ММФ задовољан, БиХ постала активна

Међународни монетарни фонд очекује у БиХ ове године економски раст изнад два одсто, као резултат повећане економске активности у Европи.

Босна и Херцеговина 01.11.2015 | 14:51
ММФ задовољан, БиХ постала активна

Индустријска активност и извоз у БиХ су узели замах, и заједно с падом цена горива, повећани су приходи и потрошња. Аранжман валутног одбора је заслужан за појаву дефлације, саопштено је из ММФ-а, преноси агенција Фена.

Економија БиХ је пала у рецесију након глобалне кризе, а почела је да се опоравља 2013. године, растом од 2,5 одсто, али је тај напредак прекинут поплавама које су погодиле земљу у мају 2014. Упркос томе, економија се одупрела ефектима те природне катастрофе и достигла раст виши од један одсто 2014, наводи се у тексту.

Према оцијени ММФ-а, БиХ се суочава с великим изазовима. Приближавање стопи прихода Европске уније иде споро из цикличних и структуралних разлога.

Недостатак напретка у структурним реформама, делимично због сложене уставне структуре земље, отежао је инвестиције, ограничио потенцијалну производњу и узроковао високу стопу незапослености, нароцито међу младим људима у БиХ, сматра Фонд.

Власти БиХ су недавно усвојиле свеобухватну Реформску агенду која је припремљена у сарадњи с ЕУ и међународним финансијским институцијама да би убрзали реформе и напредовали на путу ка ЕУ.

Међутим, постоје велики ризици од неуспеха и кашњења у спровођењу Реформске агенде, с обзиром на сложен политички систем и јак отпор интересних група реформама, констатовао је Одбор извршних директора ММФ-а и позвао власти да убрзају кључне реформе како би се постигао одрживи раст и смањила висока стопа незапослености.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ало новинар

01.11.2015 16:53

Раст у БиХ због активности у Европи? Па онда пише како је повећана индустријска активност, а касније како због политичких проблема су смањене инвестиције, отежана производња и огромна незапосленост? Кога треба "маслати" оваквим текстом? Ако је ово званично саопштење ММФ-а та институција треба да се самоугаси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wхy?

02.11.2015 07:41

Кад и ММФ штити локалне политичаре и тајкуне, чему да се надамо?

ОДГОВОРИТЕ