FIBA "gura" novu Evroligu, za ABA ligu nema mjesta!

Trećeg novembra u Švajcarskoj biće održan važan sastanak FIBA, najvećih evropskih klubova i predstavnika "Đordijeve" Evrolige.

Košarka 29.10.2015 | 09:40
FIBA "gura" novu Evroligu, za ABA ligu nema mjesta!

Sezona 2013/14, kada su i Partizan i Crvena zvezda igrali Evroligu, mogla bi da ostane upamćena kao period u kome je vrhunska srpska klupska košarka dostigla svoj vrhunac.

Jer, ako (ili kada) zaživi ideja FIBA o novoj Evroligi, pod njenim okriljem, ceo region koji obuhvata ABA liga ostaće bez garantovanog predstavnika u elitnom takmičenju!

Drugim rečima, sa sadašnja sigurna dva mesta u Evroligi, svi zajedno (Srbija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, Makedonija, BiH) spali bismo na nula, uz mogućnost da šampion regionalne lige obezbedi "vizu" putem kvalifikacija, u kojima bi trebalo da učestvuje ukupno 28 timova, uključujući prvake bar 23 zemlje.

Projekat FIBA o Evroligi sa 16 klubova (Barselona, Real, Olimpijakos, Panatinaikos, CSKA, Makabi, Efes, Fenerbahče, prvaci Francuske, Nemačke, Italije i Litvanije, četiri kvalifikanta) nije nov - predstavljen je klubovima još u julu, a 3. novembra u "Kući košarke" u Mijeu (Švajcarska) će o njemu konkretno razgovarati čelnici FIBA, predstavnici najvećih evropskih klubova i sadašnje Evrolige, na čelu sa Đordijem Bertomeuom.

"FIBA želi da najjače evropsko klupsko takmičenje podigne na viši nivo, da se ono vremenom proširi na više regija i da se razvija na zadovoljstvo svih klubova i cele košarkaške porodice", rekao je Patrik Bauman, generalni sekretar krovne organizacije.

FIBA u saopštenju ističe da bi novo takmičenje bilo stabilno sa sportskog i finansijskog aspekta, da bi u budućnosti moglo da dođe do povećanja broja učesnika i da bi klubovi, za početak, delili 30 miliona evra godišnje od internet i marketinških prihoda. Sav novac od prodaje TV prava slivao bi se u kasu FIBA.

Valjda nećemo doći u situaciju da u narednim godinama pravimo "od blata" Bertomeua i njegovu ekipu, ali izgleda da nam je "strepnja dublja od nade"...

Komentari / 0

Ostavite komentar