Најшармантнији град Европе

Салцбург годишње организује више од 400 културних догађаја, тако да би најбоље било да посету овом чаробном граду испланирате према неком од њих...

Путовања 14.11.2015 | 14:30
Најшармантнији град Европе

Салцбург годишње организује више од 400 културних догађаја, тако да би најбоље било да посету овом чаробном граду испланирате према неком од њих...

Салцбург је много више од родног града великог Моцарта и феноменалних “Моцарт кугли” - овај град препун је величанствене архитектуре, романтичних кафића, торњева и цркава које привлаче погледе на себе, али је исто тако и модеран град с великим бројем места за добар шопинг, храну и смештај.

Малени, прастари Салцбург један је од најлепших барокних градова у Европи. Некада главни град истоимене државе којом је владао принц и надбискуп од Салцбурга, данас нуди фантастичну комбинацију градске буке и погледа на планине и све то у повијесном штиху.

Због свега наведеног Унеско је 1997. године уврстио Салцбург на листу светске баштине. Салцбург је савршена комбинација уских улица које су уоквирене кућама обојеним у боје сладоледа, елегантним дућанима и ресторанима који га чине идеалном дестинацијом за опуштајући градски одмор у било које доба године.

Шта видети и радити?

Утврђење Хоенсалцбург из 11. века некада је било дом салзбуршког принца. Овај моћни средњевековни дворац највеће је утврђење у Европи које никада није било освајано. Попните се до врха с којег се пружа величанствен поглед на град и реку Салцах, која дели град на два дела. Кад се попнете, издвојите неколико евра за туристичку туру у којој ће вам водич приближити историју утврђења. Цена износи 10,50 евра за одрасле и 5,50 евра за децу.

Породица Моцарт живела је у улици Гетрајдегасе 9 пуних 26 година и ту се налази кућа у којој је рођен славни композитор. Дом чуда од детета, које је могло да чита, пише и компонује музику већ са пет година, данас је музеј у којем посетиоци могу да разгледају његову виолину, клавир, али и писма која је Моцарт писао својој породици. Цена улазнице износи 7 евра за одрасле и 2,5 евра за децу.

Палата Хелбрун налази се мало јужније од града у којем можете видети предивне фонтане, минијатурна механичка позоришта са 141 покретном фигуром и музеј фолклора. Љубитељи филма 'Тхе Соунд оф Мусиц' (Моје песме, моји снови) требало би да знају да је у питању палата у којој су се Лисл и Франц први пут срели. Цена уласка за одрасле износи 8,50 евра, док се за децу плаћа 3,80 евра.

Како Салцбург годишње организује више од 400 културних догађаја, покушајте да своју посету испланирате према неком од њих, у зависности од тога шта вас највише интересује. Идеална прилика је и светски познати Адвент у Салцбургу који ускоро почиње.

Б 92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ветеран x

15.11.2015 16:30

Ми немамо гдје организирати нити шта од старина показати јер то након 50 година све поручимо. Био сам у Фелдкиру у Аустрији још стоји споменик хитлеровом војнику као успомену на лоша времена. А ми смо све Титово порушили, који нас је дигао из пепела, ето шта смо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стара Бијељина

17.11.2015 19:20

Замислите да било ко од овдашњих новокомпонованих дунђера ( градитеља ) "улети" у неки стари европски град - све старе зграде би порушио и сазидао одвратне розе зграде :( То раде у мом граду, захваљујући сељачкој "градској" управи !!! Заборавио сам како је некада изгледао мој град, град у коме сам рођен !

ОДГОВОРИТЕ