Najšarmantniji grad Evrope

Salcburg godišnje organizuje više od 400 kulturnih događaja, tako da bi najbolje bilo da posetu ovom čarobnom gradu isplanirate prema nekom od njih...

Putovanja 14.11.2015 | 14:30
Najšarmantniji grad Evrope

Salcburg godišnje organizuje više od 400 kulturnih događaja, tako da bi najbolje bilo da posetu ovom čarobnom gradu isplanirate prema nekom od njih...

Salcburg je mnogo više od rodnog grada velikog Mocarta i fenomenalnih “Mocart kugli” - ovaj grad prepun je veličanstvene arhitekture, romantičnih kafića, tornjeva i crkava koje privlače poglede na sebe, ali je isto tako i moderan grad s velikim brojem mesta za dobar šoping, hranu i smeštaj.

Maleni, prastari Salcburg jedan je od najlepših baroknih gradova u Evropi. Nekada glavni grad istoimene države kojom je vladao princ i nadbiskup od Salcburga, danas nudi fantastičnu kombinaciju gradske buke i pogleda na planine i sve to u povijesnom štihu.

Zbog svega navedenog Unesko je 1997. godine uvrstio Salcburg na listu svetske baštine. Salcburg je savršena kombinacija uskih ulica koje su uokvirene kućama obojenim u boje sladoleda, elegantnim dućanima i restoranima koji ga čine idealnom destinacijom za opuštajući gradski odmor u bilo koje doba godine.

Šta videti i raditi?

Utvrđenje Hoensalcburg iz 11. veka nekada je bilo dom salzburškog princa. Ovaj moćni srednjevekovni dvorac najveće je utvrđenje u Evropi koje nikada nije bilo osvajano. Popnite se do vrha s kojeg se pruža veličanstven pogled na grad i reku Salcah, koja deli grad na dva dela. Kad se popnete, izdvojite nekoliko evra za turističku turu u kojoj će vam vodič približiti istoriju utvrđenja. Cena iznosi 10,50 evra za odrasle i 5,50 evra za decu.

Porodica Mocart živela je u ulici Getrajdegase 9 punih 26 godina i tu se nalazi kuća u kojoj je rođen slavni kompozitor. Dom čuda od deteta, koje je moglo da čita, piše i komponuje muziku već sa pet godina, danas je muzej u kojem posetioci mogu da razgledaju njegovu violinu, klavir, ali i pisma koja je Mocart pisao svojoj porodici. Cena ulaznice iznosi 7 evra za odrasle i 2,5 evra za decu.

Palata Helbrun nalazi se malo južnije od grada u kojem možete videti predivne fontane, minijaturna mehanička pozorišta sa 141 pokretnom figurom i muzej folklora. Ljubitelji filma 'The Sound of Music' (Moje pesme, moji snovi) trebalo bi da znaju da je u pitanju palata u kojoj su se Lisl i Franc prvi put sreli. Cena ulaska za odrasle iznosi 8,50 evra, dok se za decu plaća 3,80 evra.

Kako Salcburg godišnje organizuje više od 400 kulturnih događaja, pokušajte da svoju posetu isplanirate prema nekom od njih, u zavisnosti od toga šta vas najviše interesuje. Idealna prilika je i svetski poznati Advent u Salcburgu koji uskoro počinje.

B 92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Veteran x

15.11.2015 16:30

Mi nemamo gdje organizirati niti šta od starina pokazati jer to nakon 50 godina sve poručimo. Bio sam u Feldkiru u Austriji još stoji spomenik hitlerovom vojniku kao uspomenu na loša vremena. A mi smo sve Titovo porušili, koji nas je digao iz pepela, eto šta smo.

ODGOVORITE
Name

stara Bijeljina

17.11.2015 19:20

Zamislite da bilo ko od ovdašnjih novokomponovanih dunđera ( graditelja ) "uleti" u neki stari evropski grad - sve stare zgrade bi porušio i sazidao odvratne roze zgrade :( To rade u mom gradu, zahvaljujući seljačkoj "gradskoj" upravi !!! Zaboravio sam kako je nekada izgledao moj grad, grad u kome sam rođen !

ODGOVORITE