Велики новац у новој Евролиги!

Председник ЦСКА Андреј Ватутин поздравља долазак америчког партнера, који ће за 10 година уложити најмање 630 милиона евра.

Кошарка 15.11.2015 | 19:00
Велики новац у новој Евролиги!

Нова Евролига, Европска лига, Евролига 2.0.

Како год да се буде звала, од наредне сезоне промениће се много тога у врхунској клупској кошарци на "старом континенту".

Број учесника елитног такмичења биће смањен са 24 на 16 (од тога 11 унапред познатих), више неће бити група, него ће играти свако са сваким по два пута, укупно 30 кола. Уследиће плеј-оф за осам најбољих и на крају, као и до сада, Фајнал фор.

Не зна се да ли ће у таквој, прилично ексклузивној лиги бити места за шампиона АБА лиге, али највећи клубови - носиоци "А" лиценце у садашњој Евролиги (Реал, Барселона, ЦСКА, Макаби, Ефес, Фенербахче, Панатинаикос, Олимпијакос, Лаборал, Армани, Жалгирис) добро знају зашто су одлучили да одбију понуду ФИБА и спроведу у дело сличну замисао, али са другим партнером.

Реч је о америчкој менаџмент компанији "ИМГ", којој је спорт - претежно голф и тенис, где је главни клијент Новак Ђоковић - само једна од сфера деловања.

"Завршено је једно поглавље у животу Евролиге. Трајало је 15 година, лига је у том периоду напредовала, али схватили смо да јој је потребан нови, агресивнији бизнис модел, који подразумева динамичнији календар, укидање група, више међусобних сусрета 'великих' клубова и већу зараду од продаје ТВ права и аудиовизуелног садржаја", прокоментарисао је председник ЦСКА Андреј Ватутин после састанка у Барселони.

Према његовим речима, ЦСКА је прошле сезоне као трећепласирани тим Евролиге добио 500.000 евра, што је недопустиво мала цифра.

"Америчка компанија 'ИМГ' вољна је да постане деоничар новог такмичења. Представила је десетогодишњи план, током кога гарантује улагање 630 милиона евра, а у случају да посао 'крене', та сума може бити увећана на 759 милиона. Од тога ће 60 одсто поделити клубови, конкретно између 36,3 и 49,2 милиона евра по сезони".

Осим поменутих 11 клубова, Европску лигу играће победник Еврокупа, победник квалификационог турнира и прваци три домаће лиге.

Које три лиге, тек треба да буде одлучено, али јасно је да су Немачка и Француска фаворити.

Да ли ће последњу "визу" добити АБА лига, ВТБ лига, Пољска, Турска, Италија... у овом тренутку може само да се нагађа.

Коментари / 0

Оставите коментар