Godišnjica smrti Tošeta Proeskog

Na današnji dan, 16. oktobra, navršava se tačno osam godina od tragične smrti makedonskog pjevača Tošeta Proeskog.

Region 16.10.2015 | 09:50
Godišnjica smrti Tošeta Proeskog

Makedonski pjevač Toše Proeski tragično je stradao u automobilskoj nesreći kada je imao svega 26 godina, no iza sebe je ostavio bogatu muzičku ostavštinu, a njegove kolege i prijatelji za njega imaju samo riječi hvale. Veliki čovjek i humanista, Toše Proeski je bio i poseban vokal, s posebnom bojom glasa koju je pratila jaka emocija i lagana melanholija, pa su u njegovim pjesmama mnogi pronašli sebe.

Mladić kojeg je prije svega krasila skromnost, uvijek je isticao da je ljubav ono što treba pokretati ljude.

Njegove riječi: "Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome" i danas žive u svima onima koji su poznavali ovog velikog čovjeka, ali i onima koji nisu imali tu priliku.

 Svoj prvi nastup imao je kao desetogodišnjak, a nakon ostvarene karijere u Makedoniji, 2002. godine kreće na turneje izvan granica Makedonije. Velike uspjehe ostvaruje prvo u Srbiji i Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, a kasnije i u Hrvatskoj i Sloveniji. Muzički kritičari su ga nazivali pjevačem anđeoskog glasa, no, veliku popularnost nije stekao samo izuzetnim glasovnim mogućnostima. Tako je 2003. godine dobio humanitarnu nagradu Majke Tereze za svoje brojne humanitarne nastupe. Kao UNICEF-ov veleposlanik dobre volje pomagao je djeci. Njegova pjesma "This world", snimljena 2004. godine, postala je UNICEF-ova himna.

Još veću slavu stekao je nakon nastupa na Evrosongu 2004. u Turskoj s pjesmom "Life", gdje je osvojio 14. mjesto. Mnogi se makedonski pjevači na makedonsko takmičenje za pjesmu Evrovizije nisu ni prijavili uvjereni u Tošetovu pobjedu, dajući mu time posebno priznanje kao pjevaču.

 

Na hrvatsko tržište probija se 2004. zahvaljujući saradnji s Tonijem Cetinskim u pjesmi "Lagala nas mala". On ga je pozvao i da mu gostuje na turneji. Sve popularniji postaje izdavanjem albuma na hrvatskom jeziku "Dan za nas", čime je dobio priliku da se čuje u hrvatskom eteru. Hrvatska publika brzo ga je prihvatila i zavoljela, a najbolji pokazatelj je izbor u kojem je Toše Proeski izabran za najboljeg hrvatskog pjevača i izvođača, iako nije hrvatskog porijekla.

Jedini je poseban pjevač, koji je osvojio glavnu nagradu Hrvatskog radijskog festivala. Nakon pobjede na HRF-u rekao je da mu nagrade nisu važne, već da pjeva za publiku: "Ljubav, tolerancija i to da svoj život živimo kao da ćemo živjeti milion godina, to nas čini ljudima".

 

Imao je velike hitove u duetima s Gocom Tržan, Esmom Redžepovom, Tonijem Cetinskim i Antonijom Šolom, koja je za njega napisala i njegov hit "Srce nije kamen", najizvođeniju pjesmu na hrvatskim radijskim stanicama 2006. godine. Trijumfovao je na brojnim festivalima u državama bivše Jugoslavije.

Toše nije nikad zaboravio svoje makedonske korijene. Njegovo izdanje "Božilak" (duga) je kompilacija od 14 izbranih tradicionalnih makedonskih pjesama. Na albumu Tošeta podržava i simfonijski orkestar. Najupečatljivija je bila izvedba pjesme "Zajdi, zajdi, jasno sonce".

Njegov posljednji album zove se "Igra bez granica".

(Klix.ba)

Komentari / 0

Ostavite komentar