Дензелу Вошингтону Златни глобус за животно дјело

Двоструки Оскаровац Дензел Вошингтон ће на предстојећој додели Златних глобуса примити награду за животно дело, јављају амерички медији.

Забава 21.11.2015 | 16:00
Дензелу Вошингтону Златни глобус за животно дјело

Вошингтону, који има више хитова у каријери него неколико глумаца заједно, награда Сесил Б. Демил ће бити уручена на додели Глобуса, саопштило је Удружење страних новинара холивуда (ХПФА) које додељује ово престижно признање.

„Вошингтонова дуга и богата каријера је обележена бројним улогама испред и иза камере“, изјавио је председник ХПФА-а Лоренцо Сорија.

Славни глумац је каријеру започео 1977. године, а пажњу јавности је скренуо улогом у ТВ серији Ст. Елсеwхере која се приказивала од 1982. до 1988.

Касније добија улогу у филму Слава за коју је 1989. године добио Оскара за споредну мушку улогу.

Након тог филма његова популарност расте и добија све боље улоге у филмовима као што су Малком Икс (1992), Филаделфија (1993), Посрнули (1998), Сакупљач костију (1999) и Дан обуке (2001) када добија свог другог Оскара, овог пута за главну мушку улогу.

Шездеседогодишњи глумац већ има и два Златна глобуса у својој богатој колекцији трофеја, један за споредну улогу у филму Слава и један за главну улогу у филму Ураган (1999).

Међу претходним добитницима награде Демил су Џуди Гарланд, Роберт де Ниро, Стивен Спилберг, Барбара Стрејсенд, Ширли Меклејн, Џек Николсон и Клинт Иствуд.
Златни глобуси су друга по важности филмска награда после Оскара.

РТС

Коментари / 0

Оставите коментар