Годишњица смрти Тошета Проеског

На данашњи дан, 16. октобра, навршава се тачно осам година од трагичне смрти македонског пјевача Тошета Проеског.

Регион 16.10.2015 | 09:50
Годишњица смрти Тошета Проеског

Македонски пјевач Тоше Проески трагично је страдао у аутомобилској несрећи када је имао свега 26 година, но иза себе је оставио богату музичку оставштину, а његове колеге и пријатељи за њега имају само ријечи хвале. Велики човјек и хуманиста, Тоше Проески је био и посебан вокал, с посебном бојом гласа коју је пратила јака емоција и лагана меланхолија, па су у његовим пјесмама многи пронашли себе.

Младић којег је прије свега красила скромност, увијек је истицао да је љубав оно што треба покретати људе.

Његове ријечи: "Не желим да ми скидате капу, само желим да се поносите мноме" и данас живе у свима онима који су познавали овог великог човјека, али и онима који нису имали ту прилику.

 Свој први наступ имао је као десетогодишњак, а након остварене каријере у Македонији, 2002. године креће на турнеје изван граница Македоније. Велике успјехе остварује прво у Србији и Црној Гори, Босни и Херцеговини, а касније и у Хрватској и Словенији. Музички критичари су га називали пјевачем анђеоског гласа, но, велику популарност није стекао само изузетним гласовним могућностима. Тако је 2003. године добио хуманитарну награду Мајке Терезе за своје бројне хуманитарне наступе. Као УНИЦЕФ-ов велепосланик добре воље помагао је дјеци. Његова пјесма "Тхис wорлд", снимљена 2004. године, постала је УНИЦЕФ-ова химна.

Још већу славу стекао је након наступа на Евросонгу 2004. у Турској с пјесмом "Лифе", гдје је освојио 14. мјесто. Многи се македонски пјевачи на македонско такмичење за пјесму Евровизије нису ни пријавили увјерени у Тошетову побједу, дајући му тиме посебно признање као пјевачу.

 

На хрватско тржиште пробија се 2004. захваљујући сарадњи с Тонијем Цетинским у пјесми "Лагала нас мала". Он га је позвао и да му гостује на турнеји. Све популарнији постаје издавањем албума на хрватском језику "Дан за нас", чиме је добио прилику да се чује у хрватском етеру. Хрватска публика брзо га је прихватила и завољела, а најбољи показатељ је избор у којем је Тоше Проески изабран за најбољег хрватског пјевача и извођача, иако није хрватског поријекла.

Једини је посебан пјевач, који је освојио главну награду Хрватског радијског фестивала. Након побједе на ХРФ-у рекао је да му награде нису важне, већ да пјева за публику: "Љубав, толеранција и то да свој живот живимо као да ћемо живјети милион година, то нас чини људима".

 

Имао је велике хитове у дуетима с Гоцом Тржан, Есмом Реџеповом, Тонијем Цетинским и Антонијом Шолом, која је за њега написала и његов хит "Срце није камен", најизвођенију пјесму на хрватским радијским станицама 2006. године. Тријумфовао је на бројним фестивалима у државама бивше Југославије.

Тоше није никад заборавио своје македонске коријене. Његово издање "Божилак" (дуга) је компилација од 14 избраних традиционалних македонских пјесама. На албуму Тошета подржава и симфонијски оркестар. Најупечатљивија је била изведба пјесме "Зајди, зајди, јасно сонце".

Његов посљедњи албум зове се "Игра без граница".

(Клиx.ба)

Коментари / 0

Оставите коментар