Видео анализа; Портал 4-4-2 тврди: Андрија Живковић – српски Меси!

Џон Редклиф, новинар специјализованог портала 'ФоурФоурТwо', сматра да је крилни нападач Партизана Андрија Живковић кључан за опоравак српског фудбала.

Фудбал 12.11.2015 | 23:45
Видео анализа; Портал 4-4-2 тврди: Андрија Живковић – српски Меси!

Између осталог, Редклиф види најмлађег репрезентативца у историји наше земље као предводника новог таласа српског фудбала, истичући његове партије на путу ка титули првака света за играче до 20 година, али и наглашава да управо он може да 'продрма' успаване звезде најјаче националне селекције.

Такође, после детаљне анализе мана и врлина деветнаестогодишњег крилног нападача, Редклиф наглашава да је Андрија један од ретких младића који би пре изабрали Бенфику, него Барселону и мадридски Реал, за наставак свог развоја и каријере.

Прича у 60 секунди

"Србија је међу највећим разочарањима у свету фудбала. Имајући у виду количину талената којима располажу, на којима им могу позавидети многе нације широм планете, али се опет муче да се пласирају на велика такмичења. Од распада заједнице са Црном Гором још увек чекају пласман на Европско првенство, а нису се пласирали ни на претходни Мундијал. Играчи као што су Немања Матић, Бранислав Ивановић, Адем Љајић и Душан Тадић наступају веома добро за своје клубове, али када је у питању национални тим никако не успевају да пруже задовољавајуће партије.

Ипак, и поред чињенице да се сениорски тим мучи, наде нације и даље постоје и усмерене су ка младом тиму. Иако је била далеко од круга фаворита, Србија је подигла победнички пехар прошлог лета на Светском првенству за играче до 20 година, победом над Бразилом 2.1 у финалу. Био је то тек други трофеј за Србију од стицања независности.

Иако је општа оцена јавности била да је успех на Новом Зеланду био тимски успех, недвосмислено је било и мишљење да је утицај Андрије Живковића био од непроцењиве важности. Његова асистенција била је кључна за победоносни погодак у финалу, а био је и међу најбољим стрелцима тима са два гола. Деветнаестогодишњак је био звезда тима, а нација се сада нада да би управо он могао да инспирише и надахне старије колеге, како би заиграли и испунили свој пуни потенцијал на сениорском нивоу", почео је анализу Џон Редклиф.

Због чега је битно да га упознате?

"После сјајних партија у селекцији Србије до 17 година, Живковић је у октобру 2013. године ушао у историју српског фудбала – поставши најмлађи играч који је дебитовао за 'Орлове' – пошто је са само 17 година и 92 дана играо у победи против Јапана (2:0). Иако је од тада наступио још само три пута за најквалитетнију селекцију своје земље, играма током лета показао је да нема сумње да ће у будућности бити један од стандардних првотимаца код селектора Радована Ћурчића.

Такође, најмлађи је капитен у историји црно-белих јер је траку понео са само 17 година, седам месеци и 18 дана, у дуелу са нишким Радничким у марту 2014.

Није било импресиван само на међународној сцени, пошто је само пет месеци пре дебија за национални тим одиграо и први сусрет у дресу Партизана. Играма у сезони 2013/2014 заслужио је награду за најбољег младог играча Србије.

Две сезоне касније, наставио је да бива све јачи и јачи. Постигао је већ девет голова на 19 утакмица, као десни крилни нападач Партизана, од којих је четири у оквиру Лиге Европе, помогавши тако свом тиму да се нађе на добром путу да прође групну фазу. Сходно томе, и ако је веровати извештајима медија, није ни чудно што се налази на листи жеља лондонског Челсија, између осталих", пише Редклиф.

Предности

"Живковић је најопасније оружје Партизана, а са својом комбинацијом брзине и знања представља праву ноћну мору за дефанзивце који му се нађу на путу. Могућност да постиже поготке са крилних позиција издваја га од већине вршњака, с којима га пореде, а текућа сезона обећава да буде и његова најбоља.

Такође, веома добро изводи прекиде – када изведе корнер увек је опасно, док после његових слободних удараца увек има посла за голмане. Примера ради, гол против Мексика на Мундијалиту, управо из слободњака, касније је изабран за најлепши на турниру.

За крај, деветнаестогодишњак је и сјајан пакер, па нема проблем да у континуитету асистира и ствара шансе саиграчима", сматра аутор.

Слабости

"Конзистентност је нешто на чему Живковић мора да ради – његова способност да постиже голове је оно што га чини великом надом, али је исто тако прошле сезоне имао 'сушни' период и није затресао мрежу све до децембра. Учинак од седам погодака на 40 мечева у свим такмичења је у најмању руку просечан учинак. Ову сезону започео је веома добро, а биће занимљиво видети да ли ће млађани нападач успети да настави своју голгетерску серију у наступајућим месецима.

Још један начин на који би крилни играч могао да продужои своју серију је да 'појача' свој 'убилачки инстинкт'. Живковић воли да шутира када год има прилику, најчешче после уласка са крила јачом левом ногом, а, узевши у обзир и импресиван учинак у прошлости, нема сумње да би могао чешће да вара голмане – с обзиром колико прилика има на сваком мечу.

Такође, има места за напредак и у физичом смислу, али такав напредак је логичан и доћи ће сам од себе како буде одрастао и сазревао".

"Бивши селектор Србије и садашњи тренер Милана, Синиша Михајловић, који је такође био талентован фудбалер осамдесетих и деведесетих година прошлог века, рекао је Живковића.

'Овај мали ће бити велики играч", рекао је Михајловић, човек који је Живковића и промовисао у репрезентативца.

С друге стране, председник Партизана Зоран Поповић зна колико би добар фудбалер Живковић могао да постане и каже да није спреман да га се одрекне без борбе.

"Урадићемо све што можемо како бисмо га оставили у Партизану. Управни одбор је експресно препознао о каквом се драгуљу ради и већ смо одбили неколико понуда за њега, а нове стижу сваког дана. Он је сјајан момак, са одличним ставом и има све предиспозиције да постане играч светске класе", наводи Редклиф речи Поповића.

Шта ће се даље дешавати?

"Партизан жели да задржи Живковића што је дуже могуће, али је немогуће спречити његов одлазак у неки од водећих клубова из најјачих лига Европе. Понуда Сент Етјена од осам милиона евра глатко је одбијена прошлог лета, али многи верују да је то само почетак јер су велики клубови исказали чврст став у намери да га доведу.

Иако многи младићи наводе Барселону или мадридски Реал као своје омиљене дестинације, Живковић истиче да је Бенфика клуб у коме би он највише волео да настави каријеру. Португалски великан чинио је чуда са српским играчима, примери су Матић и Лазар Марковић, а слична судбина изгледа чега и њега – јер се могући трансфер спомиње већ за јануар.

У овом тренутку, ипак, он мора да се концентрише само на фудбал. Иако његова земља неће наредне године играти на ЕУРО у Француској, његови земљаци се надају да ће управо он бити кључни играч на путу за Мундијал у Русији 2018. године.

Српски Меси, како га зову, свакако има знање да буде оно што се од њега очекује", закључио је Џон Редклиф.

Коментари / 0

Оставите коментар