Данас пресуда Хусеину Боснићу

Суд БиХ данас ће објавити пресуду Хусеину Билалу Боснићу који је оптужен за јавно подстицање на терористичке активности.

Босна и Херцеговина 04.11.2015 | 07:40
Данас пресуда Хусеину Боснићу

Током изношења завршних ријечи на рочишту 21. октобра, тужилац Дубравко Чампара предложио је изрицање санкције којом ће бити испуњена сврха кажњавања, те да Боснић остане у притвору док не буде упућен на издржавање затворске казне.

Тужилаштво сматра да је доказало да је Боснић ван сваке разумне сумње починио дјело које му је стављено на терет и да су директне посљедице таквог дјеловања смрт најмање шесторице младића из БиХ, који су страдали на сиријском ратишту као припадници терористичке "Исламске државе".

Тужилац се посебно осврнуо на исказе заштићеног свједока "Б један" који је истакао да су ауторитети за одлазак младих на страна ратишта искључиво били Боснић и Нусрет Имамовић, који се, такође, прикључио терористичкој "Исламској држави".

Он је у завршној ријечи изнио и закључак вјештака Владе Азиновића који је навео да Боснићеви јавни говори идеализују и подстичу одлазак младих у Сирију, те да иступи оптуженог код појединаца могу учврстити њихову одлуку да се прикључе терористичкој организацији "Исламска држава".

Према ријечима тужиоца, вјештачењем компјутера и мобилних телефона, које је детаљно обавио вјештак Ирхад Кос, утврђен је Боснићев контакт са лицима која су се прикључила "Исламској држави" на подручју Сирије и Ирака.

Одбрана је предложила да Суд БиХ донесе ослобађајућу пресуду јер Тужилаштво ничим није доказало да је Боснић починио кривично дјело које му се ставља на терет.

Боснићев бранилац Адил Лозо сматра да не постоји ниједан доказ који указује да је његов брањеник некоме рекао и дао новац да оде у Сирију, шта тамо да ради и коме да се придружи.

Он је оцијенио да су то све претпоставке јер у Агенцији за истраге и заштиту БиХ и Тужилаштву, навео је, постоји идеја да је Боснић идеолог тог одласка.

"То није тачно. Све се своди на доказе 'чула-казала' који по Закону о кривичном поступку не могу бити прихватљиви као релеванти докази на основу којих се може донијети законита одлука", сматра Лозо.

Он је навео да је остало нејасно када, ко и гдје је снимио и ко је објавио Боснићеве говоре, додајући да се оптужени не служи електронском опремом.

"Тужилаштво је на овом предмету радило прилично кампањски, нису имали ни наредбу Суда БиХ за прикупљање доказа и мислим да ће их Суд одбацити јер су прибављени на незаконит начин", рекао је Лозо.

Изрицање пресуде заказано је за 13.00 часова.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

xx

04.11.2015 07:46

ЈАке ми пресуде видјецемо и ту срамоту

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста реци

04.11.2015 08:25

Њему је мјесто у лудници то су поремецени типови и тразе слицне себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

професор

04.11.2015 10:35

Види му фаце!,Соколац доживотно.Да пије оне розе таблетице што су три пута лакиране.

ОДГОВОРИТЕ