тенкове и муницију како се слободно крећу под заставама ИСИЛ у граничном региону близу сиријског грана Цераблус, и на граничном прелазу Каркамис.(септембар 25, 2014).

Турска и ИСИЛ деле исти поглед на свет

• Према писању листа Хуријет дејли њуз од 26. септембра 2014. године, репортер који је обишао границу са Сиријом је написао да је био "шокиран када је чуо изразе дивљења за ИСИЛ, и то од неких високих државних службеника, чак и у граду Урфа. "Они су попут нас, када смо се борили против седам великих сила у рату за независност," рекао је један "." Уместо [Курдистанске радничке партије] ПКК на другој страни, радије бих имао ИСИЛ као суседа ", рекао је други"

• Ченгиз Чандар, цењени турски новинар је рекао да је МИТ-помогао да се Исламска држава "роди"у Ираку и Сирији, као и друге групе џихадиста.

Извор: Курир

 

 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

сви знамо

26.11.2015 07:20

За Турску се зна,али сустина је у томе ко подрзава Турску!

ОДГОВОРИТЕ
Name

самуел

26.11.2015 08:52

Када су након напада у Паризу нацртали лого са ајефеловим торњем и испод тога крст као симбол или изјава предсједника Америка Буса да је он створен да спаси хрисцанство, а знамо да је напао и без разлога унистио најмање двије арапске земље моземо реци да је и са друге стране хрисцански поход вец одавно запоцео.

Name

Хм

26.11.2015 08:56

И то се зна.

Name

Михаило Микић

26.11.2015 13:54

Познато је свима да Турску у војном погледу подржавају земље НАТО пакта и подземне силе самог пакла. Међутим то неће помоћи садашњем Предсједнику Турске ЕРДОГАНУ да дуго остане са власти. Ердоган ће ускоро да лети са свог положаја председника Турске и да буде због својих почињених злочина око трговине нафте са терористима Исламске Државе и због обарања руског бомбардера у ваздушном простору Сирије са чиме је свјесно угрозио интересе Турске државе и народа и мир у цијелом свијету због тога да буде ускоро збачен са власти!

Name

мјесец

26.11.2015 08:10

Када свјет схвати да је сваки исламки вјерник пре свега ислмска вјера(муслиман) биће боље а не да се дјеле јер нема разлике између турчина муслимана,бошњака,терориста,џихадиста итд. Сви су исти и муслиман никада неће пуцати према терористима само то запад изгледа добро касира па ћути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постено

26.11.2015 08:16

Сад одједном сви све знају. Па гдје су досад били са тим информацијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сара

26.11.2015 08:51

Пропаганда,све се ово знало и прије а сада се као објављује.Има ли извјестаја о убијању цивила бомбардовањем Руса и Американаца....

ОДГОВОРИТЕ
Name

нло

26.11.2015 09:17

Турска има огромну подршку Америке због америчких геостратешких интереса наравно, а ту је и Израел. Медјутим, што се тиче свих осталих комшија са Балкана и Блиског Истока, региона које Турска географски повезује, нико их не воли осим Туркмена у Сирији и Бошњака у Босни и Херцеговини те евентуално Албанаца. Сви остали би их радо видјели на кољенима. Грчкој их је преко главе због европског дијела Турске. То је некад припадало Грчкој. Затим, ту је и други традиционални непријатељ, Бугарска. Треба споменути и Кипар. Послије САДа, из читавог региона, Турска је најодговорнија за настанак ИД и разваљивања Сирије. Заједно са Саудијском Арабијом и Кувајтом, одговорни су и за разваљивање Ирака. Иран им је такодје непријатељ. Итд итд. Ако се деси да се јаве шупљине у НАТОу (неке европске државе све теже трпе америчку чизму)и ако Русија неутралише САД, Турска би на крају могла надрљати. Дакле, Грчка, Бугарска, Сирија, Ирак и Иран само чекају прилику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ццц

26.11.2015 09:37

Ето нека их сада Нијемци и даље доводе да им раде, и да увозе робу од њих...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕЦ

28.11.2015 09:00

МИСЛИТЕ ТУРСКА ИЛИ НАТО .

ОДГОВОРИТЕ