MMF zadovoljan, BiH postala aktivna

Međunarodni monetarni fond očekuje u BiH ove godine ekonomski rast iznad dva odsto, kao rezultat povećane ekonomske aktivnosti u Evropi.

Bosna i Hercegovina 01.11.2015 | 14:51
MMF zadovoljan, BiH postala aktivna

Industrijska aktivnost i izvoz u BiH su uzeli zamah, i zajedno s padom cena goriva, povećani su prihodi i potrošnja. Aranžman valutnog odbora je zaslužan za pojavu deflacije, saopšteno je iz MMF-a, prenosi agencija Fena.

Ekonomija BiH je pala u recesiju nakon globalne krize, a počela je da se oporavlja 2013. godine, rastom od 2,5 odsto, ali je taj napredak prekinut poplavama koje su pogodile zemlju u maju 2014. Uprkos tome, ekonomija se oduprela efektima te prirodne katastrofe i dostigla rast viši od jedan odsto 2014, navodi se u tekstu.

Prema ocijeni MMF-a, BiH se suočava s velikim izazovima. Približavanje stopi prihoda Evropske unije ide sporo iz cikličnih i strukturalnih razloga.

Nedostatak napretka u strukturnim reformama, delimično zbog složene ustavne strukture zemlje, otežao je investicije, ograničio potencijalnu proizvodnju i uzrokovao visoku stopu nezaposlenosti, narocito među mladim ljudima u BiH, smatra Fond.

Vlasti BiH su nedavno usvojile sveobuhvatnu Reformsku agendu koja je pripremljena u saradnji s EU i međunarodnim finansijskim institucijama da bi ubrzali reforme i napredovali na putu ka EU.

Međutim, postoje veliki rizici od neuspeha i kašnjenja u sprovođenju Reformske agende, s obzirom na složen politički sistem i jak otpor interesnih grupa reformama, konstatovao je Odbor izvršnih direktora MMF-a i pozvao vlasti da ubrzaju ključne reforme kako bi se postigao održivi rast i smanjila visoka stopa nezaposlenosti.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Alo novinar

01.11.2015 16:53

Rast u BiH zbog aktivnosti u Evropi? Pa onda piše kako je povećana industrijska aktivnost, a kasnije kako zbog političkih problema su smanjene investicije, otežana proizvodnja i ogromna nezaposlenost? Koga treba "maslati" ovakvim tekstom? Ako je ovo zvanično saopštenje MMF-a ta institucija treba da se samougasi.

ODGOVORITE
Name

Why?

02.11.2015 07:41

Kad i MMF štiti lokalne političare i tajkune, čemu da se nadamo?

ODGOVORITE