Mektić razgovarao s ambasadorima Albanije i Austrije

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić danas je u Sarajevu imao odvojene sastanke s ambasadorom Albanije Ilir Melom i ambasadorom Austrije u BiH Martinom Pammerom.

Bosna i Hercegovina 12.11.2015 | 13:47
Mektić razgovarao s ambasadorima Albanije i Austrije

Melo je istakao da je BiH za Albaniju izuzetno važan partner u regiji te da su zbog toga izuzetno zainteresovani za unapređenje svakog oblika saradnje, posebno u oblasti bezbednosti i vladavine prava.

Zaključeno je da obje zemlje imaju slične bezbednosne izazove, te da se nalaze na tzv. balkanskoj ruti trgovine ljudima i drogom, zbog čega je neophodna tješnja saradnja policija dviju zemalja u istragama i razbijanju organiziranih kriminalnih grupa, te zajedničkoj borbi protiv terorizma.

Tokom sastanka s ambasadorom Austrije u BiH, poseban fokus je bio na ispunjavanju obaveza BiH na evropskom putu.

Pammer je čestitao na učinjenom napretku, koji je prepoznat i u posljednjem izvještaju EK, naglašavajući da je napravljen veliki korak naprijed.

Mektić je istakao da BiH nema alternativu evropskom putu te da će dalji napredak u evropskim integracijama pomoći u rješavanju brojnih unutrašnjih problema. Posebno se to odnosi na suzbijanje ekstremizma i radikalizma, imajući u vidu da siromaštvo i besperspektivnost uveliko generisu ovu pojavu, posebno među mladim osobama.

Uz izuzetno dobre odnose ministarstava i policijskih agencija dviju zemalja, pozitivno je ocijenjen nastavak saradnje BiH i Austrije kroz projekte jačanja bezbednosnih agencija i borbe protiv pranja novca, koji se finansiraju iz fondova EU, a koje će provoditi eksperti iz Austrije.

Takođe, razgovarano je i o izbjegličkoj krizi, te izazovima s kojima se trenutno suočavaju zemlje regiona i Evropske unije.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

kontrapunkt

12.11.2015 22:03

Svašta. A čemu služi ministar vanjskih poslova?

ODGOVORITE