Danas presuda Huseinu Bosniću

Sud BiH danas će objaviti presudu Huseinu Bilalu Bosniću koji je optužen za javno podsticanje na terorističke aktivnosti.

Bosna i Hercegovina 04.11.2015 | 07:40
Danas presuda Huseinu Bosniću

Tokom iznošenja završnih riječi na ročištu 21. oktobra, tužilac Dubravko Čampara predložio je izricanje sankcije kojom će biti ispunjena svrha kažnjavanja, te da Bosnić ostane u pritvoru dok ne bude upućen na izdržavanje zatvorske kazne.

Tužilaštvo smatra da je dokazalo da je Bosnić van svake razumne sumnje počinio djelo koje mu je stavljeno na teret i da su direktne posljedice takvog djelovanja smrt najmanje šestorice mladića iz BiH, koji su stradali na sirijskom ratištu kao pripadnici terorističke "Islamske države".

Tužilac se posebno osvrnuo na iskaze zaštićenog svjedoka "B jedan" koji je istakao da su autoriteti za odlazak mladih na strana ratišta isključivo bili Bosnić i Nusret Imamović, koji se, takođe, priključio terorističkoj "Islamskoj državi".

On je u završnoj riječi iznio i zaključak vještaka Vlade Azinovića koji je naveo da Bosnićevi javni govori idealizuju i podstiču odlazak mladih u Siriju, te da istupi optuženog kod pojedinaca mogu učvrstiti njihovu odluku da se priključe terorističkoj organizaciji "Islamska država".

Prema riječima tužioca, vještačenjem kompjutera i mobilnih telefona, koje je detaljno obavio vještak Irhad Kos, utvrđen je Bosnićev kontakt sa licima koja su se priključila "Islamskoj državi" na području Sirije i Iraka.

Odbrana je predložila da Sud BiH donese oslobađajuću presudu jer Tužilaštvo ničim nije dokazalo da je Bosnić počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Bosnićev branilac Adil Lozo smatra da ne postoji nijedan dokaz koji ukazuje da je njegov branjenik nekome rekao i dao novac da ode u Siriju, šta tamo da radi i kome da se pridruži.

On je ocijenio da su to sve pretpostavke jer u Agenciji za istrage i zaštitu BiH i Tužilaštvu, naveo je, postoji ideja da je Bosnić ideolog tog odlaska.

"To nije tačno. Sve se svodi na dokaze 'čula-kazala' koji po Zakonu o krivičnom postupku ne mogu biti prihvatljivi kao relevanti dokazi na osnovu kojih se može donijeti zakonita odluka", smatra Lozo.

On je naveo da je ostalo nejasno kada, ko i gdje je snimio i ko je objavio Bosnićeve govore, dodajući da se optuženi ne služi elektronskom opremom.

"Tužilaštvo je na ovom predmetu radilo prilično kampanjski, nisu imali ni naredbu Suda BiH za prikupljanje dokaza i mislim da će ih Sud odbaciti jer su pribavljeni na nezakonit način", rekao je Lozo.

Izricanje presude zakazano je za 13.00 časova.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

xx

04.11.2015 07:46

JAke mi presude vidjecemo i tu sramotu

ODGOVORITE
Name

sta reci

04.11.2015 08:25

Njemu je mjesto u ludnici to su poremeceni tipovi i traze slicne sebi.

ODGOVORITE
Name

profesor

04.11.2015 10:35

Vidi mu face!,Sokolac doživotno.Da pije one roze tabletice što su tri puta lakirane.

ODGOVORITE