Мектић разговарао с амбасадорима Албаније и Аустрије

Министар безбједности Босне и Херцеговине Драган Мектић данас је у Сарајеву имао одвојене састанке с амбасадором Албаније Илир Мелом и амбасадором Аустрије у БиХ Мартином Паммером.

Босна и Херцеговина 12.11.2015 | 13:47
Мектић разговарао с амбасадорима Албаније и Аустрије

Мело је истакао да је БиХ за Албанију изузетно важан партнер у регији те да су због тога изузетно заинтересовани за унапређење сваког облика сарадње, посебно у области безбедности и владавине права.

Закључено је да обје земље имају сличне безбедносне изазове, те да се налазе на тзв. балканској рути трговине људима и дрогом, због чега је неопходна тјешња сарадња полиција двију земаља у истрагама и разбијању организираних криминалних група, те заједничкој борби против тероризма.

Током састанка с амбасадором Аустрије у БиХ, посебан фокус је био на испуњавању обавеза БиХ на европском путу.

Паммер је честитао на учињеном напретку, који је препознат и у посљедњем извјештају ЕК, наглашавајући да је направљен велики корак напријед.

Мектић је истакао да БиХ нема алтернативу европском путу те да ће даљи напредак у европским интеграцијама помоћи у рјешавању бројних унутрашњих проблема. Посебно се то односи на сузбијање екстремизма и радикализма, имајући у виду да сиромаштво и бесперспективност увелико генерису ову појаву, посебно међу младим особама.

Уз изузетно добре односе министарстава и полицијских агенција двију земаља, позитивно је оцијењен наставак сарадње БиХ и Аустрије кроз пројекте јачања безбедносних агенција и борбе против прања новца, који се финансирају из фондова ЕУ, а које ће проводити експерти из Аустрије.

Такође, разговарано је и о избјегличкој кризи, те изазовима с којима се тренутно суочавају земље региона и Европске уније.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

контрапункт

12.11.2015 22:03

Свашта. А чему служи министар вањских послова?

ОДГОВОРИТЕ