ФИБА "гура" нову Евролигу, за АБА лигу нема мјеста!

Трећег новембра у Швајцарској биће одржан важан састанак ФИБА, највећих европских клубова и представника "Ђордијеве" Евролиге.

Кошарка 29.10.2015 | 09:40
ФИБА "гура" нову Евролигу, за АБА лигу нема мјеста!

Сезона 2013/14, када су и Партизан и Црвена звезда играли Евролигу, могла би да остане упамћена као период у коме је врхунска српска клупска кошарка достигла свој врхунац.

Јер, ако (или када) заживи идеја ФИБА о новој Евролиги, под њеним окриљем, цео регион који обухвата АБА лига остаће без гарантованог представника у елитном такмичењу!

Другим речима, са садашња сигурна два места у Евролиги, сви заједно (Србија, Хрватска, Словенија, Црна Гора, Македонија, БиХ) спали бисмо на нула, уз могућност да шампион регионалне лиге обезбеди "визу" путем квалификација, у којима би требало да учествује укупно 28 тимова, укључујући прваке бар 23 земље.

Пројекат ФИБА о Евролиги са 16 клубова (Барселона, Реал, Олимпијакос, Панатинаикос, ЦСКА, Макаби, Ефес, Фенербахче, прваци Француске, Немачке, Италије и Литваније, четири квалификанта) није нов - представљен је клубовима још у јулу, а 3. новембра у "Кући кошарке" у Мијеу (Швајцарска) ће о њему конкретно разговарати челници ФИБА, представници највећих европских клубова и садашње Евролиге, на челу са Ђордијем Бертомеуом.

"ФИБА жели да најјаче европско клупско такмичење подигне на виши ниво, да се оно временом прошири на више регија и да се развија на задовољство свих клубова и целе кошаркашке породице", рекао је Патрик Бауман, генерални секретар кровне организације.

ФИБА у саопштењу истиче да би ново такмичење било стабилно са спортског и финансијског аспекта, да би у будућности могло да дође до повећања броја учесника и да би клубови, за почетак, делили 30 милиона евра годишње од интернет и маркетиншких прихода. Сав новац од продаје ТВ права сливао би се у касу ФИБА.

Ваљда нећемо доћи у ситуацију да у наредним годинама правимо "од блата" Бертомеуа и његову екипу, али изгледа да нам је "стрепња дубља од наде"...

Коментари / 0

Оставите коментар