10 најсмртоноснијих болести

Рак, срчане болести и ХИВ – све су то хроничне болести које временом могу да изазову смрт. Међутим, постоје и многе које могу да убију човека у року од 24 сата.

Здравље 21.11.2015 | 15:00
10 најсмртоноснијих болести

Некроза везивне опне - Некроза везивне опне или некротизирајући фасциитис, брзо се шири телом и уништава мека ткива у организму. То је врло тешка бактеријска кожна инфекција која зараженог може убити за врло кратко време.

Иако је смртоносна, врло је ретка. Изазива је више типова бактерија, а најчешће стрептокока А групе. Светом се брзо шири бактерија која разлаже људско ткиво

Менингококна инфекција - Менингококна инфекција, позната и као цереброспинални менингитис је заразна бактеријска болест коју изазива менингококус (Неиссериа менингитидис).Преноси се капљичним путем са особе на особу. Постоје три главне клиничке форме болести: менингални, септични и плућни.

Симптоми се јављају брзо и изненада, а смрт може да наступи у року од неколико сати. Код 10 до 15 одсто преживелих остају трајна неуролошка оштећења, укључујући губитак слуха, поремећаје говора, губитак удова и парализу.

Шагасова болест - Шагасову болест изазива паразит Трyпаносома црузи. Он се обично налази у Јужној Америци и преноси се на човека путем измета стенице. Око шест до седам милиона људи је, према проценама СЗО, инфицирано овим паразитом.

Уколико се пацијент лечи недуго после инфицирања, болест је излечива. Прва, акутна фаза болести, траје око два месеца после инфекције. Током те фазе, велики број паразита циркулише човековим организмом, али у већини случајева симтома нема или су врло благи. За мање од половине заражених, први видљиви знак су лезије на кожи или ружичасти отоци на очним капцима, праћени грозницом, главобољом, увећаним лимфним жлездама, боловима у мишићима и тешким дисањем.

Друга, хронична фаза, траје дуго и током ње се паразити углавном крију у срцу или мишићима дигестивног тракта. Заражени тако могу живети годинама, пре него што сасвим изненада умру од инфаркта изазваног пропадањем срчаног мишића.

Свега је неколицина лекова потпуно ефикасна против ове болести и то ако се добијају у акутној фази.

Мождани удар - Мождани удар изазива прекид дотока крви у мозак, обично услед пуцања или зачепљења крвног суда. Мозак тако остаје без кисеоника и нутријената што доводи до оштећења можданог ткива. Светска здравствена организација процењује да је више од 17,5 милиона људи широм света умрло од срчаног и можданог удара у 2012. Међутим, здравом исхраном, редовном физичком, активношћу и непушењем, 80 одсто тих случајева могло је да се спречи. Дијагноза – мождани удар

МРСА - Метицилин резистентни стафилококус ауреус (МРСА) је бактерија отпорна на многе антибиотике. Много људи носи бактерију, а највећи број инфекција погађа кожу. Међутим, у болницама МРСА изазива по живот опасне инфекције крви, плућа и рана преосталих после хируршких захвата.Свако може добити МРСА директним контактом са инфицираном раном. Ко не преноси МРСА бактерију?

Колера - Колера је акутна инфекција црева изазвана узимањем воде или хране заражене бактеријом Вибрио цхолерае.

Погађа и одрасле и децу и може да убије за само неколико сати. Заражени пате од безболне воденасте дијареје, која води дехидрацији и смрти, ако се лекови брзо не добију.Око осам од 10 оболелих не развија никакве симптоме, али бактерија може да живи у измету и до 10 дана и шири се окружењем. Од ове болести сваке године умре између 28 и 142.000 људи широм света. 10 највећих епидемија у историји

Ентеровирус Д68 - Сваке године милиони деце се заразе ентеровирусом који изазивају кашаљ, кијање и грозницу. Симптоми варирају од сасвим благих, до врло отежаног дисања, које на послетку може довести до смрти.Не постоји лек за ентеровирус Д68, али постоје начини да се симптоми ублаже.

Бубонска куга - “Црна смрт” харала је светом током 14. века и изазвала готово 50 милиона смртних случајева. То је најчешћи облик куге и изазва је ујед инфициране буве са мањих животиња попут пацова.Бацил куге Y. пестис улази кроз место уједа и путује лимфним системом до најближег чвора где се размножава.Лимфни чвор тада постаје упаљен, чврст и болан. У каснијим фазама болести на тим местима могу се јавити и отворене ране.

Куга је данас ендемска болест која погађа многе афричке земље, али се спорадично јавља у целом свету.Широм планете је 2013. било 783 забележена случаја, а 126 особа је изгубило животе. Средњовековна куга постоји и данас

Ебола - Ебола је озбиљна, често фатална, болест која погађа људе, али и друге примате. Преноси се контактом са крвљу, телесним излучевинама и органима заражене животиње.У Африци је ебола резултат контакта са шимпанзама, горилама, шишмишима, антилопама и другим животињама које су људи проналазили болесне или мртве у шуми.Када се човек зарази, вирус се даље шири крвљу, урином, пљувачком, столицом и спермом.

Денга грозница - Денга грозница је болест која се преноси на људе убодом комарца.Процењује се да на свету постоји више од 100 милиона случајева инфекције сваке године. Најозбиљнији облик денга грознице је денга хеморагична грозница која може бити фатална.

Симптоми подразумевају високу температуру, главобољу, бол “иза очију”, у зглобовима, мишићима и костима, осип и крварење из носа и десни.Млађа деца и особе које су се први пут заразиле обично имају блаже симптоме од осталих.Не постоји јединствен лек за лечење денга грознице, али раном дијагнозом симптоми се могу ублажити. 

Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

сара

22.11.2015 17:29

А златна грозница....

ОДГОВОРИТЕ