Најшаренији храм у Индији

Протежући се до 52 метра у висину, 14 кула храма Минакши украшене су импресивним приказом од 33.000 скулптура, наглашених обиљем јарких боја. Ове необичне грађевине привлаче туристе широм света.

Путовања 15.10.2015 | 10:00
Најшаренији храм у Индији

Смештен у савезној држави Тамил Наду на југу Индије, овај живописни хиндуистички комплекс из године у годину привлачи све више туриста. Али није одувек тако било.

Дебели наноси емајла који се данас могу видети на кулама званим гопурами нанесени су у последњих пар година поводом прославе великих верских догађаја и фестивала.

Сваки гопурам је облика степенасте пирамиде, на којој су поређане фигуре богова, богиња, демона и животиња.

Храмови комплекса посвећени су богињи Минакши, аватару (инкарнацији божанства) хиндуистичке богиње Парвати – жене бога Шиве.

Бројне фигуре осликавају приче о биткама, а скулптурама се одаје почаст ратницима.

Храмове у граду Мадураи, једној од најстаријих метропола у Индији, сваког дана посети између 15.000 и 25.000 људи, како би добили брачни благослов, јели (сиромашнима се бесплатно дели храна), спавали или учили.


Први храм Минакши подигнут је у 6. веку пре нове ере, док су главне структуре и илустрације надограђени на постојећу структуру између 16. и 18. века.

Идеја да се храм одене живописним бојама није се, међутим, допала свима. У последње време све више јачају напори да се храм врати пређашњим, смиренијим сивим нијансама.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар