Велика афера: Нафташи лагали деценијама

Ексон мобајл” је под сумњом да је крио праве резултате истраживања о њиховом утицају на глобално загријавање и пријети им највећа тужба у историји.

Регион 06.11.2015 | 22:53
Велика афера: Нафташи лагали деценијама

Прича се завртила прије неколико њедеља када су у јавност процурила истраживања из седамдесетих година прошлог вијека из којих произлази да су у “Ексон мобајлу” прикупљали податке о климатским промјенама које нису разоткрили јавности или својим акционарима.

Проблем за “Ексон мобајл” представља чињеница да су током протеклих деценија и те како били свјесни ризика везаних за климатске промјене из интерних истраживања - те су податке користили при формирању пословне стратегије, као нпр. евентуално вађење нафте и гаса у подручју Арктика.

Међутим, истовремено су током деведесетих година и током прве половине новог миленијума финансирали групе које су негирале постојање ризика у вези са климатским промјенама.

“Ексону” су та истраживања одговарала јер су их подржавала у настојању да САД не потпише протокол из Кyота о ограничењу емисија штетних гасова.

Протокол је потписан 1997. године, на снагу је ступио 2006. године, а САД га још увек није ратификовао.

Финансирање научника и студија које поричу постојање глобалног загријавањаи климатских промјена уопштено, “Ексон” и друге нафтне компаније у смањеном облику раде и данас.

На примјер, у фебруару ове године финансирали су истраживање Wеи-Хоцк Соон са института Смитхсониан који иде контра доктрине о великој опасности коју носе климатске промјене.

Ипак, током деценије Ексон је објављивао многа истраживања која су се углавном поклапала са закључцима "мејнстрима" климатских науке.

Кључно питање ц́е у цијелој истрази бити да ли је "Ексон мобајл" подјелио сазнања о ризицима повезаних са климатским промјенама чим су до њих дошли.

Ако су за ризике знали још седамдесетих, а јавно их у потпуности признали тек у посљедњој деценији, њихови инвеститори сигурно нец́е бити срец́ни.

Такође, поставља се питање да ли су и данас разоткрили све податке и закључке до којих су дошли у својим интерним студијама.

Неки стручњаци у овоме виде потенцијал за тужбе у износима који се мјере десетинама милијарди, попут оних кроз које су посљедњих деценија пролазиле велике дуванске компаније које су годинама негирале и заташкавале штетни утицај цигарета на здравље потрошача.

Ексон мобајл важи за другу највриједнију компанију на свијету, псоле Епла (процјењен је на 357 милијарди долара) а пети је на листи компанија са највец́им приходом (394 милијарде прошле године).

(НН, јутарњи.хр)

Коментари / 0

Оставите коментар