Veliki novac u novoj Evroligi!

Predsednik CSKA Andrej Vatutin pozdravlja dolazak američkog partnera, koji će za 10 godina uložiti najmanje 630 miliona evra.

Košarka 15.11.2015 | 19:00
Veliki novac u novoj Evroligi!

Nova Evroliga, Evropska liga, Evroliga 2.0.

Kako god da se bude zvala, od naredne sezone promeniće se mnogo toga u vrhunskoj klupskoj košarci na "starom kontinentu".

Broj učesnika elitnog takmičenja biće smanjen sa 24 na 16 (od toga 11 unapred poznatih), više neće biti grupa, nego će igrati svako sa svakim po dva puta, ukupno 30 kola. Uslediće plej-of za osam najboljih i na kraju, kao i do sada, Fajnal for.

Ne zna se da li će u takvoj, prilično ekskluzivnoj ligi biti mesta za šampiona ABA lige, ali najveći klubovi - nosioci "A" licence u sadašnjoj Evroligi (Real, Barselona, CSKA, Makabi, Efes, Fenerbahče, Panatinaikos, Olimpijakos, Laboral, Armani, Žalgiris) dobro znaju zašto su odlučili da odbiju ponudu FIBA i sprovedu u delo sličnu zamisao, ali sa drugim partnerom.

Reč je o američkoj menadžment kompaniji "IMG", kojoj je sport - pretežno golf i tenis, gde je glavni klijent Novak Đoković - samo jedna od sfera delovanja.

"Završeno je jedno poglavlje u životu Evrolige. Trajalo je 15 godina, liga je u tom periodu napredovala, ali shvatili smo da joj je potreban novi, agresivniji biznis model, koji podrazumeva dinamičniji kalendar, ukidanje grupa, više međusobnih susreta 'velikih' klubova i veću zaradu od prodaje TV prava i audiovizuelnog sadržaja", prokomentarisao je predsednik CSKA Andrej Vatutin posle sastanka u Barseloni.

Prema njegovim rečima, CSKA je prošle sezone kao trećeplasirani tim Evrolige dobio 500.000 evra, što je nedopustivo mala cifra.

"Američka kompanija 'IMG' voljna je da postane deoničar novog takmičenja. Predstavila je desetogodišnji plan, tokom koga garantuje ulaganje 630 miliona evra, a u slučaju da posao 'krene', ta suma može biti uvećana na 759 miliona. Od toga će 60 odsto podeliti klubovi, konkretno između 36,3 i 49,2 miliona evra po sezoni".

Osim pomenutih 11 klubova, Evropsku ligu igraće pobednik Evrokupa, pobednik kvalifikacionog turnira i prvaci tri domaće lige.

Koje tri lige, tek treba da bude odlučeno, ali jasno je da su Nemačka i Francuska favoriti.

Da li će poslednju "vizu" dobiti ABA liga, VTB liga, Poljska, Turska, Italija... u ovom trenutku može samo da se nagađa.

Komentari / 0

Ostavite komentar